Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 8. 2017,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

1

Natisni članek

UFC Las Vegas boks Conor McGregor Floyd Mayweather

Sobota, 19. 8. 2017, 16.00

6 let, 6 mesecev

Še teden dni do velikega boksarskega obračuna Mayweather – McGregor

McGregor na sparingu obdelal nekdanjega svetovnega prvaka. Kaj pravi Floyd?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

1

McGregor Maywather Malignaggi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Do velikega boksarskega obračuna med Floydom Mayweatherjem in Conorjem McGregorjem je samo še teden dni. Irski zvezdnik mešanih borilnih veščin je z obdelavo nekdanjega boksarskega svetovnega prvaka Paulieja Malignaggija na sparingu spreobrnil kar nekaj skeptikov, ki mu še pred kratkim v boju z enim najuspešnejših boksarjev v zgodovini niso pripisovali nobenih možnosti. Še vedno je nekaj več tistih, ki verjamejo v gladko zmago Mayweatherja, najglasnejši med njimi pa je Floyd sam.

V zadnjih tednih se ozračje pred dvobojem, za katerega organizatorji pričakujejo, da bo najdonosnejši vseh časov, ogreva in počasi že bliža vrelišču. Če je še pred kratkim mnogo poznavalcev boksa in borilnih veščin na splošno enemu najboljših boksarjev v zgodovini tega športa Floydu Mayweatherju (49 profesionalnih zmag in 0 porazov) pripisovalo gladko 50. zmago, s katero bi na večni lestvici prehitel slavnega ameriškega težkaša italijanskih korenin Rockyja Marciana, ki je v 40. in 50. letih prejšnjega stoletja v ringu nanizal 49 zmag in nikoli ni bil poražen, v zadnjih dneh mnogi spreminjajo mnenje.

Zvezdnik in dvakratni svetovni prvak mešanih borilnih veščin v organizaciji UFC McGregor v boksarskem dvoboju naj ne bi imel nobenih možnosti, saj ima nekaj malega izkušenj v tem športu le kot amater. Zgovorni Irec pa je pred nekaj dnevi na sparingu z nekdanjim dvakratnim svetovnim boksarskim prvakom, Američanom Pauliejem Malinagijem, vendarle dokazal, da z njim nihče ne bo pometal.

Paulie Malignaggi je priznal, da ga je McGregor na sparingu presenetil, vseeno pa vztraja, da je bil v ringu boljši borec on. | Foto: Reuters Paulie Malignaggi je priznal, da ga je McGregor na sparingu presenetil, vseeno pa vztraja, da je bil v ringu boljši borec on. Foto: Reuters Malignagi kaznovan za posmehovanje

Maglinagija je namreč kaznoval za drzne besede, ki jih je nekdanji veltraš izrekel decembra lani. "Dvoboj Mayweather – McGregor je popolna šala. McGregor o boksu nima pojma. Da bi imel sploh kakršnokoli možnost pri meni, bi mi morali obtežiti noge in mi zavezati eno roko za hrbet. Kaj, za vraga, misli, koga sploh lahko prestraši v boksarskem ringu?! Še proti mojemu snemalcu bi imel bolj malo možnosti," se je Malignaggi posmehoval Ircu.

McGregor je te besede, kot kaže, vzel zelo osebno, Malignaggija prejšnji teden povabil na sparing in ga po pričevanju ljudi, ki so trening spremljali, tudi pošteno obdelal. Malignaggi sam je po sparingu o Ircu govoril veliko bolj spoštljivo, a zatrjeval, da je bil v 12 rundah treninga zmagovalec on. 

"Kdo pravi, da McGregor ne zna boksati?"

McGregorjev tabor je na Twitterju objavil fotografijo, na kateri se Irec Američanovim udarcem izmika z rokami, sklenjenimi na hrbtu, in pripisom "Pravijo, da nimam rok", nato je nekdo – po zagotovilih McGregorja nihče iz njegove ekipe – objavil še fotografijo Malignaggija na tleh ringa, ki naj bi dokazovala, da je doživel nokdavn.

