Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
5. 2. 2023,
4.14

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

9

Natisni članek

Ingemar Stenmark LeBron James Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Liga NBA Kareem Abdul-Jabbar Kareem Abdul Jabbar

Nedelja, 5. 2. 2023, 4.14

1 leto, 2 meseca

Skok v športno preteklost

Živi legendi z osupljivo podobno usodo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

9

Jabbar Stenmark | Letos bosta presežena dva izmed najbolj veličastnih rekordov v zgodovini športa. Tista, za katera so mnogi mislili, da se bosta težko presegla. A do trenutka, ko se bosta nekdanji alpski smučar Ingemar Stenmark in košarkar Kareem Abdul-Jabbar poslovila od njiju, ne manjka več veliko. Mikaela Shiffrin potrebuje zgolj še eno zmago v svetovnem pokalu, da bo ujela Šveda, LeBron James pa mora v ligi NBA, kjer ne manjka tekem, doseči le še 36 točk … | Foto Guliverimage

Letos bosta presežena dva izmed najbolj veličastnih rekordov v zgodovini športa. Tista, za katera so mnogi mislili, da se bosta težko presegla. A do trenutka, ko se bosta nekdanji alpski smučar Ingemar Stenmark in košarkar Kareem Abdul-Jabbar poslovila od njiju, ne manjka več veliko. Mikaela Shiffrin potrebuje zgolj še eno zmago v svetovnem pokalu, da bo ujela Šveda, LeBron James pa mora v ligi NBA, kjer ne manjka tekem, doseči le še 36 točk …

Foto: Guliverimage

Šved Ingemar Stenmark in Američan Kareem Abdul-Jabbar na prvi pogled nimata veliko skupnega, a občutek vara. Sploh če postanemo pozorni na dogodke v letih 1989 in 2023. Podobnost njunih usod presune.

Švedski smučarski as Ingemar Stenmark je svoje uspehe postavil s pomočjo smučk Elan in tako spletel tesno vez s Slovenijo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Švedski smučarski as Ingemar Stenmark je svoje uspehe postavil s pomočjo smučk Elan in tako spletel tesno vez s Slovenijo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ingemar Stenmark in Kareem Abdul-Jabbar? Prvi je hladnokrven in uglajen Skandinavec, ki so ga slovenski ljubitelji alpskega smučanja zaradi zvestobe do smučk Elan vzeli malodane za svojega, drugi pa je legendarni ameriški košarkarski center, ki je s svojim neubranljivim metom Skyhook (horog) navduševal mnoga desetletja pred obdobjem, ko je strast Slovencev do spremljanja lige NBA zažarela zaradi Gorana Dragića, pozneje pa izkusila nesluteno eksplozijo čustev zaradi fenomena Luke Dončića.

Ni dvoma, da sta bila Stenmark in Abdul-Jabbar izjemna športnika. In to kakšna! Postala sta resnični živi legendi, ki sta v svojih športih predstavljala ideal, premikala mejnike (ne)mogočega in se podpisovala pod imenitne rekorde. Ne druži pa ju le to.

Poslovila sta se leta 1989, letos se bosta še od norega rekorda

Kareem Abdul-Jabbar je svoj najbolj prepoznavni met Skyhook (horog) tako izpopolnil, da ga je bilo skoraj nemogoče blokirati. | Foto: Getty Images Kareem Abdul-Jabbar je svoj najbolj prepoznavni met Skyhook (horog) tako izpopolnil, da ga je bilo skoraj nemogoče blokirati. Foto: Getty Images Naključje je hotelo, da sta se od tekmovališč poslovila skoraj eden za drugim. Pisalo se je viharno leto 1989, ki je bilo polno sprememb in revolucij, tako v političnem življenju kot tudi v športu, ko so pomahali v slovo številni šampioni. Tako je bilo pred 34 leti, letos pa se Stenmark in Abdul-Jabbar znova vse pogosteje pojavljata na naslovnicah. Znova ju povezuje podobna usoda, saj bosta eden za drugim ostala brez izjemnega rekorda, s katerim sta zaznamovala svoje obdobje športne popolnosti.

