Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
31. 8. 2017,
21.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

EuroBasket 2017 top 10

Četrtek, 31. 8. 2017, 21.31

6 let, 7 mesecev

TOP 10

Sanjsko moštvo pred malimi ekrani

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Nov kvalifikacijski sistem bo od jeseni dodobra osiromašil številne reprezentančne kadre, saj v njih ne bo košarkarjev iz lige NBA in evrolige. Pester pa je že nabor manjkajočih košarkarjev na EuroBasketu 2017, ki se je začelo prav danes. Nanje smo se spomnili v tokratni rubriki TOP 10.

Čas je za EuroBasket ... A ne za vse. | Foto: Sportida Čas je za EuroBasket ... A ne za vse. Foto: Sportida

Ko se bodo reprezentance jeseni podale v kvalifikacijski boj za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo leta 2019 gostila Kitajska, bodo košarkarji iz evrolige in lige NBA ostali v svojih klubih. Poškodbe, priprave na klubske sezone, neskladje s selektorjevim sistemom ali odločitev za reprezentančno slovo. To pa so osrednji razlogi za pester nabor manjkajočih zvezd na evropskem košarkarskem prvenstvu, ki se je s tekmami v skupinah A in B začelo danes v Helsinkih in Tel Avivu, nadaljevalo pa se bo s petkovimi tekmami v skupinah C (Cluj) in D (Istanbul).

EuroBasket 2017: manjkajoči zvezdniki

Giannis Antetokounmpo (Grčija)

Giannis Antetokounmpo | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Grki, s katerimi se bo Slovenija pomerila že v skupinskem delu v Helsinkih, na stavnicah kotirajo zelo visoko. Prav zaradi tega jih je še toliko bolj udarila velika odpoved. Zaradi težav s kolenom se je nastopu v državnem dresu odrekel prvi zvezdnik Giannis Antetokounmpo, član severnoameriškega poklicnega moštva Milwaukee Bucks. Grkom bo pomagal njegov brat Thanasis Antetokounmpo.


Tony Parker (Francija)

Tony Parker | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Nicolas Batum in Fabien Causer sta zgolj dva od številnih odličnih košarkarjev, ki na EuroBasketu ne bodo zaigrali za Francijo. Ta pa bo verjetno najbolj pogrešala dolgoletnega prvega moža ekipe Tonyja Parkerja, ki je po olimpijskih igrah v Riu naznanil reprezentančno upokojitev. Pred tem je z izbrano vrsto osvojil komplet kolajn na evropskih prvenstvih, na najvišjo stopničko pa je stopil leta 2013 v Ljubljani.


Zoran Dragić (Slovenija)

Zoran Dragić | Foto: Sportida Foto: Sportida

Slovenija je na tem evropskem prvenstvu močnejša za Luko Dončića in Anthonyja Randolpha, a vseeno še zdaleč ni popolna. Na dejstvo, da v ekipi ni Bena Udriha, ki je v ligi NBA dokazal, da še zdaleč ni za odpis, so se navijači že privadili. Center Alen Omić je kolateralna škoda Randolphove naturalizacije. Kapetan Goran Dragić in poznavalci pa bodo verjetno najbolj pogrešali Zorana Dragića, ki bi ekipi dodal novo dimenzijo, a je dal po poškodbi prednost rehabilitaciji in pripravi na sezono v dresu Milana.

Sergio Llull (Španija)

Sergio Llull | Foto: Reuters Foto: Reuters

Španija se bo kot branilka naslova predstavila v zvezdniški postavi in po napovedih tudi tokrat meri na vrh. Vseeno pa so se tudi prvaki srečali z odpovedmi. Juan Manuel Calderon se je odločil za reprezentančno upokojitev. Manjkajo tudi Nikola Mirotić, Serge Ibaka, Rudy Fernandez in Felipe Reyes. Morda največji udarec pa je poškodba Sergia Llulla, ki bo izpustil tudi del sezone pri madridskem Realu.


