Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Petek,
9. 6. 2017,
16.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Natisni članek

infografika nogomet nogometaši vrednost prihodki tekma Facebook Liga Europa liga prvakov Forbes najbogatejši top 10

Petek, 9. 6. 2017, 16.02

6 let, 6 mesecev

Forbesova lestvica najvrednejših nogometnih klubov na svetu

Barcelona prehitela Real Madrid za "mišjo dlako"

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65
najvrednejši nogometni klub | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvič v petih letih so s prvega mesta najvrednejših nogometnih ekip izrinili enega od španskih velikanov. Manchester United je tudi najbolj povečal prihodke, medtem ko so ti Real Madridu kljub evropskemu naslovu padli.

Povprečna nogometna ekipa izmed Top10 ekip glede na vrednost je bila v letu 2016 vredna 1,31 milijarde evrov, kar je tri odstotke več kot leto prej. Skupno je 20 največjih klubov glede na prihodke ustvarilo 7,4 milijarde evrov prihodkov. Od tega je bilo 18 odstotkov prihodkov ustvarjenih na račun izkupička od tekem, 39 odstotkov na račun TV-pravic in 43 odstotkov na račun lastne komerciale.

Manchester United prevzel primat

Po petih letih vladavine klubov iz Španije je primat na lestvici najvrednejših klubov prevzel Manchester United. Klub iz Anglije je med najvrednejšimi klubi najbolj povečal svoje prihodke, in sicer za dobro tretjino. V pomoč pri rasti vrednosti je bil tudi najvišji prihodek med vsemi nogometnimi ekipami, to je slabih 400 milijonov evrov na račun sponzorskih pogodb in oglaševanja. Tako je konec sezone brez težav izpeljal tudi do takrat najdražji nogometni prestop vseh časov, ko je za Paula Pogbaja, ki je prišel iz Juventusa, odštel 105 milijonov evrov.

 

Ekipe angleške lige režejo največji kolač iz naslova TV-pravic

Med desetimi najvrednejšimi klubi jih šest prihaja iz Anglije. To ne preseneča, saj angleški klubi letno na račun TV-pravic skupaj prejmejo štiri milijarde evrov, kar je skoraj trikrat več kot si iz naslova TV-pravic razdelijo klubi iz Nemčije. Klubi iz Španije, ki na lestvici zasedajo drugo in tretje mesto, si od TV-pravic razdelijo 1,12 milijarde evrov letno.

Barcelona imela "za eno kavico" več prihodkov kot Real Madrid

Barcelona je na drugem mestu pred Real Madridom glede na vrednost. Njeni prihodki so v sezoni 2015/16 presegli prihodke Real Madrida za 0,02 odstotka oziroma sto tisoč evrov pri 620 milijonih evrov prihodkov. Barcelona ima v povprečju na tekmo slabih 8.500 gledalcev več in 1,4 milijona več všečkov na omrežju Facebook. Tudi komercialno je uspešnejša, saj skoraj polovico svojih prihodkov ustvari s komercialnimi aktivnostmi.

Real Madrid je kljub osvojitvi lige prvakov in naslovu podprvaka v španski ligi imel dva odstotka manj prihodkov kot sezono prej.

Barcelona klub z največ gledalci in všečki na omrežju Facebook

Po povprečnem številu gledalcev na tekmo v domači ligi je zmagovalec Barcelona, ki ji sledita Manchester United in Bayern Munchen. Barcelona je najboljša med nogometnimi klubi tudi po številu všečkov, kjer ji je tesno za petami Real Madrid. Manchester United je tretji, a glede na četrtino manj všečkov na omrežju Facebook na svetovnem spletu manj priljubljen od svojih revnejših tekmecev iz Španije.

Bayern München je klub, ki je najuspešnejši na področju komerciale, saj s komercialnimi aktivnostmi ustvari 58 odstotkov svojih prihodkov. Več kot 50 odstotkov iz tega naslova dobi le še Manchester United. Iz tekme največ iztisnejo pri Arsenalu, kjer na tak način pokrijejo 29 odstotkov svojih prihodkov.

Ne spreglejte