To se bo zgodilo zelo kmalu, saj Mikaelo Shiffrin in LeBrona Jamesa, novodobna ponosa ameriškega športa, delijo le še milimetri do tega, da bosta izpisala nov mejnik in poskrbela za nekaj, kar se je zdelo še pred nekaj desetletji skoraj nedosegljivo. Da bosta 27-letna ameriška smučarka in 11 let starejši rojak, ki navdušuje pod košem, izboljšala mogočna rekorda Stenmarka in Abdula-Jabbarja, ki spadata med najbolj veličastne dosežke v zgodovini športa. Kapo dol vsem omenjenim!

Po priljubljenosti se je lahko kosal z Borgom

Björn Borg in Ingemar Stenmark sta v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja na Švedskem veljala za športna bogova. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Björn Borg in Ingemar Stenmark sta v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja na Švedskem veljala za športna bogova. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ingemar Stenmark, globoko zakoreninjen tudi v srcih starejših slovenskih ljubiteljev alpskega smučanja, je star 66 let. Rodil se je 18. marca 1956 v vasici Joesjö na Švedskem. Ko je osvajal zmage, ni veliko govoril. Pred mikrofoni je bil redkobeseden in tih, a vseeno uglajen in korekten do novinarjev. Ni želel kaj dosti javno izstopati. Nanj se niso lepili škandali, raje je govoril na strmih belih pobočjih, kjer je postavljal izjemne rezultate in si prislužil naziv edinstvenega kralja alpskega smučanja. Rekorderja brez primere.

O tem, kakšen profesionalec je bil in kako resno je jemal obveznosti do sponzorjev, zaradi katerih je v najboljših letih izpustil tudi nastop na zimskih olimpijskih igrah, nam je pred leti zaupal anekdoto njegov nekdanji sodelavec Boštjan Gasser, takratni vodja tekmovalne ekipe Elana. Stenmark je postal švedska športna ikona, po priljubljenosti in vrhunskosti izvedb se je lahko meril s svetlolasim rojakom, teniškim asom Björnom Borgom. Predstavljala sta najboljše, kar lahko ponuja njun šport. Zanimivo je, da sta oba najbolj odmevne rezultate dosegala v mladih letih. Stenmark si je denimo zadnjo medaljo na velikem tekmovanju prislužil pri 25 letih. Zgodilo se je leta 1982 na svetovnem prvenstvu.

Stenmark je zadnjo zlato medaljo na velikih tekmovanjih osvojil leta 1982 na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, ko je bil najhitrejši v slalomu. Drugo mesto je osvojil Bojan Križaj (takrat Jugoslavija), tretje pa je bil njegov rojak Bengt Fjellberg. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Stenmark je zadnjo zlato medaljo na velikih tekmovanjih osvojil leta 1982 na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, ko je bil najhitrejši v slalomu. Drugo mesto je osvojil Bojan Križaj (takrat Jugoslavija), tretje pa je bil njegov rojak Bengt Fjellberg. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Križaja na Češkem prehitel za več kot štiri sekunde

Stenmark, hladnokrvni Skandinavec z jeklenimi živci, je za mnoge najboljši alpski smučar vseh časov. Na tekmah za svetovni pokal je zbral kar 86 zmag, in sicer 46 v veleslalomu, 40 v slalomu. Na stopničke je stopil kar 155-krat. Trikrat je osvojil veliki, kar 16-krat pa mali kristalni globus.

Ingemar Stenmark in Bojan Križaj sta bila dolgoletna velika rivala v slalomu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ingemar Stenmark in Bojan Križaj sta bila dolgoletna velika rivala v slalomu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Včeraj je minilo natanko 44 let od fenomenalnega dosežka, ko je bil Stenmark najhitrejši na veleslalomu v Jasni, drugouvrščenega Bojana Križaja pa prehitel za več kot štiri sekunde. Natančneje, za štiri sekunde in šest stotink. To je še danes rekordna prednost, ki si jo je prislužil zmagovalec tekme za svetovni pokal.

