Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 12. 2022,
4.01

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

2

Natisni članek

ZDA Anglija Brazilija svetovno nogometno prvenstvo skok v športno preteklost

Nedelja, 25. 12. 2022, 4.01

1 leto, 4 mesece

Skok v športno preteklost

Doživeli tako osupljiv poraz, da rezultatu sprva sploh niso verjeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

2

Joe Gaetjens, reprezentant ZDA na nogometnem SP 1950 | Ameriškega junaka Joeja Gaetjensa so takole po rokah nosili brazilski nogometni navdušenci. Ameriških na SP 1950 ni bilo.  | Foto Guliverimage

Ameriškega junaka Joeja Gaetjensa so takole po rokah nosili brazilski nogometni navdušenci. Ameriških na SP 1950 ni bilo.

Foto: Guliverimage

Navijači nogometne reprezentance Anglije so v zadnjih desetletjih že ponotranjili nekakšen kompleks, da na največjih tekmovanjih preprosto ne morejo osvojiti lovorike. Tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju so v četrtfinalu izpadli proti Franciji in tej že pred tekmo čisto mirno priznavali vlogo favorita. A ni bilo vedno tako, še pred dobrimi 70 leti so bili sveto prepričani, da kot izumitelji sodobne nogometne igre na tem planetu preprosto nimajo prave konkurence. In se motili, seveda.

Angleži so nekoč menili, da so v nogometu razred zase. Da so tako dobri, da se jim sploh ni treba dokazovati. Na prvih treh svetovnih prvenstvih, v Urugvaju leta 1930, Italiji leta 1934 in Franciji leta 1938, sploh niso sodelovali. Zdelo se jim je popolnoma odveč, prepričani so bili, da bi s konkurenco prav negosposko pometali, takšno izživljanje pa jim ni dišalo. Prvič so na svetovnem nogometnem prvenstvu tako nastopili šele po drugi svetovni vojni, leta 1950 v Braziliji. In za čuda tam niso postali prvaki.   

Honduras - El Salvador 1969
Sportal "Nogometna vojna". Kako sta Honduras in El Salvador napetosti prignala do skrajnosti.

Poraz je bil zanje neverjeten

Prvenstvo v Braziliji je angleška nogometna reprezentanca odprla z zmago nad Čilom v skupini 2. V tej sta igrali še izbrani vrsti Španije in ZDA. Prav druga pa je Angležem v drugem krogu skupinskega dela prvenstva zadala boleč poraz. Ob izidu 1:0 za ZDA so bili angleški novinarji – teh je bilo zaradi oddaljenosti v Braziliji malo – povsem šokirani. Ob sporočanju izidov v domovino prek telegrama in telefona naj bi celo nastala zmeda in naj bi nekateri angleški mediji ob vsesplošnem prepričanju, da je Anglija v nogometu superiorna, menili, da se je zgodila tiskarska napaka, ter izid popravljali v 10:0 ali 10:1 za Anglijo. A to je mit, saj v arhivih britanskega časopisja takšnih novic ni. So pa zgodovinarji našli naslove, kot sta: Anglija oskubljena tudi v nogometu in To je pa višek, ZDA premagale Anglijo na svetovnem prvenstvu.

Vratar Bert Williams je angleška nogometna legenda in ima tudi viteški naziv. A leta 1950 na SP v Braziliji se z angleško reprezentanco ni izkazal. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vratar Bert Williams je angleška nogometna legenda in ima tudi viteški naziv. A leta 1950 na SP v Braziliji se z angleško reprezentanco ni izkazal. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Je pa bil poraz po besedah enega od funkcionarjev angleške nogometne zveze (FA) Arthurja Drewryja, kasneje tudi predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa), neverjeten. V vseh državah, ki so imele svojo reprezentanco na SP 1950, so se razpisali o velikanskem presenečenju, le v ZDA in Veliki Britaniji ne. Američanom je bilo povsem vseeno za nogomet, ki se ga ne igra z rokami in jajčasto žogo, v Angliji pa so objokovali prvi domači poraz svoje reprezentance v kriketu. Na isti dan, 29. junija 1950, jo je premagala združena reprezentanca angleško govorečih karibskih držav.

