Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 5. 2014,
12.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

svetovno prvenstvo Minsk statistika Rusija Finska Češka Švedska

Nedelja, 25. 5. 2014, 12.06

8 let

Ruski selektor zaradi "grožnje" s prerezanim vratom na tribunah (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Finci so iz tekme v tekmo bolj samozavestni in tudi pred glavnim obračunom SP verjamejo vase. Neporaženi Rusi že od prvega srečanja delujejo suvereno. Na finalu "brez" selektorja Olega Znaroksa.

Na eni strani pričakovano Rusi, na drugi malce manj pričakovano Finci, ki so s svojimi igrami v skupinskem delu marsikoga pustili ravnodušnega. A ko so se začeli izločilni boji, jim je samozavest narasla. Najprej so izločili Kanadčane, nato še Čehe.

"Že na začetku turnirja sem dejal, da verjamem, da se bomo uvrstili med najboljših osem. Na vsaki tekmi smo garali in hkrati verjeli, da lahko dosežemo le uspeh. Mislim, da igramo bolje, ko nismo favoriti, in to bo v finalu za nas prednost. Pozitivno je tudi to, da se je naša kemija v zadnjih dveh tednih močno izboljšala," pravi Petri Kontiola.

Finski napadalec poudarja, da vse bolj zaupajo tudi izvrstnemu vratarju Pekki Rinneju, ki je v polfinalu ohranil mrežo nedotaknjeno, sicer pa je na osmih tekmah ubranil 93,94 odstotka strelov: "Vemo, da nimamo toliko izkušenih hokejistov kot Rusi, zato ne bomo brezglavo napadali, ampak bomo pazili na obrambo in se poskušali izogniti kazenski klopi. Imamo odličnega vratarja, ki se je pokazal v izvrstni luči in dokazal, da je eden najboljših vratarjev lige NHL (Pekka Rinne igra za Nashville Predators, op. a.). Ko veš, da te vratar drži v igri in da se lahko zaneseš nanj, to še okrepi samozavest ekipe."

Močno orožje med vratnicama

Tudi Rusi upravičeno stavijo na svojega čuvaja mreže Sergeja Bobrovskega, ki je na sedmih tekmah prejel zgolj sedem zadetkov in se izkazal s 95,48-odstotno učinkovitostjo.

Aleksander Ovečkin, ki je ob zmagi nad Švedi še vedno drsal z opornico za koleno, a tokrat drugačno in kolenu bolj prijazno, meni, da si vratar Columbusa zasluži naziv najkoristnejšega igralca svetovnega prvenstva (MVP): "Mislim, da je Bobrovski najboljši igralec turnirja in ni naključje, da ga imajo tudi v ligi NHL za enega najboljših vratarjev. Ne glede na to, kako mi igramo, nas on vedno rešuje. Mislim, da bo na koncu najkoristnejši igralec prvenstva."

Nespametna gesta ruskega selektorja

A bolj kot o ruski igri in tem, kdo bi lahko bil ključni člen v boju za zlato, se je po zmagi zbornaje komande nad Švedi govorilo o potezi ruskega selektorja Olega Znaroksa, ki si je s pomočnikom švedske reprezentance Rikardom Grönborgom malce pred iztekom srečanja izmenjal nekaj krepkih besed – med drugim naj bi si v žaru borbenosti grozila s smrtjo.

Bolj kot besede pa je javnost obšla Znaroksova poteza, ko je z roko potegnil čez vrat, ki je sprožila debate o tem, ali bo Latvijec, ki vihti rusko taktirko, za svoje dejanje kaznovan in bo finale lahko spremljal le s tribun. Ruski mediji so potrdili, da je disciplinska komisija Znaroksu, ki je dejal, da je imel le "vneto grlo", dodelila tekmo prepovedi, kar pomeni, da na finalu ne bo mogel voditi svojih varovancev. Rusom bo tako poveljeval eden od treh pomočnikov Harijs Vitolins.

Prepoved tekme si je prislužil tudi švedski pomočnik Rikard Grönborg.

V predtekmovanju slavje Rusov

Reprezentanci sta se srečali že v skupinskem delu, ko so Rusi slavili s 4:2. Takrat je imel Bobrovski kar nekaj dela, zaustavil je 34 od 36 finskih poskusov, medtem ko je med vratnicama Fincev takrat stal Mikko Koskinen in ubranil 22 poskusov. Kot smo že omenili, imata obe ekipi izjemno razpoložena vratarja, ob igri z igralcem več se bolje znajdejo Finci, ki izkoristijo vsak četrti power-play, ob igralcu manj pa se najbolje držijo Rusi.

Tudi učinkovitost govori v prid rdečega stroja, ki zadene v 12,76 odstotka primerih, medtem ko Finci zadenejo v 10,13 odstotka. Za Ruse bi bil to peti naslov svetovnih prvakov, če prištejemo še vse naslove, ki so jih osvojili pod Sovjetsko zvezo, pa 27, medtem ko bi Finci svetovni prestol zasedli tretjič. Ob 15.30 se bosta za bron spopadli še reprezentanci Švedske in Češke.

Ne spreglejte