Zadnjič je zmagal 19. februarja 1989 v Aspnu, v priljubljenem letovišču v Koloradu, kjer se rad zimskim užitkom predaja tudi košarkarski junak LeBron James, bodoči rekorder po številu doseženih točk v ligi NBA. Stenmark je zadnjo zmago dosegel v veleslalomu.

Olimpijske igre v Sarajevu ostale brez največjega junaka

V sezoni 1978/79 je bil razred zase. Zbral je kar 13 zmag in postavil rekord. Trajal je kar deset let, popravila ga je šele Švicarka Vreni Schneider v sezoni 1988/89, ko je zmagala 14-krat. | Foto: Getty Images V sezoni 1978/79 je bil razred zase. Zbral je kar 13 zmag in postavil rekord. Trajal je kar deset let, popravila ga je šele Švicarka Vreni Schneider v sezoni 1988/89, ko je zmagala 14-krat. Foto: Getty Images Bil je pionir, prvi veliki smučarski profesionalec. Zaradi tega je žrtvoval tudi nastop na olimpijskih igrah v Sarajevu. Leta 1984 bi lahko branil dve zlati medalji, ki ju je osvojil štiri leta pred tem v Lake Placidu, a ni smel tekmovati. FIS mu tega ni dovolil. Ker je bil profesionalec in se ni uklonil zahtevam, da bi ga plačevala nacionalna smučarska zveza, so ostale igre brez največjega junaka.

Največjo škodo je utrpel šport. Leta 1988, takrat so se pravila že spremenila, je nastopil na svojih zadnjih olimpijskih igrah, a ni bil dovolj hiter za medaljo. Čeprav je imel v veleslalomu najboljši rezultat drugega teka, je to zadoščalo le za peto mesto. Zmagal je Italijan Alberto Tomba, znanilec novega obdobja v smučanju.

"Hvala vsem. Sajonara."

Časi so se spreminjali. Leta 1989, ko so se na političnem odru dogajale ogromne spremembe, zlasti v vzhodnih evropskih državah, ki so dolga leta živele pod železno zaveso, se je odločil za slovo. Malce pred 33. rojstnim dnevom, ob koncu sezone 1988/89, je nastopil še zadnjič. Bilo je 11. marca 1989 na Japonskem (Šiga Kogen), kjer si je zadnji nastop smučarske legende ogledalo 27 tisoč gledalcev.

16-letno kariero je sklenil na Japonskem, kjer so ga pospremili v športni pokoj s tem transparentom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko 16-letno kariero je sklenil na Japonskem, kjer so ga pospremili v športni pokoj s tem transparentom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Stenmark se je pognal na slalomsko progo, a v nasprotju z vsem, kar je predstavljal v svetu alpskega smučanja, storil ogromno napako že po nekaj sekundah. Zgrešil je vrata in odstopil. Ko je prišel v ciljno areno, vseeno ni bil razočaran. Še več, oddahnil si je. "Danes je sončno vreme, ravno pravšnji dan za konec kariere. Utrujen sem, želim prenehati," je dejal Skandinavec, ki je slovel po kratkih odgovorih. V cilju so ga pričakali s šopkom, puloverjem in medaljo.

Občinstvo je vzklikalo njegovo ime, v zrak so spustili balone. Bilo je veličastno in slovesno. Odšel je smučar, ki je spremenil zgodovino alpskega smučanja in se zaradi "elank" zapisal v srca slovenskih navijačev. Stenmark se je od zbrane množice vljudno poslovil v japonskem jeziku in dejal: "Hvala vsem. Sajonara." In sklenil kariero. Ko je postavil smučke v kot, je bila njegova prednost na večni lestvici zmagovalcev osupljiva. Zbral je 86 zmag za svetovni pokal, naslednji na lestvici jih je imel kar 52 manj. To je bil Švicar Pirmin Zurbriggen.

