Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
6. 7. 2017,
23.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

3

Natisni članek

VPS Vaasa Benfica Lizbona Ajax Amsterdam NK Celje ND Gorica NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija top 10

Četrtek, 6. 7. 2017, 23.43

6 let, 6 mesecev

Top 10

To so največja evropska razočaranja slovenskih klubov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

3

Ne, nismo pozabili na četrtkovo Sportalovo rubriko Top 10, le počakali smo na razplet evropskih tekem slovenskih nogometnih klubov. Žal je Olimpija poskrbela, da bo imela tokratna tema negativen prizvok.

Vincenzo Montella, Marco Delvecchio in Francesco Totti so leta 2000 ponižali Gorico. | Foto: Reuters Vincenzo Montella, Marco Delvecchio in Francesco Totti so leta 2000 ponižali Gorico. Foto: Reuters

Rimljani so zabili enajst golov Gorici

Res je, da ni največja sramota izgubiti proti Romi, ki je prav na koncu tiste sezone osvojila svoj tretji in zadnji naslov italijanskega prvaka, a ko na dveh tekmah prejmeš kar 11 golov, daš pa le enega, na to seveda ne moreš biti najbolj ponosen.

Prav to se je v prvem krogu pokala Uefa leta 2000 zgodilo Gorici, ki je v Novi Gorici najprej izgubila z 1:4, potem pa na Olimpijskem štadionu v Rimu prejela kar sedem golov in klonila z 0:7. Dve tekmi in kar enajst golov v mreži vrtnic … Ni malo.

Celjani so leta 2012 doživeli grenko evropsko izkušnjo proti Moldavcem. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Celjani so leta 2012 doživeli grenko evropsko izkušnjo proti Moldavcem. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Moldavci so se sprehodili mimo Celjanov

Pred kratkim, leta 2012, so Celjani v 1. krogu kvalifikacij za ligo Europa igrali proti skromnemu moldavskemu prvoligašu Dacii, ki je do zdaj osvojila le en naslov državnega prvaka v ne najboljšem nogometnem tekmovanju.

Toda to ne pomeni, da se je ustrašila celjske ekipe, ki jo je s klopi vodil Marijan Pušnik. Kje pa, ravno nasprotno. Moštvo iz Kišinjeva je z 1:0 zmagalo tako v Celju kot tudi v Moldaviji in se presenetljivo sprehodilo v drugi krog. V njem se je, seveda, ekspresno poslovilo od Evrope.

Pavel Pinni je z Gorico leta 2005 doživel hladno prho v Tirani. | Foto: Vid Ponikvar Pavel Pinni je z Gorico leta 2005 doživel hladno prho v Tirani. Foto: Vid Ponikvar

Albanci so sklatili Novogoričane z neba

Leta 2005 so nogometaši Gorice, ki so sezono pred tem navduševali v Evropi in odigrali kar osem evropskih tekem, v kvalifikacijah za ligo prvakov po drugem zaporednem naslovu slovenskega prvaka igrali proti skromni Tirani.

Albance je v Sloveniji marsikdo že odpisal. Sploh po tem, ko je Gorica na prvi tekmi zmagala z 2:0. Toda na drugi tekmi so Albanci že v prvem polčasu izničili prednost Novogoričanov, na začetku drugega dela igre, kot se je izkazalo pozneje, pa dosegli tudi odločilni gol in napredovali v nadaljnje tekmovanje. Pavel Pinni in njegovi varovanci, med katerimi ni manjkalo znanih nogometašev (Valter Birsa, Bojan Jokić, Miran Burgić, Miran Srebrnič, Marko Šuler …), niso mogli verjeti, kaj se jim je zgodilo.

Bojan Prašnikar se verjetno še danes dobro spominja poraza, ki ga je doživel leta 2002. | Foto: Reuters Bojan Prašnikar se verjetno še danes dobro spominja poraza, ki ga je doživel leta 2002. Foto: Reuters

Ciprčani poskrbeli za hladno prho Mariborčanov

Leta 2002 so Mariborčani skakali od veselja, ko jim je žreb v kvalifikacijah za ligo prvakov namenil Apoel iz Nikozije. "Mar Ciprčani tudi igrajo nogomet?" so se takrat spraševali Štajerci. To je bilo obdobje pred velikim vzponom ciprskega klubskega nogometa, ko so Ciprčani veljali še za eksote. Toda ravno v letih po tem so postali vse prej kot to.

