Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 2. 2020,
19.30

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

1

Natisni članek

Koronavirus Olimpijski komite Slovenije Hokejska Zveza Slovenije Rokometna zveza Slovenije Planica Planica Vitranc Alpska liga

Sreda, 26. 2. 2020, 19.30

4 leta, 1 mesec

Koronavirus

Zaradi koronavirusa brez ligaških tekmovanj: svetovali in preklicali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

1

Prazna tribuna | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes na Olimpijski komite Slovenije in nacionalne panožne zveze poslalo dopis s priporočili za ravnanje ob koronavirusu. Čeprav pri nas ni bil potrjen še noben primer okužbe z virusom SARS-CoV-2, so priporočila ministrstva precej drastična, pozivajo namreč celo k prekinitvi ligaških tekmovanj na državni ravni. Z ministrstva so nam zvečer sporočili, da je šlo pri dopisu za napako in "navedbe v dopisu do nadaljnega preklicuje," mi pa smo pa vseeno preverili, kako poziv komentirajo v nekaterih največjih zvezah in kakšna bi bila lahko usoda svetovnega prvenstva v poletih v Planici in pokala Vitranc.

"Širjenja virusa ni mogoče v celoti preprečiti, lahko pa se ga bistveno omili s premišljenim in realnim načrtovanjem ukrepov, s povečanjem osebne higiene posameznikov in skupin, z izoliranjem že obolelih in učinkovitim obveščanjem ter s tem ozaveščanjem posameznikov in skupin," so razgrnili nekaj povsem splošnih opozoril, ker pa je "virus že na pragu Slovenije," pa športnim organizacijam v državi:

  • priporočajo skrajno omejitev ali odpoved vseh potovanj v tujino, tako priprav kot tekem, za športnike, trenerje, športne funkcionarje, sodnike,
  • začasno zaustavitev ligaških in drugih tekmovanj na državni ravni, saj so "vsi tovrstni dogodki povezani z zbiranjem večjega števila ljudi" na prireditvah;
  • odsvetujejo organizacijo in izvedbo dogodkov, na katerih bi se združevalo večje število ljudi, kot so seminarji, konference in podobno,
  • svetujejo skrbno spremljanje vseh oblik javnega obveščanja in ravnanje skladno z usmeritvami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJS), ministrstva za zdravje in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Od panožnih zvez je odvisno, ali se bodo priporočil držale, na Olimpijskem komiteju Slovenije so nam potrdili, da so svoje člane že pozvali, naj te nasvete v celoti upoštevajo.

MIZŠ - dopis koronavirus | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Ministrstvo: Dopis je bil pomota

"Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport do nadaljnjega preklicuje navedbe v dopisu, ki je bil poslan Olimpijskemu komiteju Slovenije, Zvezi za šport invalidov Slovenije - Slovenski paraolimpijski komite, nacionalnim panožnim športnim zvezam v RS in Javnemu zavodu za šport RS Planica.Skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in Ministrstvom za zdravje bomo jutri dopoldne uskladili navodilo športnicam in športnikom in ga potem tudi objavili. Obenem dodajamo, da so vse strokovno utemeljene in ažurirane informacije v zvezi s koronavirusom objavljene na spletni strani NIJZ. Zato vsem, tudi športnim klubom, svetujemo, naj se ravnajo po njihovih priporočilih. Za napačen dopis se opravičujemo," so nam sporočili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Siniša Anđelković
Sportal Slovenski nogometaš v Italiji: Strah nas je, v glavah nismo več enaki

OKS: Upoštevajmo priporočila

"OKS nima pristojnosti, da bi komurkoli kaj ukazoval."  | Foto: Sportida "OKS nima pristojnosti, da bi komurkoli kaj ukazoval." Foto: Sportida Pri Olimpijskem komiteju Slovenije so nam potrdili, da so dopis z resornega ministrstva posredovali vsem panožnim zvezam, kar v prevodu pomeni vsej slovenski športni družini. "Dejstvo je, da OKS nima pristojnosti, da bi komurkoli kaj ukazoval. A naše priporočilo je, da se poskusimo vesti v skladu z navodili ministrstva," pravi predstavnik za stike z javnostmi Brane Dmitrović. Kot vzor je krovna športna organizacija že odpovedala olimpijsko izobraževanje za 60 kandidatov za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. "Izobraževanje bomo imeli, ko bodo okoliščine to dovoljevale," dodaja Dmitrović.