Američanka Mikaela Shiffrin je od rekorda Ingemarja Stenmarka oddaljena le še eno zmago. Lahko se pohvali s 85 zmagami za svetovni pokal. Sezona, v kateri izstopa po najboljših rezultatih, pa ponuja še številne tekme, tako da velja pričakovati, da bo rekord kaj kmalu povsem v njenih rokah. | Foto: AP / Guliverimage Američanka Mikaela Shiffrin je od rekorda Ingemarja Stenmarka oddaljena le še eno zmago. Lahko se pohvali s 85 zmagami za svetovni pokal. Sezona, v kateri izstopa po najboljših rezultatih, pa ponuja še številne tekme, tako da velja pričakovati, da bo rekord kaj kmalu povsem v njenih rokah. Foto: AP / Guliverimage

Stenmark je v 16-letni karieri zbral 86 zmag. Letos se je njegovemu podvigu povsem približala Mikaela Shiffrin, ki pri 27 letih še zdaleč ni rekla zadnje belemu cirkusu. Ker bi lahko nastopala na vrhunski ravni še ogromno let, s tem pa povečala število zmag krepko nad 100, bi postavila nov mejnik, ki bi še kako odmeval.

Začel kot Lew Alcindor, končal kot Kareem Abdul-Jabbar 

Lew Alcindor je zablestel v dresu UCLA Bruins, nato pa se v ligi NBA pridružil Milwaukee Bucks.  | Foto: Reuters Lew Alcindor je zablestel v dresu UCLA Bruins, nato pa se v ligi NBA pridružil Milwaukee Bucks. Foto: Reuters Ko je Stenmark prvič zmagal za svetovni pokal, je bil star 18 let. Zgodilo se je 17. decembra 1974 v Madonni di Campiglio. Šved je prvič opozoril nase, na drugi strani velike luže pa je bil Kareem Abdul-Jabbar že eden največjih košarkarskih zvezdnikov, kar jih je premogla liga NBA. Verjetno kar najboljši. Če je Šved tekmoval na smučkah Elan, pa je ameriškega centra v boju pod koši odlikoval drugačen elan. Na igrišču, za razliko od nič kaj zgovornega Stenmarka, ni bil sam. Bil je del košarkarske ekipe in ji pomagal po najboljših močeh. Po navadi kar tako, da je predstavljal njeno najmočnejše orožje. Tako v napadu kot tudi obrambi.

Legendarni košarkar Kareem Abdul-Jabbar se je rodil 16. aprila 1947 v New Yorku kot Lew Alcindor, dve desetletji pozneje pa se je spreobrnil v islam, postal musliman in se preimenoval v Kareema Abdula-Jabbarja. 218 centimetrov visoki orjak plemenitega srca si je izbral ime, ki ponazarja plemenitega služabnika vsemogočnega. Na košarkarskih parketih je bil neustavljiv.

V zgodovino košarke se je zapisal po številnih presežkih, še danes pa najbolj odmeva rekord v številu doseženih točk (38.387 točk). Ta traja že 39 let, a se njegov rok trajanja nepreklicno izteka, saj je fenomenalni "mladostni veteran" LeBron James vse bližje. Zaostaja le še nekaj točk, tako da bo eden bolj veličastnih rekordov v svetu športa padel zelo kmalu.

Lani je v Los Angelesu v družbi prijateljev praznoval 75. rojstni dan. Rojstnodnevni govor je imela tudi Paula Abdul (levo od Abdula-Jabbarja), ki je vstopila v svet Jezernikov kot koreografinja slovitih Laker Girls, ki so poskrbele za pravcato revolucijo v šovbiznisu lige NBA. Pozneje je zaslovela tudi kot pevka številnih pop uspešnic. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Lani je v Los Angelesu v družbi prijateljev praznoval 75. rojstni dan. Rojstnodnevni govor je imela tudi Paula Abdul (levo od Abdula-Jabbarja), ki je vstopila v svet Jezernikov kot koreografinja slovitih Laker Girls, ki so poskrbele za pravcato revolucijo v šovbiznisu lige NBA. Pozneje je zaslovela tudi kot pevka številnih pop uspešnic. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Abdul-Jabbar je v ligi NBA osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Šestkrat je bil prvak, šestkrat je bil izbran za najkoristnejšega igralca (MVP), dvakrat je bil najboljši strelec, 19-krat pa je zaigral na zvezdniški tekmi All-Star.

