Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2017,
18.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

MMA UFC boks Floyd Mayweather Conor McGregor Muhammad Ali top 10

Četrtek, 24. 8. 2017, 18.55

6 let, 6 mesecev

TOP 10

Boksarji pogosto med MMA-jevce, obratna pot je prava redkost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Pred velikim sobotnim spopadom med boksarsko legendo Floydom Mayweatherjem in irskim zvezdnikom mešanih borilnih veščin Conorjem McGregorjem velja pogledati nekaj zanimivih spopadov borcev iz različnih borilnih veščin. Predvsem boksarji so dokaj pogosti obiskovalci neboksarskih ringov, v obratni smeri je prometa veliko veliko manj.

Muhammad Ali vs. Antonio Inoki

Že najslavnejši boksar v zgodovini, lani umrla ameriška legenda Muhammad Ali, se je leta 1976 odzval povabilu na ekshibicijski dvoboj z japonskim rokoborcem Antoniem Inokijem. Ta je takrat izzival prvake iz različnih borilnih športov in v spopadih z njimi poskušal dokazati, da je rokoborba dominantna veščina. To japonskemu orjaku ni uspelo in tudi njegov spopad z velikim Alijem je bil vse prej kot zanimiv.

Japonec se je po začetnem gongu vrgel na tla in poskušal z brcami spotakniti boksarskega svetovnega prvaka, ki se je na tekmeca po nekaj minutah začel dreti "Strahopetec, bojuješ se kot ženska!" Mučenje gledalcev je trajalo 15 triminutnih rund, Ali je sprožil vsega sedem udarcev, s tribun tokijske dvorane Nippon Budokan pa je odmevalo "Hočemo denar nazaj!"

Menda so čistilci potrebovali dva dneva, da so pospravili vse smeti, ki so jih jezni gledalci zmetali proti ringu. Je pa ta dvoboj, za katerega so si organizatorji izmislili posebna pravila, postal nekakšen prototip današnjega MMA-ja.


Art Jimmerson vs. Royce Gracie

Na prvem turnirju UFC leta 1993 so se v Denverju zbrali mojstri borilnih veščin z vseh vetrov. Kot v kakšni videoigrici. Med njimi je bil tudi profesionalni boksar Art Jimmerson, ki se je tekmecev na turnirju z "borbami brez pravil" lotil z le eno boksarsko rokavico, drugo roko pa si je pustil neorokavičeno, da bi nasprotnika ob morebitnem boju na parterju lahko tudi bolje zgrabil.

Američan, ki je v profesionalnem boksu nabral 33 zmag ob 18 porazih, je na prvem UFC-turnirju naletel na legendo brazilskega ju-jitsuja Roycea Gracieja, ki je z boksarjem opravil brez večjih težav.


Zadnje iz rubrike Sportalovih Top10:


James Toney vs. Randy Couture

Še en pogumen boksarski as, ki se je brez zadržkov podal v kletko tekmovanja UFC, je Američan James Toney. V nasprotju s prej omenjenim Jimmersonom, je bil Toney boksarska zvezda, svetovni prvak v treh težnostnih kategorijah, ki je v profesionalni karieri dosegel kar 77 zmag ob desetih porazih. V UFC je stopil po koncu boksarske kariere in se pri 42 letih v težki kategoriji spopadel z rojakom Randyjem Couturjem. Izid dvoboja je bil predvidljiv, Couture je zmagal s podreditvijo tekmeca po dobrih treh minutah prve runde. Toney je s tem tudi hitro končal svojo drugo kariero v MMA.


Ray Mercer vs. Tim Sylvia

Tudi Američan Ray Mercer je bil izjemno uspešen profesionalni boksar, ki se je po koncu kariere preizkusil najprej v kickboxingu in nato še v oktagonu tekmovanja UFC. V kickboxingu se je bojeval dvakrat in obakrat izgubil, v UFC-ju pa je na edinem nastopu nokavtiral rojaka Tima Sylvia, sicer mojstra rokoborbe, karateja in brazilskega ju-jitsuja. Za Mercerjevo zmago je bil dovolj en dobro odmerjen udarec, Sylvia niti ni dobil priložnosti, da bi proti boksarju uporabil svoja najmočnejša orožja. Mercer se je po tem dvoboju dokončno upokojil.


