Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
14. 9. 2017,
13.37

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Damjan Bohar Spartak Moskva UEFA liga prvakov NK Maribor NK Maribor Martin Kramarič

Četrtek, 14. 9. 2017, 13.37

1 leto

Martin Kramarič

Najbolj srečen najstnik v Ljudskem vrtu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Maribor Spartak Moskva Martin Kramarič | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Najmlajšemu strelcu v zgodovini Prve lige Telekom Slovenije se je v sredo izpolnila velika želja. ''Prvič sem igral pred polnim Ljudskim vrtom. Nepozabna izkušnja,'' po remiju med Mariborom in Spartakom ni skrival zadovoljstva 19-letni Martin Kramarič. Vstopil je s klopi, debitiral v ligi prvakov in prispeval podajo za izenačujoči zadetek.

Maribor in Spartak Moskva sta v 1. krogu skupinskega dela lige prvakov remizirala z 1:1. Vijolice se bodo na prihodnjem srečanju pomerile s Sevillo.

Nogometna pot Martina Kramariča je posejana s številnimi presežki. Ko je bil star 16 let, štiri mesece in osem dni, je kot nogometaš Krke zatresel mrežo velenjskega Rudarja. Zgodilo se je pred dobrimi tremi leti, ko je postal slovenski rekorder, najmlajši strelec v zgodovini 1. SNL.

Pred tremi leti med mladinci, zdaj med elito

Martin Kramarič je letos oblekel dres B reprezentance Slovenije. Na fotografiji s tekmecema iz 1. SNL,  vratarjema Olimpije (Rok Vodišek) in Gorice (Grega Sorčan). | Foto: Vid Ponikvar Martin Kramarič je letos oblekel dres B reprezentance Slovenije. Na fotografiji s tekmecema iz 1. SNL, vratarjema Olimpije (Rok Vodišek) in Gorice (Grega Sorčan). Foto: Vid Ponikvar Njegov talent je prepoznal Maribor, ga pripeljal na Štajersko, kjer pa je bila konkurenca v konici napada prehuda, da bi se takoj dokopal najmočnejše postave. Preselil se je v vrste druge ekipe Maribora (nekdanji Maribor B), hkrati pa pridobil priložnost, da se preizkusi v ligi prvakov.

V mladinski enačici, kjer je z vijolicami pogorel in proti Chelseaju, Schalkeju in Sportingu ostal brez točk. Izgubil je vseh šest tekem, skupna gol razlika je znašala 4:25. Polovica zadetkov je bila njegovih.

Kdo bi si mislil, da bo tri leta pozneje ponovno izkusil ligo prvakov, tokrat v članski konkurenci in paral živce ruskemu prvaku.

Ko ga je trener Darko Milanič v 69. minuti poslal v igro, je bil mišljen kot eden izmed zlatih adutov, ki bi lahko s klopi preobrnil potek dogodkov na igrišču. Izolana je spremljal dober občutek, saj je mladi Dolenjec poživil napad Maribora, pet minut pred koncem pa z izvrstno podajo omogočil Damjanu Boharju, da izvrstno predstavo krona z izenačujočim zadetkom. Kramarič mu je stekel v objem in se veselil krstne podaje v najmočnejšem tekmovanju.

Ruski prvak je v 60. minuti povedel z 1:0, na koncu pa je v Mariboru osvojil le točko. | Foto: Sportida Ruski prvak je v 60. minuti povedel z 1:0, na koncu pa je v Mariboru osvojil le točko. Foto: Sportida

''Trener mi je ob vstopu v igro dejal, naj odigral tisto, kar znam. Naj bom prodoren, hkrati pa ne sme biti strah. Prišel sem notri, odigral svoje in asistiral,'' je dejal nasmejani napadalec. Še nekaj časa bo najstnik, a ne prav dolgo. Ko se bo končal skupinski del lige prvakov, bo že dopolnil 20 let.

Ni še igral pred polnim Ljudskim vrtom

Štadion pod Kalvarijo je bil poln do zadnjega kotička. | Foto: Sportida Štadion pod Kalvarijo je bil poln do zadnjega kotička. Foto: Sportida Ko je vstopil v igro, ni čutim nervoze, ampak le povišan adrenalin. ''To je bila nova izkušnja. Nisem še igral pred polnim Ljudskim vrtom. To tekmo si bom zapomnil do konca življenja,'' zagotavlja mladi reprezentant, ki je v treh letih prehodil ogromno pot. Če je v zadnjih sezonah kot posojeni napadalec Maribora nabiral izkušnje v Krškem, je zdaj resno potrkal na vrata začetne enajsterice udeleženca lige prvakov.