Opozarjal na krivice in bojkotiral OI v Mehiki

Bil je ljubitelj borilnih veščin, mir in uravnovešenost, ki sta mu pomagala v boju pod koši, je našel s pomočjo joge. V Los Angelesu ga je veščine aikida učil tudi filmski zvezdnik Bruce Lee. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bil je ljubitelj borilnih veščin, mir in uravnovešenost, ki sta mu pomagala v boju pod koši, je našel s pomočjo joge. V Los Angelesu ga je veščine aikida učil tudi filmski zvezdnik Bruce Lee. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zanimivo je, da je tudi Abdul-Jabbar, podobno kot Stenmark, zaradi lastne odločitve ostal brez enega nastopa na olimpijskih igrah, kjer bi skoraj zagotovo osvojil zlato medaljo. Lahko bi nastopil na OI 1968 v Mehiki, ki nam jih je predlani v Sobotnem intervjuju približal legendarni slovenski košarkar Aljoša Žorga, a jih je bojkotiral. Opozarjal je na neenakopraven položaj Afroameričanov v ZDA. Takrat še ni igral v ligi NBA, ampak kraljeval v študentski košarki, kjer je bil najboljši trikrat zapored. Postal je ikona UCLA Bruins iz Los Angelesa.

V ligi NBA je prvi naslov osvojil z Milwaukeejem, pri katerem je združil moči z Oscarjem Robertsonom. Znal je odlično sodelovati z zvezdniki, kar je pozneje dokazal tudi v Los Angelesu, ko se je Lakersom pridružil Magic Johnson.

Ko se je leta 1983 z Jezerniki mudil na tekmi z Bostonom, so njegovo hišo v Bel Airu ujeli ognjeni zublji. Požar mu je uničil veliko stvari. Njegova znamenita kolekcija jazz plošč, imel jih je okrog tri tisoč, je bila povsem uničena. Navijači so mu po pošti pošiljati svoje, da bi ga vsaj delno potolažili. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ko se je leta 1983 z Jezerniki mudil na tekmi z Bostonom, so njegovo hišo v Bel Airu ujeli ognjeni zublji. Požar mu je uničil veliko stvari. Njegova znamenita kolekcija jazz plošč, imel jih je okrog tri tisoč, je bila povsem uničena. Navijači so mu po pošti pošiljati svoje, da bi ga vsaj delno potolažili. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Rekord Chamberlaina presegel v letu, ko se je rodil LeBron

Leta 1984 je postavil rekord po številu doseženih točk. Trajal bo skoraj štiri desetletja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Leta 1984 je postavil rekord po številu doseženih točk. Trajal bo skoraj štiri desetletja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Velik mejnik je dočakal 6. aprila 1984, ko je postal absolutni rekorder lige NBA po številu doseženih točk. Takrat je proti Utah Jazz, dvoboj se je igral v dvorani Univerze Nevada v Las Vegasu, na tribunah pa je bilo 18 tisoč gledalcev, presegel mejnik Wilta Chamberlaina (31.419 točk) in postal najboljši strelec v zgodovini tekmovanja. V poštev so prišle le tekme rednega dela, ki jih košarkarski statistični guruji v ZDA strogo ločujejo od tistih v končnici. Zanimivo je, da se je konec tistega leta, se pravi osem mesecev po odmevnem rekordu Abdula-Jabbarja, v zvezni državi Ohio rodil LeBron James.

Leta so naredila svoje, Abdul-Jabbar je vse težje sledil neizprosnemu ritmu, ki ga je v ligi NBA vsiljevala nova generacija, na čelu s "porednimi fanti" iz Detroita, ki so prevzeli primat. To je bilo še obdobje, ko še ni bilo samostojne Slovenije, v ligi NBA pa si lahko skoraj na prste ene roke preštel vse tuje košarkarje. Abdul-Jabbar, takrat je imel že 42 let, je ocenil, da je napočil trenutek slovesa.

