Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
5. 10. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

top 10

Četrtek, 5. 10. 2017, 20.00

6 let, 6 mesecev

TOP 10

Rekord, ki ga bo težko podreti

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
John Isner | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V Sportalovi rubriki TOP 10 se bomo tokrat sprehodili skozi najdaljše dvoboje v zgodovini tenisa. Daleč najdaljši dvoboj je bil odigran leta 2010, in sicer na najprestižnejšem turnirju v Wimbledonu. Glavna akterja sta potrebovala kar tri dni, da sta končala dvoboj.

Zanimivo je, da so kar osem od desetih najdaljših dvobojev igrali v Davisovem pokalu. Eden izmed dvobojev je bil odigran celo v ženski konkurenci. Od igralcev se na tem seznamu največkrat pojavi nekdanji ameriški teniški igralec John McEnroe, ki je igral tri dolge dvoboje.

Vodilni v tenisu se že nekaj časa trudijo, da bi skrajšali dvoboje. S tem se strinjajo tudi igralci, ki imajo skozi sezono "ubijalski" ritem. To se kaže tudi pri poškodbah. Kar nekaj igralcev je moralo letošnjo sezono predčasno končati, med njimi tudi nekdanji prvi igralec sveta Novak Đoković.

1. John Isner - Nicolas Mahut (11 ur in 5 minut)

Daleč najdaljši dvoboj v zgodovini tenisa sta prikazala John Isner in Nicolas Mahut. Leta 2010, natančneje 22. junija, sta se igralca pomerila v prvem krogu turnirja za grand slam v Wimbledonu. Na prvi pogled dvoboj ni bil nič posebnega, a pozneje je zanj izvedela vsa svetovna športna javnost. Zmagovalec je bil namreč odločen šele po enajstih urah in petih minutah. Zadnji, peti niz se je končal z izidom 70:68. Tekmeca sta odigrala 183 iger in zbrala 711 točk. Skupni izid je bil na koncu 6:4, 3:6, 6:7 (7), 7:6 (3), 70:68.

2. Tomas Berdych/Lukas Rosol - Stanislas Wawrinka/Marco Chiudinelli (7 ur in 2 minuti)

Naslednji najdaljši dvoboj je bil krajši slabe štiri ure. Leta 2013 sta se v prvem krogu Davisovega pokala v igri dvojic med seboj pomerili Švica in Slovaška. Tomas Berdych in Lukas Rosol ter Stanislas Wawrinka in Marco Chiudinelli so bili na igrišču sedem ur in dve minuti. Zadnji, pet niz se je končal z izidom 24:22 v korist češke dvojice. Končni izid je bil 6:4, 5:7, 6:4, 6:7(3), 24:22.

3. Leonardo Mayer - João Souza (6 ur in 43 minut)

Tretje mesto sta si na tej lestvici prislužila Leonardo Mayer in João Souza, ko sta leta 2015 igrala v Davisovem pokalu. V prvem krogu sta se takrat pomerili Argentina in Brazilija. Ta dvoboj velja tudi za najdaljši dvoboj v Davisovem pokalu. Zmagovalec dvoboja je bil Mayer, ki je za zmago potreboval šest ur in 43 minut (7:6 (4), 7:6 (5), 5:7, 5:7, 15:13). Samo zadnji niz je trajal dve uri in pol.

4. Fabrice Santoro - Arnaud Clément (6 ur in 33 minut)

Fabrice Santoro | Foto: Reuters Foto: Reuters Fabrice Santoro in Arnaud Clément sta najdaljši dvoboj na turnirjih za grand slam odigrala leta 2004 na OP Francije. Sprva je kazalo, da bo Clément gladko zmagal po treh nizih, saj je prva dva niza dobil brez večjih težav. Tretji niz je Santoro dobil po podaljšani igri, prav tako mu je pripadel četrti niz. Peti niz je trajal tako dolgo, da so ga morali prekiniti in dvoboj prestaviti na naslednji dan. Zadnji niz se je končal z izidom 16:14. Dvoboj je trajal šest ur in 33 minut.

