Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
14. 9. 2017,
18.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor top 10

Četrtek, 14. 9. 2017, 18.33

6 let, 7 mesecev

Top 10

To so največji podvigi Maribora, včerajšnjega ni med njimi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Nogometašem Maribora je včeraj uspel nov evropski podvig. Prišli so do točke v ligi prvakov proti močnemu ruskemu Spartaku. Maribor je do zdaj poskrbel že za toliko odmevnih evropskih rezultatov, da včerajšnji uspeh ni niti na seznamu največjih desetih v zgodovini vijoličastih. Kateri so tisti, ki so se na njem znašli po našem izboru?

Maribor je šokiral Dinamo na Olimpijskem štadionu v Kijevu. | Foto: Reuters Maribor je šokiral Dinamo na Olimpijskem štadionu v Kijevu. Foto: Reuters

Dinamo : Maribor 0:1

22. 14. september 1999 (liga prvakov, 1. krog)

Objektivno verjetno največji dosežek kateregakoli slovenskega nogometnega kluba na mednarodni ravni. Prvi nastop kateregakoli slovenskega kluba v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju in že takoj zmaga. Kakšen šok za sloviti Dinamo, ki ga je s klopi takrat vodil legendarni, danes že pokojni trener Valerij Lobanovski. Premagal ga je palček iz Slovenije.

Maribor Bojana Prašnikarja je zmagal z golom Anteja Šimundže, ki ga je zdajšnji trener Mure dosegel po podaji Klitona Bozga, v zadnjem delu tekme. Vijoličasti so na kolena spravili ekipo, ki je sezono pred tem igrala v polfinalu lige prvakov. Ekipo, za katero takrat ni več igral sloviti Andrij Ševčenko, ki je medtem odšel v Milan, je pa njene barve branil Andrij Rebrov in še nekaj vrhunskih nogometašev.

Milijonarji iz Lyona so Ljudski vrt leta 1999 zapustili sklonjenih glav. | Foto: Reuters Milijonarji iz Lyona so Ljudski vrt leta 1999 zapustili sklonjenih glav. Foto: Reuters

Maribor : Lyon 2:0

25. avgust 1999 (3. krog kvalifikacij za ligo prvakov, druga tekma)

Prve ne pozabiš nikoli in prvič so se Mariborčani v ligo prvakov uvrstili ob koncu poletja 1999, ko so šokirali sloviti Lyon, pri katerem je Brazilec Sonny Anderson zaslužil toliko, kot so verjetno takrat zaslužili vsi slovenski prvoligaši skupaj, če malce pretiravamo.

Pod vodstvom Prašnikarja in z golom Daliborja Filipovića so Mariborčani zmagali že na prvi tekmi, na drugi pa igrali tako dobro, da je marsikateri navijač Maribora mislil, da sanja. Po zmagi z 2:0, strelca sta bila Šimundža in Stipe Balajić, skupno je bilo torej 3:0, so se Mariborčani v elitno evropsko klubsko tekmovanje pravzaprav sprehodili in poskrbeli, da je Evropa prvič postala pozorna nanje.

Mariboru je drugo ligo prvakov z golom v Glasgowu prinesel kapetan Marcos Tavares.
 | Foto: Getty Images Mariboru je drugo ligo prvakov z golom v Glasgowu prinesel kapetan Marcos Tavares. Foto: Getty Images

Celtic : Maribor 0:1

17. september 2014 (play off za ligo prvakov, povratna tekma)

Druga uvrstitev v ligo prvakov in zlati gol kapetana Marcosa Tavaresa v 75. minuti. Maribor je na prvi tekmi remiziral z 1:1 pred domačimi navijači, nato pa pred polnim štadionom Celtica v Glasgowu šokiral škotskega prvaka in se še drugič v svoji zgodovini prebil do lige prvakov.

Po tekmi, v kateri je med vratnicama Maribora, na njegovi klopi je sedel Šimundža, blestel vratar Jasmin Handanović, je bilo na mariborskih ulicah spet veselo, kot že dolgo ni bilo.

Sloviti Jose Mourinho je Ljudski vrt zapustil nezadovoljen.
 | Foto: Vid Ponikvar Sloviti Jose Mourinho je Ljudski vrt zapustil nezadovoljen. Foto: Vid Ponikvar

Maribor : Chelsea 1:1

5. november 2014 (liga prvakov, 4. krog)

V Ljudski vrt je prišla verjetno najbolj zvezdniška zasedba do zdaj. John Terry, Eden Hazard, Petr Čech, Cesc Fabregas, če naštejemo le tiste nogometaše najbolj zvenečih imen, a še najbolj zvezdniško je bilo tisto, ki je sedelo na klopi gostov. Eden in edini Jose Mourinho.

Tudi to ni bilo dovolj, da bi Londončani zmagali v Ljudskem vrtu. Remizirali so z 1:1, potem ko je Maribor po mojstrovini Agima Ibraimija celo vodil. Toda potem so gostje izenačili, na koncu pa je imel Luka Zahović celo priložnost, da zadane za zmago, a jo je zapravil. Kljub temu je bil to podvig, ki je odmeval.

Maribor je v Ljudskem vrtu ponižal velikana grškega nogometa, Panathinaikos. | Foto: Vid Ponikvar Maribor je v Ljudskem vrtu ponižal velikana grškega nogometa, Panathinaikos. Foto: Vid Ponikvar

Maribor : Panathinaikos 3:0

20. september 2012 (1. krog lige Europa)

Spet debi v evropskem tekmovanju, tokrat v skupinskem delu, in spet navdušujoča predstava, morda najbolj suverena evropska Maribora do zdaj. V Sloveniji je gostoval 20-kratni grški prvak in jih dobil pošteno po glavi.