Aleksander Ovečkin
Sportal Debi, ob katerem so vedeli, da so zadeli v polno

Vratarja potegnili iz bejzbola, strelca zmagovitega gola s Haitija

Američani so imeli v Braziliji le enega novinarja, pa še ta si je pot v Južno Ameriko plačal sam, saj za poročanje s svetovnega nogometnega prvenstva v ZDA ni bilo prav nobenega zanimanja. Angleži so se kasneje tolažili s tem, da je bila ameriška reprezentanca tako ali tako sestavljena iz tujcev, a so se motili. No, vsaj pretežno. Osem igralcev ameriške začetne enajsterice je bilo rojenih v ZDA, le trije so bili tujci, ki pa so naznanili namero, da želijo prejeti ameriško državljanstvo, kar je bilo po pravilih ameriške nogometne zveze dovolj, da so dobili mesto v izbrani vrsti. Eden od teh, Joe Gaetjens, je bil rojen na Haitiju in prav ta je v 38. minuti tekme z Anglijo dosegel zmagoviti gol.

Urugvaj 1930
Sportal Dogajale so se bizarne stvari, ki si jih je danes težko predstavljati

Ameriški nogometaši so bili amaterji, vratar Frank Borghi je bil pred svetovnim prvenstvom bejzbolski lovilec v nižjih ligah, za preživetje pa je vozil mrliški voz v družinskem pogrebnem podjetju v St. Louisu. Brazilski navijači so na prvenstvu glasno podprli Američane, da bi se njihova reprezentanca izognila srečanju z nogometno "velesilo". A njihov strah je bil odveč, Anglija se sploh ni uvrstila v finalne boje, v tretjem krogu skupinskega dela turnirja jo je z 1:0 premagala še Španija in poslala domov. Tudi Američani so prvenstvo končali po skupinskem delu z eno samo doseženo zmago. Naslov je s tedaj prav tako šokantno zmago nad gostitelji Brazilci osvojil Urugvaj, tretja je bila Švedska in četrta Španija.

V velikem finalu pred 200 tisoč gledalci na stadionu Maracana v Riu de Janeiru je brazilska reprezentanca doživela boleč poraz proti Urugvajcem, ki so osvojili še svoj drugi naslov svetovnih prvakov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V velikem finalu pred 200 tisoč gledalci na stadionu Maracana v Riu de Janeiru je brazilska reprezentanca doživela boleč poraz proti Urugvajcem, ki so osvojili še svoj drugi naslov svetovnih prvakov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Šele leta 1994 so se v ZDA spomnili na čudež na travi

Nepričakovana zmaga v Ameriki ni sprožila nogometne manije, naslednjič je reprezentanca ZDA na svetovnem prvenstvu nastopila šele leta 1990, štiri leta kasneje, ko je Amerika gostila svetovno prvenstvo, pa so iz arhivov potegnili tudi to zgodbo s prvenstva v Braziliji. Od tedaj po zgledu hokejske senzacije z zimskih olimpijskih iger leta 1980 v Lake Placidu, ko so ameriški amaterji v hokeju premagali mogočno reprezentanco Sovjetske zveze, tej nogometni zmagi v Braziliji pravijo čudež na travi. Angleži so tedaj igrali v modri opravi in to so kasneje oblekli le še enkrat, leta 1959, ko so z 1:4 izgubili proti Peruju. Poraz z ZDA je bilo prvo ponižanje v seriji, leta 1953 so Angleže s 6:3 premagali "magični Madžari" s Ferencem Puškašem, leto kasneje so si jih ti privoščili še enkrat, tedaj s 7:1.

Yusra Mardini
Sportal Svet se je spominja po tem, da je rešila čoln, poln beguncev, a sama si želi pustiti pečat še drugje #video

Angleži so leta 1966 na domačem svetovnem prvenstvu osvojili svoj prvi in edini naslov prvakov, z Američani pa so se od tiste usodne Brazilije leta 1950 na svetovnih prvenstvih pomerili samo še dvakrat. Leta 2010 v Južni Afriki v skupini C, v kateri je igrala tudi slovenska reprezentanca pod vodstvom selektorja Matjaža Keka, so se Američani in Angleži razšli z neodločenim rezultatom 1:1, letos v Katarju v skupini B pa je bil izid na obračunu prav tako neodločen, 0:0.  

Preberite še:

Adil Rami
Sportal S Pamelo Anderson se je ljubil 12-krat na dan, z brki izzival usodo
Cristiano Ronaldo
Sportal Odmevna drama, v katero je bil vpleten Ronaldo
Ne spreglejte