5. Vicki Nelson - Jean Hepner (6 ur in 31 minut)

tenis | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Najdaljši ženski teniški dvoboj sta uprizorili Američanki Vicki Nelson in Jean Hepner leta 1984 v prvem krogu turnirja Central Fidelity Banks International. Dvoboj, ki je trajal šest ur in 31 minut, je imel le dva niza. Zelo zanimivo je to, da je ena izmed točk trajala neverjetnih 29 minut, v njej pa je bilo 643 udarcev. Na koncu je dvoboj dobila Vicki Nelson z izidom 6:4 in 7:6 (11).

6. John McEnroe in Mats Wilander (6 ur in 22 minut)

Naslednji v vrsti je dvoboj iz leta 1982 v Davisovem pokalu, ko sta se pomerili reprezentanci ZDA in Švedske. Na igrišču sta stala John McEnroe in Mats Wilander. Američan in Šved sta na igrišču preživela šest ur in 22 minut. V tistem času še niso igrali podaljšanje igre. Najdaljši je bil tretji niz, ki se je končal z izidom 17:15. Na koncu je slavil John McEnroe, dvoboj je trajal pet nizov, končni izid pa je bil 9:7, 6:2, 15:17, 3:6, 8:6.

7. John McEnroe - Boris Becker (6 ur in 21 minut)

Le minuto manj (šest ur in 21 minut) je trajal dvoboj med Johnom McEnroejem in Borisom Beckerjem. V Davisovem pokalu sta se leta 1987 pomerili reprezentanci ZDA in Nemčije. Vsakič, ko sta si nasproti stala McEnroe in Becker, so gledalci vedeli, da bodo lahko gledali tenis na najvišji ravni. V četrtem in petem nizu je Američan povsem popustil in moral priznati premoč Beckerju. Končni izid dvoboja je bil 4:6, 15:13, 8:10, 6:2, 6:2.

8. Lucas Arnold Ker/David Nalbandian - Jevgenij Kafelnikov/Marat Safin (6 ur in 20 minut)

Kafelnikov, safin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na osmem mestu je dvoboj dvojic v polfinalu Davisovega pokala. Leta 2002 sta Lucas Arnold Ker in David Nalbandian premagala rusko dvojico v postavi Jevgenij Kafelnikov in Marat Safin. Najbolje se je zavlekel peti niz. Dvoboj se je končal z izidom  6:4, 6:4, 5:7, 3:6, 19:17. Kljub veliki zmagi argentinskih igralcev se je v veliki finale uvrstila Rusija, ki je pozneje tudi zmagala v finalu.

9. José Luis Clerc - John McEnroe (6 ur in 15 minut)

John McEnroe | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Šest ur in 15 minut dolg dvoboj sta leta 1980 v Davisovem pokalu odigrala José Luis Clerc in John McEnroe. Dvoboj je trajal štiri nize, zmage pa se je vselil Argentinec, ki je zmagal z izidom 6:3, 6:2, 4:6, 14:12.

10. Horst Skoff - Mats Wilander (6 ur in 4 minute)

Deseterico končujeta nekdanji danski teniški igralec Horst Skoff in Mats Wilander. V četrtfinalu Davisovega pokala sta se takrat pomerili Danska in Švedska. Že prva dva niza sta dala vedeti, da bi se lahko dvoboj zavlekel, saj sta se oba končala šele po podaljšani igri. Tretji niz se je za Skoffa končal nekoliko nepričakovano, saj mu je uspelo dobiti le eno igro. Že v naslednji igri je udaril nazaj in dobil četrti niz s 6:4, zadnji niz pa z 9:7. Kljub porazu Wilanderja se je Švedska na koncu veselila zmage in uvrstitve v polfinale.

Ne spreglejte