Dirk Nowitzki (Nemčija)

Dennis Schröder in Dirk Nowitzki | Foto: Reuters Foto: Reuters

Evropsko prvenstvo bo minilo tudi brez najboljšega nemškega košarkarja vseh časov in enega najboljših Evropejcev v ligi NBA Dirka Nowitzkega. Član Dallasa, ki je vstopil v 40. leto, a se še vedno uspešno kosa z mlajšimi izzivalci, je bil še na preteklem prvenstvu član Nemčije. Kmalu zatem je naznanil, da bo do konca kariere le klubski košarkar.


Miloš Teodosić (Srbija)

Teodosić | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Med tradicionalnimi kandidati za visoka mesta so vedno tudi Srbi. Selektor Aleksandar Đorđević ne skriva visokih ambicij, vseeno pa mu težave povzročajo številne odpovedi. Srbijo je najbolj prizadel Miloš Teodosić, ki se je zaradi zdravstvenih težav odločil za prosto poletje, nato pa ga čaka izziv v ligi NBA. Poleg njega bodo manjkali še Nikola Jokić, Nemanja Nedović, Nemanja Bjelica, Miroslav Raduljica ...


Mario Hezonja (Hrvaška)

Mario Hezonja | Foto: Sportida Foto: Sportida

Največ prahu so odpovedi dvignile pri naših sosedih. Hrvati sicer s tandemom Šarić - Bogdanović in selektorjem Aleksandrom Petrovićem upajo na preboj, a še zdaleč ne bodo popolni. Eden od manjkajočih členov zasedbe je Mario Hezonja. Nastopu za izbrano vrsto so se odpovedali tudi Ante Žižić, Ivica Zubac in Miro Bilan, medtem ko Ante Tomić že nekaj časa ni več na reprezentančnem radarju.


Jan Vesely (Češka)

Jan Vesely | Foto: Sportida Foto: Sportida

Oslabljeni bodo tudi Čehi, ki smo jih med pripravami lahko spremljali v Sloveniji. V Mariboru je zaigral tudi nekdanji član Olimpije Jiri Welsch. Izkušeni košarkar je ob tem pogrešal še enega starega znanca iz slovenskih dvoran. Nastop na EP 2017 je namreč odpovedal Jan Vesely, ki je bil pred leti član Slovana. Igral je tudi v ligi NBA, nazadnje pa je blestel v dresu Fenerbahčeja.


Ersan Ilyasova (Turčija)

Ersan Ilyasova | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Pod prav posebnim drobnogledom bo turška izbrana vrsta, ki praviloma blesti pred domačimi navijači. Na podoben scenarij Turki računajo tudi letos, ne bodo pa nastopili v popolni zasedbi. V igri (so)gostiteljev se bo zanesljivo poznalo, da manjka Ersan Ilyasova. V igralskem kadru ni niti nekdanjega slovenskega reprezentanta Emirja Preldžića. Daleč od Turčije in reprezentance pa je član Oklahome Enes Kanter, ki se je zaradi političnih pogledov znašel v nemilosti državnega vodstva. Med drugim je predsednika države Recepa Tayyipa Erdogana označil za Hitlerja tega stoletja.


Danilo Gallinari (Italija)

Danilo Gallinari | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Brez odpovedi ni šlo niti pri sosedih Italijanih. Med drugim bo manjkal Andrea Bargnani. Za še bolj nenavaden reprezentančni umik pa je poskrbel Danilo Gallinari, ki se je na pripravljalni tekmi z Nizozemsko s pestmi lotil Jita Koka. Ta je pred tem tekmeca s komolcem udaril v obraz, med povračilno akcijo pa jo je skupil predvsem Gallinari. Med udarjanjem si je namreč zlomil palec, zaradi česar ga čaka več kot mesec premora.

Ne spreglejte