Eric Esche Butterbean vs. James Thompson

Precej uspešnejši prehod v mešane borilne veščine pa je uspel Toneyjevemu in Mercerjevemu kolegu Ericu Escheju, bolj znanemu pod vzdevkom Butterbean. Okrogli boksar se je po 77 zmagah in desetih porazih v profesionalnem boksu preizkusil v kickboxingu in na sedmih dvobojih trikrat zmagal. Nato je prestopil v MMA in tam na 28 dvobojih vknjižil 17 zmag, od teh tudi deset s podreditvijo (submisijo), se pravi s tehniko, ki jo obvladajo judoisti, rokoborci in mojstri brazilskega ju-jitsuja.

Na posnetku je Butterbeanov dvoboj z angleškim mojstrom mešanih borilnih veščin Jamesom Thompsonom na turnirju Cage Rage 20 v Londonu leta 2007.


Holly Holm vs. Christina Domke

Edina predstavnica na našem seznamu je Američanka Holly Holm, ki je zaslovela leta 2015, ko je na turnirju UFC 193 v Melbournu ponižala veliko ameriško zvezdnico Rondo Rousey. Slavno Rouseyjevo je uničila z brcami, zato je povsem preprosto spregledati, da je Holmova "po poklicu" boksarka. In to izvrstna. V desetletni profesionalni boksarski karieri je Holly Holm dosegla 33 zmag (devet z nokavtom) in bila le dvakrat poražena, preden se je preizkusila v kickboxingu, kjer je na treh dvobojih ring le enkrat zapustila kot poraženka.

Na prvem nastopu v MMA se je Holmova pomerila z rojakinjo Christino Domke (na posnetku) in zmagala s tehničnim nokavtom. Njena zmaga nad Rouseyjevo je bila deseta zapored v UFC, nato pa je zanjo prišla črna serija treh porazov, a Holmova se je v mešanih borilnih veščinah našla in tudi danes ostaja ena od zvezdnic organizacije UFC.


Vitor Belfort vs. Josemario Neves

Do zdaj smo govorili le o boksarjih in njihovem iskanju borilnih izzivov v drugih športih, a obstajajo tudi primeri, ko so se MMA-jevci podali v boksarske vode. Prav takšen bo dvoboj med Mayweatherjem in McGregorjem v Las Vegasu. Vsaj dva Brazilca sta že prehodila pot, ki jo bo v soboto irski zvezdnik. No, približno takšno.

Vitor Belfort, nosilec črnih pasov v brazilskem ju-jitsuju in judu ter modrega v karateju, ki je v MMA zbral 26 zmag ob 13 porazih in leta 2004 postal prvak v lažji težki kategoriji UFC, ko je premagal že omenjenega Američana Randyja Coutura, je enkrat nastopil na boksarskem dvoboju. Leta 2004 se je pomeril z rojakom Josemariem Nevesom in ga nokavtiral v prvi rundi. Neves je bil boksar, prvak brazilske zvezne države Bahia, kaj več pa o njem niti ni mogoče najti.


Anderson Silva vs. Julio Cesar de Jesus

Brazilski zvezdnik mešanih borilnih veščin, mojster tajskega boksa, brazilskega ju-jitsuja in Wing Chuna Anderson Silva je bil v boksarskem ringu dvakrat, njegov uspeh pa je polovičen. Prvak UFC, ki je v MMA zmagal 34-krat in osemkrat izgubil, je na svojem prvem izključno boksarskem dvoboju leta 1998 izgubil proti rojaku Osmarju Luizu Teixeiri, sedem let kasneje pa z nokavtom premagal Julia Cesarja De Jesusa (v videu).