Malignaggi se je nato na nekakšni medijski turneji krčevito zagovarjal, da nokdavna ni bilo, da ga je McGregor porinil na tla, in da bi njegove trditve potrdil posnetek sparinga. Predsednik UFC Dana White je upokojenemu boksarju, ki danes deluje kot komentator dvobojev, ustregel in na družbenih omrežjih objavil kratek video, ki potrjuje, da so Malignaggijeve trditve na trhlih temeljih.

Mnenja se krešejo: je bil nokdavn?

MCGregor je – vsaj glede na kratek video, ki pa, resnici na ljubo, ne pokaže celotne slike – v sparingu dominiral in Američana zadel z nekaj surovimi udarci. Tudi nokdavn je videti povsem legitimen, čeprav se o tem že nekaj dni krešejo mnenja. "Prišel je in bil je tepen. Moram pa mu priznati, da je zdržal vseh 12 rund," je po "kaznovanju nespoštovanja" dejal McGregor, ki se na boksarska pravila na treningu privaja tudi s pomočjo izkušenega boksarskega sodnika Joeja Corteza.

Floyda skrbijo nedovoljene Irčeve poteze

Je Floyda presenetljivo odločna Irčeva predstava proti čisto resnemu boksarju prestrašila, mu povzročila kakšno skrb? "Nikakor!" je ameriškim medijem razlagal Mayweather, a ob tem vseeno omenil nekaj stvari, ki so mu padle v oko: "V tem videu sem videl precej prepovedanih udarcev. Udarjanje po temenu, rokoborsko grabljenje in na sploh precej umazane poteze, za katere upam, da jih sodnik v najinem obračunu ne bo dovolil."

Če se bo McGregor v dvoboju z Mayweatherjem spozabil in uporabil kakšno tehniko iz mešanih borilnih veščin, lahko ostane brez 90 odstotkov zaslužka. | Foto: Reuters Če se bo McGregor v dvoboju z Mayweatherjem spozabil in uporabil kakšno tehniko iz mešanih borilnih veščin, lahko ostane brez 90 odstotkov zaslužka. Foto: Reuters

Je Irec pokazal preveč?

McGregor je, kot kaže, razkril nekaj taktičnih zamisli za spopad z enim najbolj obrambno izpopolnjenih boksarjev sodobne dobe. Mayweatherja se bo moral lotiti agresivno in nekoliko umazano, na meji dovoljenega, se strinjajo analitiki in prav takšen pristop je mogoče videti v videu. Ob tem pa velja povedati, da Malignaggi niti približno ni boksar na ravni Floyda Mayweatherja, poleg tega pa je na sparing s telesno izvrstno pripravljenim Ircem, ki je v sklepni fazi priprav na dvoboj kariere prišel v slabi kondiciji, v ring je stopil praktično neposredno iz letala, po šesturnem poletu, brez posebnih priprav in zagotovo tudi s podcenjevalnim odnosom.

Ugled boksa sloni na Floydovih ramenih

Ta sparing morda ni prepričal vseh, da ima Irec resne možnosti, da preseneti Mayweatherja, so si pa raznovrstni poznavalci in tudi borci sami dokaj enotni, da bo dvoboj veliko resnejši, kot so sprva pričakovali. Ugled boksa kot najbolj izpiljene in sofisticirane borilne veščine sloni na tem dvoboju. Mayweather ne bo boksal le zase, pač pa bo tudi branil ugled "sladke znanosti".

Kdo bo zmagovalec spektakularnega boksarskega dvoboja v Las Vegasu?

  • Floyd Mayweather
    50,67 %
    1205 glasov
  • Conor McGregor
    49,33 %
    1173 glasov
Oddanih 2378 glasov

Kaj pomenijo manjše rokavice?

Pomembna sprememba se je zgodila ta teden, ko je atletska komisija zvezne države Nevada ugodila prošnjam obeh taborov in dovolila, da Mayweather in McGregor uporabita lažje, osemunčne (226,8-gramske) rokavice, čeprav bi morala po pravilih za težnostno kategorijo srednje lahka oziroma supervelterska (do 69,9 kilograma) nositi desetunčne (283,5-gramske). Dvoboj je s tem postal veliko bolj nevaren, je v javnem pismu sporočilo Združenje sodnikov, ki bdijo nad dogajanjem v ringih (Association of Ringside Physicians), in komisijo Nevade opozorilo, da je to izjemno slab in nevaren slab presedan.