Da se to utegne zgoditi, so napovedali poleti pred 15 leti, ko so na prvi tekmi v Ljudskem vrtu sicer izgubili z 1:2 in je sprva kazalo, da bo njihov poraz še višji. Takratni novinec v napadu Maribora Nemanja Čorović je namreč z dvema goloma poskrbel za vodstvo z 2:0, ki je zdržalo vse do zadnje minute, ko so nogometaši Apoela zadeli za znosen poraz z 1:2. Na Cipru je sledila katastrofa. Varovanci Bojana Prašnikarja so izgubili z 2:4 in se poslovili od Evrope.

Legendarni Eusebio je Olimpiji na dveh tekmah nasul kar šest golov. | Foto: Getty Images Legendarni Eusebio je Olimpiji na dveh tekmah nasul kar šest golov. Foto: Getty Images

Kako je Olimpijo prerešetal legendarni Eusebio

Olimpija je v pokalu pokalnih prvakov leta 1970 igrala proti lizbonski Benfici in jo v Ljubljani presenetila. Remizirala je z 1:1. V Lizboni so bili Ljubljančani, za katere je igral tudi legendarni Branko Oblak, ob njem pa sta bila tudi Danilo Popivoda in Vili Ameršek, brez najmanjših možnosti za uspeh.

Benfica je zmagala kar z 8:1, kar pet golov pa je v mrežo nemočnega Zlatka Škorića pospravil legendarni Eusebio, ki je zadel tudi v Ljubljani. Portugalski črni panter je bil brez milosti in Olimpija, ki jo je s klopi vodil Nedeljko Gugolj, se je v Slovenijo vrnila poklapana in s polno mrežo.


Zadnje iz rubrike Sportalovih top 10:


Maribor se je iz Amsterdama leta 1997 vrnil s porazom z 1:9. | Foto: Reuters Maribor se je iz Amsterdama leta 1997 vrnil s porazom z 1:9. Foto: Reuters

Devet golov v mreži Maribora leta 1997

Maribor je v sezoni 1997/98, potem ko je izpadel v kvalifikacijah za ligo prvakov, nastopal v 1. krogu takratnega pokala Uefa in v Ljudskem vrtu presenetil veliki Ajax, ki je leto pred tem osvojil naslov evropskega prvaka. Remiziral je z 1:1.

Toda Amsterdamčani so na drugi tekmi pred domačimi navijači povsem ponižali vijoličaste in jih premagali kar z 9:1. Mariborčani so sicer res izgubili proti velikanu evropskega nogometa, a ko prejmeš kar devet golov, je težko najti drugo besedo, kot je katastrofa. Že ob polčasu so Mariborčani, ki jih je s klopi vodil Bojan Prašnikar, zaostajali z 0:5. V drugem delu igre je Zvjezdan Ljubobratović poskrbel vsaj za častni zadetek.

Marijan Pušnik je z Mariborom leta 2007 doživel polom proti neznanemu srbskemu klubu. | Foto: Vid Ponikvar Marijan Pušnik je z Mariborom leta 2007 doživel polom proti neznanemu srbskemu klubu. Foto: Vid Ponikvar

Petarda neznanega srbskega kluba v mreži Maribora

Maribor je leta 2007 v Evropi nastopal v takratnem pokalu intertoto in v 2. krogu gostoval v Srbiji pri Hajduku iz Kule. Pod vodstvom Marijana Pušnika je doživel pravi polom. Moštvo, v katerem ni manjkalo dobrih nogometašev (poznejši reprezentanti Miral SamardžićRene Mihelič, nekdanji reprezentant Andrej Pečnik, Bolgar Dimitar Makriev, Hrvat Dejan Mezga in še kdo), je izgubilo z 0:5.