Aleksej Ignašov vs. Arthur Williams

Za boksarje je veliko lažji prehod v kickboxing kot v MMA, kjer je pomembno tudi obvladovanje rokoborskih tehnik za borbo na tleh. V kickboxingu prav dramatične spremembe ni, v primerjavi s čistim boksom ta omogoča le še uporabo nog. Brcanje je dovoljeno. A tudi to je lahko nevarno za slabo pripravljenega boksarja ali borca, ki podcenjuje borilne veščine, ki niso boks.

To je v tekmovanju K-1 dokazal ameriški boksarski profesionalec Arthur Williams (47 zmag, 17 porazov), svetovni prvak v kategoriji cruiser po različici IBF, ki je leta 2004 v Nagoji naletel na beloruskega mojstra tajskega boksa in kickboxinga Alekseja Ignašova. Ta je bil znan pod vzdevkom Rdeči škorpijon, ki si ga je prislužil zaradi odlične tehnike brcanja. Williams je bržčas obžaloval svoj izlet v K-1.


Francois Botha vs. Remy Bonjasky

Primer veliko uspešnejšega prehoda iz boksa v kickboxing pa je južnoafriški težkaš Francois Botha. Beli bizon se je v profesionalni boksarski karieri meril tudi z velikani, kot so Mike Tyson, Lennox Lewis, Evander Holyfield in Vladimir Kličko (proti vsem omenjenim je izgubil), dosegel 48 zmag (29 z nokavtom) in doživel enajst porazov. Leta 1995 je osvojil naslov svetovnega prvaka težke kategorije po različici IBF, a ga je izgubil, ko je padel na dopinškem testu.

Lotil se je še kickboxinga in v tekmovanju K-1 premagal tudi Francoza Jeroma Le Bannerja in Nizozemca Petra Aertsa, v MMA pa nastopil enkrat in izgubil. Seveda po podreditvi. Na posnetku se Botha meri z nizozemskim mojstrom tajskega boksa Remyjem Bonjaskym, trikratnim prvakom tekmovanja K-1.

Kdo bo zmagovalec spektakularnega boksarskega dvoboja v Las Vegasu?

  • Floyd Mayweather
    50,67 %
    1205 glasov
  • Conor McGregor
    49,33 %
    1173 glasov
Oddanih 2378 glasov

McGregor ima jaj...

V soboto bomo lahko torej spremljali precej redek dogodek, zaradi ugleda Floyda Mayweatherja celo edinstvenega. Tisti redki mojstri mešanih borilnih veščin, ki so si drznili stopiti v boksarski ring in se bojevati po boksarskih pravilih, si za tekmece niso izbirali najboljših. Kaj šele najboljših vseh časov, kar Mayweatherju pripisujejo zaradi njegove brezhibne statistike (49 zmag – 0 porazov). Conor McGregor je zato nedvomno pogumen mož, finančno pa pravzaprav že zdaj zmagovalec.

Dvoboj po boksarskih pravilih v supervelterski kategoriji (do 70 kg) bo v nedeljo, 27. avgusta, ob 4.30 zjutraj (po slovenskem času) v lasvegaški dvorani T-Mobil, ki sprejme 20 tisoč obiskovalcev. Glavni sodnik dvoboja bo Robert Boyd, sodniki ob ringu so Burt Clemens, Dave Moretti in Guido Cavalleri. Ljubitelji borilnih veščin v Sloveniji bodo dvoboj lahko spremljali v neposrednem prenosu na televiziji Sport Klub.


Conor McGregor

Starost: 29 let (14. julij 1988)

Nacionalnost: Irska

Naravna teža: 70 kg

Višina: 175 cm

Doseg rok: 188 cm

Dominantna roka: leva

Statistika: 21 zmag (18 KO) – 3 porazi v MMA, 0 profesionalnih dvobojev v boksu


Floyd Mayweather

Starost: 40 let (24. februar 1977)

Nacionalnost: ZDA

Naravna teža: 69 kg

Višina: 173 cm

Doseg rok: 183 cm

Dominantna roka: desna

Statistika: 49 zmag (26 KO) – 0 porazov v profesionalnem boksu

Ne spreglejte