Milaničeva četa je navdušila in Grke dobesedno razbila. Za suvereno zmago so zadeli Robert Berić, kapetan Tavares in Ibraimi ter poskrbeli, da je mariborskih 3:0 odmevalo tudi po Evropi.


Zadnje iz rubrike Top 10:


Mariborčani so takole proslavljali zgodovinsko uvrstitev v izločilne dele lige Europa. | Foto: Vid Ponikvar Mariborčani so takole proslavljali zgodovinsko uvrstitev v izločilne dele lige Europa. Foto: Vid Ponikvar

Maribor : Wigan 2:1

12. december 2013 (6. krog lige Europa)

Maribor je pred zadnjim krogom skupine D lige Europa gostil Wigan in imel na zadnjem mestu skupine štiri točke. Wigan jih je imel pet, belgijski Zulte-Waregem, ki ga je Maribor v gosteh premagal s 3:1 (doma je izgubil z 0:1), pa sedem.

Mariborčani, s klopi jih je vodil Šimundža, so verjeli v čudež in ga dočakali. Gostje so sicer povedli, a nato je najprej zadel Dejan Mezga, v drugem polčasu pa po strelu od daleč še Željko Filipović in poskrbel za zgodovinski trenutek. Po zadnjem sodnikovem žvižgu je prišla še dobra novica iz Belgije, kjer je Zulte-Waregem izgubil proti Rubinu Kazanu in Maribor se je z istim številom točk kot Belgijci (sedem) zaradi boljšega izkupička z medsebojnih tekem veselil zgodovinske prve pomladi v Evropi.

Gol Damjana Boharja v Gelsenkirchnu pred tremi leti. | Foto: Reuters Gol Damjana Boharja v Gelsenkirchnu pred tremi leti. Foto: Reuters

Schalke : Maribor 1:1

30. september 2014 (liga prvakov, 2. krog)

Po remiju proti Sportingu iz Lizbone na uvodu lige prvakov je samozavestni Maribor gostoval pri Schalkeju v Gelsenkirchen areni in spet opozoril nase. Pod vodstvom Šimundže je po golu Damjana Boharja celo vodil. Nemci so potem prišli do izenačenja, a kaj več jim ni uspelo.

Mariborčani so bili v Evropi hit in po prvih dveh tekmah v skupini skupaj s Schalkejem celo na drugem mestu skupine G najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

Veliko razočaranje zvezdnikov Bayerja Leverkusna po tekmi z Mariborom. | Foto: Getty Images Veliko razočaranje zvezdnikov Bayerja Leverkusna po tekmi z Mariborom. Foto: Getty Images

Bayer Leverkusen : Maribor 0:0

2. november 1999 (liga prvakov, 6. krog)

Maribor je bil po treh točkah, ki jih je osvojil ob krstnem nastopu v ligi prvakov na prvih petih tekmah v skupini skupaj s kijevskim Dinamom, rimskim Laziom in Bayerjem v izgubljenem položaju. Možnosti za napredovanje ni imel, medtem ko so se Nemci z Dinamom potegovali za drugo mesto.

Ni jim uspelo, na poti do izločilnega dela tekmovanja pa jih je ustavil prav Maribor, ki je z junaškim nastopom, blestel je predvsem vratar Luka Grešak, poskrbel, da se mreži na tekmi v Leverkusnu nista zatresli in Nemci so tekmo končali v solzah.

Maribor je leta 2006 razočaral Diega Forlana in preostale zvezdnike Villarreala. | Foto: Getty Images Maribor je leta 2006 razočaral Diega Forlana in preostale zvezdnike Villarreala. Foto: Getty Images

Villarreal : Maribor 1:2

15. julij 2006 (finale pokala intertoto, prva tekma)

Le dva meseca pred tem je Villarreal, ki ga je s klopi vodil sloviti Čilenec Manuel Pellegrini, poznejši trener Real Madrida in Manchester Cityja, igral v finalu lige prvakov in ga proti Arsenalu izgubil. Potem je prišel Maribor in Špancem prisolil še eno klofuto.

Pod vodstvom Marijana Pušnika so Mariborčani navdušili že na prvi tekmi. Z zadetkoma Milana Rakića in Reneja Miheliča so že v Španiji zmagali z 2:1 in poskrbeli, da so se zvezdniki, kot so Diego Forlan, Robert Pires, Nihat Kahveci in še nekateri počutili osramočene. Na povratni tekmi v Ljudskem vrtu je bilo 1:1 in Maribor se je veselil lovorike v sicer četrtorazrednem pokalu intertoto, a ne glede na vse, še vedno je evropska in še vedno je zelo odmevala.

Veliko veselje Mariborčanov na štadionu Ibrox v Glasgowu leta 2011. | Foto: Getty Images Veliko veselje Mariborčanov na štadionu Ibrox v Glasgowu leta 2011. Foto: Getty Images

Glasgow Rangers : Maribor 1:1

25. avgust 2011 (play off za ligo Europa, povratna tekma)

Maribor je na prvi temi play offa za ligo v Ljudskem vrtu zmagal z 2:1 in na povratni lovil zgodovinsko prvo uvrstitev v skupinski del lige Europa. Na štadionu Rangersa, najbolj trofejnega kluba na svetu, jo je pred več kot 32 tisoč glasnimi navijači tudi dosegel.

Za njo sta bila zaslužna predvsem strelec Dalibor Volaš, ki je vijoličaste po 55 minutah igre popeljal v vodstvo, in vratar Handanović, ki je poskrbel za številne izjemne obrambe. Milanič je prišel do svojega prvega evropskega podviga v vlogi trenerja.

Ne spreglejte