Zanimivo, dva gola za Srbe je dosegel poznejši napadalec Maribora Nikola Komazec, ki se v vijoličastem dresu ni najbolj izkazal.

Lani si je Olimpija v Stožicah privoščila pravi polom v prve pol ure prve evropske tekme sezone. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Lani si je Olimpija v Stožicah privoščila pravi polom v prve pol ure prve evropske tekme sezone. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Najbolj sramotne pol ure v zgodovini Olimpije

Lani je Olimpija, ki je po 21 letih čakanja osvojila naslov državnega prvaka, po dolgem času nastopala v kvalifikacijah za ligo prvakov. Ljubljana je z nestrpnostjo pričakovala, kaj se bo zgodilo, a si verjetno niti največji pesimisti niso mislili, da bo Olimpija že po prvih dobrih 30 evropskih minutah pred domačimi navijači zaostajala z 0:4. Igrala je proti slovaškemu prvaku Trenčinu, ki je potem ekspresno odletel iz Evrope!

Ljubljančani, ki jih je s klopi vodil Italijan Rodolfo Vanoli, so sicer zabili tri gole in poskrbeli za znosen poraz, na Slovaškem pa skorajda napredovali (zmagali so s 3:2 in izpadli zaradi zadetka manj v gosteh), a sramotnih 32 minut v Stožicah se bo za vedno vtisnilo v spomin kot morda najslabše pol ure v zgodovini ljubljanskega nogometnega ponosa.

Matjaž Kek je poskrbel za morda najbolj grenak evropski poraz v zgodovini Maribora. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek je poskrbel za morda najbolj grenak evropski poraz v zgodovini Maribora. Foto: Vid Ponikvar

Zaušnica, ki so jo Matjažu Keku prisolili Moldavci

Le eno leto za tem, ko so Mariborčani dosegli zgodovinski uspeh in se uvrstili v ligo prvakov, so v kvalifikacijah za ligo prvakov na prvi stopnički igrali proti Zimbruju, neznanemu moldavskemu klubu. Tega so ga po žrebu že obkljukali in pogledovali proti nadaljnjemu tekmovanju.

Toda zdaj uspešnemu trenerju Rijeke Matjažu Keku, ki je to popeljal do zgodovinskega hrvaškega naslova, se je zgodilo nekaj, česar ni pričakoval nihče. Moldavci so leta 2000 pred domačimi navijači zmagali z 2:0, v Ljudskem vrtu pa izgubili le z 0:1 in šokirali slovenskega prvaka. Kekova prva zgodba v vlogi trenerja se je tako končala klavrno. Mesec dni za tem so ga v Ljudskem vrtu, po vsega dveh mesecih na klopi Maribora, odslovili.

Veliko veselje finske VSP Vaase v Stožicah. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Veliko veselje finske VSP Vaase v Stožicah. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Finci so v Stožicah osramotili nogometno Ljubljano

No, pa še zadnja, najbolj sveža in morda tudi največja evropska sramota v zgodovini nastopov slovenskih klubov zunaj slovenskih meja. Olimpija Milana Mandarića je pod vodstvom novega trenerja Igorja Bišćana - Hrvat po mnenju predsednika Ljubljančanov spada med najbolj nadarjene trenerje s tega prostora - igrala proti četrtouvrščenemu moštvu res skromne finske lige, ki je zadnji naslov državnega prvaka proslavilo malo po koncu druge svetovne vojne! Leta 1948.

Klub VSP Vaasi je do tekem z Olimpijo v štirih evropskih sezonah le enkrat napredoval, daljnega leta 1997 je izločil moštvo s Ferskih otokov. Pa še to po preobratu na drugi tekmi. Tokrat preobrata ni potreboval. Moštvo, ki daje vtis, da bi se v slovenski ligi borilo za obstanek, je Ljubljančane, ki jim v 180 minutah ni uspelo zadeti niti enkrat, na obeh tekmah premagalo z 1:0 in zasluženo napredovalo, ljubljanskim navijačem pa priskrbelo novo grenko evropsko izkušnjo.

Ne spreglejte