''V treh letih sem skoraj iz boja za obstanek v prvi ligi prišel v ligo prvakov. To, da lahko igram v tej sezoni v klubu, kot je Maribor, je zame velik dosežek.'' Ko je v zadnjih dneh čakal na tekmo, se je prepričal, da živi za nogomet celotno mesto ob Dravi. Čutil je pozitivno energijo, ki mu je pomagala do dobrega nastopa proti Spartaku.

Bolje, da je podal Boharju

Damjan Bohar je dosegel drugi zadetek v ligi prvakov. Pred tremi leti je zadel v polno na gostovanju pri Schalkeju. Tudi takrat se je tekma končala z 1:1. | Foto: Sportida Damjan Bohar je dosegel drugi zadetek v ligi prvakov. Pred tremi leti je zadel v polno na gostovanju pri Schalkeju. Tudi takrat se je tekma končala z 1:1. Foto: Sportida V Posavju je nase večkrat opozoril z zadetki. Živce je paral tudi Olimpiji, kar je bilo zelo všeč navijačem Maribora. Ko je dozorel v Krškem, kjer je užival, saj je bil blizu doma, se je vrnil na Štajersko. Leta so njegov zaveznik, a noče čakati. Rad bi se dokazoval. Poškodba Luke Zahovića, ki je skrčila konkurenco v napadu, mu je pomagala, da je proti Spartaku uresničil otroške sanje.

Vskočil je v igro in prinesel svežino, s pomočjo katere so vijolice lažje prebile ruski obrambni zid. V 85. minuti je podal Boharju, ki je izenačil na 1:1. ''Vesel sem, da sem podal Damjanu. Ko sem prišel v igro, sem bil zelo razpoložen. Vedel sem, da lahko dvignem raven igre, ki je pred mojim vstopom nekoliko padla. Dobro sem opravil svojo nalogo,'' je bil zadovoljen s predstavo, pa tudi tem, da ga v 85. minuti ni ponesla sebičnost in želja po krstnem zadetku.

Koliko točk bo zbral Maribor v tej sezoni v ligi prvakov?

  • Eno.
    7,48 %
    24 glasov
  • Vsaj tri.
    57,94 %
    186 glasov
  • Vsaj pet.
    21,18 %
    68 glasov
  • Več kot pet.
    13,40 %
    43 glasov
Oddanih 321 glasov

Čeprav se mu je ponujala možnost za neposreden strel na vrata, je raje predal žogo Boharju. ''Bolje se nisem mogel odločiti. Vedel sem, da bo tam. Vedno vem, da bo tam, da se mi bo odkril. Če bi sam zaključil napad, ne vem, kaj bi bilo, saj sem imel žogo na levi nogi. Bolje je bilo, da sem podal Damjanu,'' se je zasmejal.

Pričakuje drugačen Maribor

Po tekmi so padale čestitke, bilo je tudi nekaj razočaranja, saj je v taboru Maribora prevladoval občutek, da so bili bližje zmagi. ''Tudi točka je dobra, sploh zaradi tega, ker sta Liverpool in Sevilla remizirala. Nismo pa nič slavili. Ni časa za slavje, saj nas v nedeljo že čaka nova tekma proti Gorici,'' se obnaša kot profesionalec.

V igro je vstopil v 69. minuti in debitiral v najmočnejšem evropskem tekmovanju. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V igro je vstopil v 69. minuti in debitiral v najmočnejšem evropskem tekmovanju. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Prepričan je, da to ni bila edina evropska točka Maribora v tej sezoni. Hkrati napoveduje, da bo še veliko vijoličnih zadetkov. ''Čakamo, da se vrne Luka, ki bo dal novo svežino. Ko bosta začela tresti mreže še Marcos Tavares in Jasmin Mešanović, bo to povsem drugačen Maribor. Tako v prvenstvu kot tudi ligi prvakov nam bo lažje.''  

Ne spreglejte