Posadili so ga v gugalnik, tekle so solze

Na zadnji tekmi rednega dela lige NBA, njegovi 1.560. v karieri, so ga oblila čustva. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na zadnji tekmi rednega dela lige NBA, njegovi 1.560. v karieri, so ga oblila čustva. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Redni del sezone se je za Jezernike končal 22. aprila 1989. Abdul-Jabbar, ki je v ligi NBA odigral kar 20 sezon, 14 pri Lakers, šest pa pri Milwaukeeju, je zadnjo tekmo rednega dela odigral proti Seattle Supersonics. V 26 minutah je prispeval deset točk in šest skokov. Občinstvo v dvorani Forum v Inglewoodu je bilo na nogah. Po tekmi je sledila slovesnost. Orjaka, ljubljenca občinstva, so prevzela čustva.

Jezerniki so tisto leto skušali ubraniti naslov prvaka NBA. Če bi jim to uspelo, bi postali prvaki še tretjič zapored. To bi bil sanjski scenarij za Abdula-Jabbarja, ki pa se ni uresničil. Detroit Pistons so bili premočni, svoje so naredile tudi zdravstvene težave Magica Johnsona, ki je četrto tekmo spremljal zgolj kot navijač. Pisal se je 13. junij 1989, igrala se je četrta tekma velikega finala lige NBA, Detroit je vodil s 3:0 in imel na voljo prvo zaključno žogico. Izkoristil jo je v slogu. Varovanci Chucka Dalyja so pometli z branilci naslova (4:0), Abdul-Jabbar pa je po tej tekmi dokončno pomahal v slovo in pospravil košarkarske čevlje v kot. Dvorana Forum, zbralo se je 17.505 gledalcev, ga je pospremila v košarkarski pokoj z dolgim aplavzom in stoječimi ovacijami.

Zaploskali so mu tudi Bad Boys

Trener Pat Riley ga je poslal z igrišča 19 sekund pred koncem igre. Abdul-Jabbar je pred tem zgrešil zadnjih šest horogov, tako da je tekmo končal le s sedmimi točkami. Glava je hotela, a telo ni sledilo zahtevam. Ko je korakal proti klopi, je napovedovalec v dvorani dejal: "Odhaja največji junak v zgodovini lige NBA." Tudi Pistonsi, zloglasni Bad Boys, so vstali in mu zaploskali. S tem so mu izrazili spoštovanje, saj je odšel največji košarkar tistega obdobja. Občinstvo je vzklikalo: "Kareem, Kareem, Kareem!" Abdul-Jabbar je bil vidno ganjen in počaščen. Sledili so objemi soigralcev, trenerja, prijateljev.

Kako je Kareem Abdul-Jabbar prejel zadnji aplavz v igralski karieri:

Po tekmi je dejal, kako bo najbolj pogrešal prijateljstvo, ki ga je vsakodnevno na treningih in tekmah povezovalo s soigralci. "To so bili čudoviti fantje. To je bilo čudovitih 20 let." Ko je za kratek čas zapustil košarkarski svet, kamor se je pozneje vrnil kot trener, je njegov rekord pridobival brado. Trajal je in trajal, letos, ko se piše leto 2023, pa bo ga bo izgubil.

LeBron James je vrsto let nosil številko 23 v čast vzorniku Michaelu Jordanu, nato pa jo zamenjal s šestico. | Foto: Reuters LeBron James je vrsto let nosil številko 23 v čast vzorniku Michaelu Jordanu, nato pa jo zamenjal s šestico. Foto: Reuters

Kot da bi simbolika tega leta naredila svoje. To je vendarle leto 2023. In to je ravno številka 23, ki jo je dolgo pri Jezernikih nosil Kralj James. Abdul-Jabbar je nosil številko 33. In kdo bi si mislil, ravno toliko let bo trajal njegov rekord.

Wilt Chamberlain
Sportal Skrivnost izgubljene žoge, s katero je Wilt dosegel sto točk
Rogerio Ceni
Sportal Fenomen, kot ga v nogometu še ni bilo
Dalila Jakupović
Sportal Ko se je Slovenka zgrudila, je sledil šok. Kaj je povedala tri leta po tistem? #video
Luis Figo
Sportal Odrezana svinjska glava, ki dviguje prah še po 20 letih
Joe Gaetjens, reprezentant ZDA na nogometnem SP 1950
Sportal Doživeli tako osupljiv poraz, da rezultatu sprva sploh niso verjeli
Ne spreglejte