Tudi Mayweather je sprejel uporabo lažjih rokavic. Sam je prepričan, da bo z njimi lažje dosegel nokavt. Zadnji dvoboj, ki ga je 41-letni Američan končal predčasno, je bil obračun Victorjem Ortizom leta 2011. Mayweather je prepričan, da njegov dvoboj z McGregrjem "nikakor ne bo trajal vseh 12 rund. Nikakor!" | Foto: Reuters Tudi Mayweather je sprejel uporabo lažjih rokavic. Sam je prepričan, da bo z njimi lažje dosegel nokavt. Zadnji dvoboj, ki ga je 41-letni Američan končal predčasno, je bil obračun Victorjem Ortizom leta 2011. Mayweather je prepričan, da njegov dvoboj z McGregrjem "nikakor ne bo trajal vseh 12 rund. Nikakor!" Foto: Reuters

Kaj torej pomeni sprememba velikosti rokavic in kateremu od borcev gre odločitev bolj na roko? Tudi pri tem vprašanju so mnenja močno deljena. Na prvi pogled naj bi bila to sprememba v korist McGregorja, ki je vajen nositi štiriunčne (113,4-gramske) rokavice z odprtimi prsti. Po drugi strani pa je Mayweather veliko večino od svojih 49 profesionalnih dvobojev odboksal prav v osemunčnih rokavicah, v katerih so roke za odtenek hitrejše in zato tudi udarci močnejši.

McGregor spremenil napoved: Floyd bo padel v drugi rundi!

Samozavestni McGregor, ki je napovedoval, da bo slavnega Američana uspaval v štirih rundah, je po spremembi rokavic prilagodil napoved: "Zelo se trudim ostati skromen, zato napovedujem nokavt v drugi rundi. Prav nobenega dvoma ni, najbrž bo konec že v prvi."

"V tem dvoboju bom iskal nokavt, ne bo se ponovil obračun z Mannyjem Pacquiaojem, s katerim sva razočarala navijače," pa je odločitev za lažje rokavice komentiral Mayweather, ki je sicer v pogajanjih za dvoboj z McGregorjem odločno vztrajal pri izbiri desetunčnih rokavic. Sprememba odločitve lahko kaže na silno Mayweatherjevo samozavest in tudi marketinški manever, ki bi navijače prepričal, da je ta dvoboj vendarle vredno videti v živo.

Borca se bosta po 26. avgustu kopala v denarju. | Foto: Reuters Borca se bosta po 26. avgustu kopala v denarju. Foto: Reuters

Številke, da te kap

Prodaja vstopnic za dvoboj stoletja (da, še en), ki naj bi podrl rekord v naročilih predplačniškega televizijskega prenosa – organizatorji pričakujejo, da bodo prodali več kot pet milijonov t. i. pay-per-view ogledov, vsakega po sto ameriških dolarjev (85 evrov) –, ne gre po pričakovanjih organizatorjev. Lasvegaška dvorana T-Mobile niti teden dni pred dvobojem še ni razprodana. Razlog za to je morda res izjemno visoka cena vstopnic, za najcenejše namreč računajo 1.378 dolarjev (1.171 evrov), za najdražje ob ringu pa okoli 20 tisoč dolarjev (17 tisoč evrov), kar je predvsem za ljubitelje UFC odločno preveč. Ti so namreč navajeni precej nižjih cen vstopnic.

Oba borca bosta zagotovo močno izboljšala svoj finančni položaj. Od osnovne finančne nagrade za dvoboj (t. i. purse) naj bi Mayweather pospravil sto milijonov dolarjev, McGregor pa 80. Po delitvi dobička od prodaje plačljivega prenosa dogodka in drugih  sponzorskih dodatkov, je Irec zatrdil, da bo njegov zaslužek gladko presegel sto milijonov, medtem ko je Mayweather zase v enem od intervjujev omenjal osupljivo številko 350 milijonov. Finančne podrobnosti sicer še niso znane in so odvisne tudi od prodaje "pay-per-viewa".

Ne spreglejte