Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
3. 8. 2017,
22.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Natisni članek

top 10

Četrtek, 3. 8. 2017, 22.00

6 let, 6 mesecev

Top 10 – najdražji nogometni prestopi vseh časov

To so nogometaši, ki jih je Neymar pahnil v pozabo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Neymar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prestop Neymarja iz Barcelone v PSG je podrl vse rekorde in za več kot enkrat presegel dozdajšnji najdražji prestop v zgodovini nogometa. Pred vami je deset najvrednejših prestopov do zdaj.

74 milijonov evrov – Kevin de Bruyne (2015)

Leta 2015 se je takrat 24-letni Kevin de Bruyne le leto za tem, ko ga je Wolfsburg od Chelseaja kupil za 22 milijonov evrov, vrnil na Otok in za kar 74 milijonov evrov okrepil Manchester City.

Kevin de Bruyne je pred dvema letoma Manchester City stal pravo bogastvo. | Foto: Reuters Kevin de Bruyne je pred dvema letoma Manchester City stal pravo bogastvo. Foto: Reuters

Medtem ko se ob prvem poskusu v angleškem nogometu, Chelsea ga je iz Belgije pripeljal že leta 2012, ni obnesel, je v drugem drugače. Do zdaj je ta krilni napadalec za Manchester City v 90 tekmah zabil 23 golov in prispeval kar 36 podaj.

Belgijec je zelo pomemben tudi v viziji zdajšnjega trenerja meščanov, Španca Josepa Guardiole.

75 milijonov evrov – James Rodriguez (2014)

Po tem, ko je na svetovnem prvenstvu v Braziliji leta 2014 Kolumbijo popeljal do četrtfinala in bil najboljši strelec tekmovanja, so se pri Realu odločili, da želijo imeti Jamesa Rodrigueza v svojih vrstah.

Od Jamesa Rodrigueza so si ob predstavitvi pred tremi leti v Madridu obetali zelo veliko. | Foto: Reuters Od Jamesa Rodrigueza so si ob predstavitvi pred tremi leti v Madridu obetali zelo veliko. Foto: Reuters

Florentino Perez ga je ravno na njegov 23. rojstni dan od Monaca odkupil za kar 75 milijonov evrov. Že v prvi sezoni se je izkazal s 17 goli in 18 podajami. V drugi je šlo slabše (osem golov in deset podaj), medtem ko se je v tretji ustavil pri enajstih golih in 13 podajah.

Letos poleti se je odločil, da odide drugam, saj s statusom, ki ga je imel v Madridu, ni bil zadovoljen. Njegovo željo je izkoristil Bayern München, ki si ga je za začetek sposodil, po koncu sezone pa ga bo, če bo z njim zadovoljen, odkupil.

75 milijonov evrov – Angel Di Maria (2014)

Takratni trener Louis van Gaal je Angela Di Mario v Manchester United iz madridskega Reala pripeljal za kar 75 milijonov evrov in zdelo se je, da bo v rdečem dresu zablestel. Ni se zgodilo. Njegovo obdobje na slovitem Old Traffordu je bilo pravcata polomija.

Angel Di Maria ob Louisu van Gaalu ob prihodu v Manchester United pred tremi leti. | Foto: Reuters Angel Di Maria ob Louisu van Gaalu ob prihodu v Manchester United pred tremi leti. Foto: Reuters

Odigral je le 32 tekem in zabil vsega štiri gole. Po enem letu se je poslovil od Anglije in za 63 milijonov evrov odšel v PSG, katerega član je še danes.

81,72 milijona evrov – Luis Suarez (2014)

Barcelona je leta 2014 Realu, ki je kupil Rodrigueza, odgovorila tako, da je v svoje vrste za več kot 80 milijonov evrov zvabila Luisa Suareza in poskrbela za drugi najdražji nakup v klubski zgodovini.

Barcelona je morala na Luisa Suareza nekoliko počakati, a se ji je splačalo. | Foto: Reuters Barcelona je morala na Luisa Suareza nekoliko počakati, a se ji je splačalo. Foto: Reuters

Na Urugvajca je morala sicer počakati še kar nekaj časa, saj je bil kaznovan zaradi incidenta s svetovnega prvenstva, na katerem je med tekmo ugriznil nasprotnikovega nogometaša, a se je Kataloncem splačalo. Od konca oktobra 2014, ko je odigral prvo tekmo v majici Barcelone, do zdaj je v njenem dresu zabil že kar 121 golov.

84,7 milijona evrov – Romelu Lukaku (2017)

Za zdaj najdražji nakup letošnjega poletja, pod katerega se je z Manchester Unitedom podpisal Jose Mourinho, je nakup Romeluja Lukakuja, za katerega so na Old Traffordu odšteli največ v svoji zgodovini.

Kako se bo Romelu Lukaku znašel v dresu Manchester Uniteda? | Foto: Reuters Kako se bo Romelu Lukaku znašel v dresu Manchester Uniteda? Foto: Reuters

24-letni belgijski napadalec je že pred šestimi leti prestopil v Chelsea, ta je za 17-letnika leta 2011 belgijskemu Anderlechtu odštel kar 15 milijonov evrov, a v Londonu nikoli ni dobil prave priložnosti, čeprav se je, ko so ga posodili West Bromwich Albionu in potem tudi Evertonu, izkazal.

Do zdaj je na 186 tekmah v angleški premier ligi dosegel 85 golov.


- Zadnje iz rubrike Sportalovih top 10:


88,2 milijona evrov – Neymar (2013)

Brazilski zvezdnik Neymar, ki bo kmalu postal z naskokom absolutni rekorder, je za rekord poskrbel že pred štirimi leti, ko je postal najdražji nakup v zgodovini Barcelone.

Takole je Neymar mahal navijačem Barcelone ob prihodu. Zdaj se od njih poslavlja. | Foto: Reuters Takole je Neymar mahal navijačem Barcelone ob prihodu. Zdaj se od njih poslavlja. Foto: Reuters

Čeprav se je sprva zdelo, da je za takrat senzacionalnega dragulja brazilskega nogomet Barcelona odštela veliko manj, se je na koncu izkazalo, da je bil njegov prestop vreden skoraj 90 milijonov evrov.

Zdaj je jasno, da bodo Katalonci, v njihovem dresu je zabil 105 golov in pristavil 80 podaj, z njim mastno zaslužili in poskrbeli za z naskokom najdražji prestop v zgodovini nogometa.

90 milijonov evrov – Gonzalo Higuain (2016)

Lani je Juventus poskrbel za četrti najdražji prestop v zgodovini nogometa, potem ko je iz vrst gorečega tekmeca Napolija, za katerega je Argentinec sezono poprej zabil kar 38 golov, pripeljal Gonzala Higuaina.

Juventus je lani za Gonzala Higuaina odštel kar 90 milijonov evrov. | Foto: Reuters Juventus je lani za Gonzala Higuaina odštel kar 90 milijonov evrov. Foto: Reuters

Nakup se je Torinčanom izplačal. Z Juventusom je argentinski reprezentant osvojil naslov italijanskega prvaka in zaigral v finalu lige prvakov. Na 55 tekmah je v črno-beli majici zabil 32 golov.

94 milijonov evrov – Cristiano Ronaldo (2009)

Potem ko Ramonu Calderonu leto pred tem Cristiana Ronalda ni uspelo zvabiti v Real, je bil veliko bolj uspešen njegov naslednik na predsedniškem stolčku madridskega nogometnega velikana Florentino Perez. Prav Portugalec, za katerega je moral Manchester Unitedu odšteti takrat rekordnih 94 milijonov evrov, je bil eden izmed njegovih glavnih adutov v predsedniški bitki.

Na predstavitvi Cristiana Ronalda pred sedmimi leti v Madridu je bilo spektakularno. | Foto: Reuters Na predstavitvi Cristiana Ronalda pred sedmimi leti v Madridu je bilo spektakularno. Foto: Reuters

Prihod portugalskega superzvezdnika, ki je na kultnem Santiagu Bernabeu storil še nekaj korakov naprej in se uvrstil med najboljše vseh časov, je bil zadetek v polno. V osmih letih je za Real zabil več kot 400 golov in postal njegov najboljši strelec v zgodovini.

Z Realom je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, in bil z njim trikrat, v letih 2014, 2016 in letos, tudi evropski prvak.

101 milijon evrov – Gareth Bale (2013)

Štiri leta po rekordu Ronalda je predsednik Reala Perez poskrbel za nov rekord, potem ko je za kar 101 milijon evrov iz londonskega Tottenhama pripeljal Garetha Bala in poskrbel, da je Valižan postal prvi nogometaš, za katerega je kdorkoli odštel devetmestno številko.

Takole je navijače Reala leta 2013 pozdravil prvi nogometaš, vrednejši od 100 milijonov evrov, Gareth Bale. | Foto: Reuters Takole je navijače Reala leta 2013 pozdravil prvi nogometaš, vrednejši od 100 milijonov evrov, Gareth Bale. Foto: Reuters

Bale je za zdaj na 150 tekmah za Real zabil 67 golov in prispeval 51 podaj. Z Madridčani je bil trikrat evropski prvak.

105 milijonov evrov – Paul Pogba (2016)

Lani je Paul Pogba kot nakup novega trenerja Mourinha postal najdražji nogometaš vseh časov. Da je bilo tako, je precej zaslužen tudi njegov sposobni zastopnik Mino Raiola, ki je Francozovo ceno navil do oblakov.

Paul Pogba je lani poleti poskrbel za rekord, ki pa bo, kot vse kaže, trajal le leto. | Foto: Reuters Paul Pogba je lani poleti poskrbel za rekord, ki pa bo, kot vse kaže, trajal le leto. Foto: Reuters

Zanimivo, Manchester United je za takrat 23-letnega vezista odštel več kot 100 milijonov evrov, čeprav ga je le štiri leta pred tem v Juventus pustil oditi brez odškodnine.

Ker pri Alexu Fergusonu takrat ni dobil prave priložnosti za igro, se je Pogba namreč odločil oditi v Torino, kjer si je utrl pot do statusa najdražjega nogometaša vseh časov. Ki pa se ga je držal le do danes.

Ne spreglejte