Kaj pa to pomeni za slovenske športnike in športne klube, domača ligaška tekmovanja in ne nazadnje tudi mednarodna tekmovanja, ki so načrtovana v Sloveniji, poskušamo izvedeti pri panožnih zvezah.

Jan Kozamernik
Sportal Nervozo občutili tudi slovenski odbojkarji v Italiji: Ko na policah zmanjka testenin ...

Poziv ministrstva je malce pretiran

"Pri nas niti še ni potrjenega primera virusa, zato se nam zdi, da bi bile odpovedi tekem pretirane." | Foto: Jure Makovec/STA "Pri nas niti še ni potrjenega primera virusa, zato se nam zdi, da bi bile odpovedi tekem pretirane." Foto: Jure Makovec/STA Pri Hokejski zvezi Slovenije, ki bedi tudi nad mednarodno Alpsko ligo in se že pripravlja tudi na aprilsko svetovno prvenstvo divizije I, ki ga bo gostila Ljubljana, menijo, da je poziv ministrstva za zdaj malce pretiran. "Zaradi Alpske lige smo že nekaj časa v stikih z italijanskim olimpijskim komitejem, ki pri naših sosedih bedi nad dogajanjem, povezanim s koronavirusom in športnimi prireditvami. Tam je izbruh, njihov ukrep za omejitev širjenja pa je ta, da se tekme igrajo pred praznimi tribunami. Pri nas niti še ni potrjenega primera virusa, zato se nam zdi, da bi bile odpovedi tekem pretirane. Nadaljevali bomo tekmovanje, če pa se tudi pri nas pojavi večje število obolelih, pa se bomo tudi mi podredili navodilom ministrstva, prvi ukrep pa bo tako kot v Italiji zapiranje tekem za gledalce," nam je povedal generalni sekretar HZS Dejan Kontrec, ki je bil z dopisom seznanjen šele pred nekaj urami.

S širjenjem koronavirusa se sicer ukvarja tudi Mednarodna hokejska zveza (IIHF), po svetu se namreč nadaljujejo turnirji, na katerih sodelujejo tudi reprezentance iz bolj tveganih držav, tudi Kitajske. Tekmovanj tudi IIHF za zdaj ne odpoveduje, še pravi Kontrec, se pa povsod sprejemajo milejši zaščitni ukrepi, dodaja. "Več za zdaj težko povem, za ta dopis vem šele nekaj ur," nam je še povedal, bodo pa na HZS pozorni in se bodo odzivali glede na razvoj dogodkov. Priprave na svetovno prvenstvo so prav tako nemotene.

HK Olimpija HDD Jesenice
Sportal Zmaji poraženi na domačem ledu, Jeseničani v gosteh

"To je le priporočilo"

"Zanesljivo bomo spremljali dogajanje in položaj" | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort "Zanesljivo bomo spremljali dogajanje in položaj" Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort "Vse to razumemo kot priporočilo. Priporočilo ni navodilo ali obveza. Bi pa kakšno usmeritev pričakovali od kakšnega drugega ministrstva. Zanesljivo bomo spremljali dogajanje in položaj," je možnost takojšne prekinitve vseh tekmovanj zavrnil generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije Goran Cvijić. Kot nam je pojasnil, so se pri rokometni zvezi na temo priporočil direktorata za šport pri MIZŠ posvetovali z več sorodnimi panožnimi zvezami in se dogovorili za usklajeno delovanje. "Če se bodo šole zaprle, bomo tudi mi prekinili tekmovanja," je dejal Cvijić.

Ob nastalem položaju so glave staknili tudi na Košarkarski zvezi Slovenije, predstavnik za stike z javnostjo Grega Brezovec pa je ob tem dejal: "Za zdaj je zamisel, da je do nadaljnjega vse normalno, brez sprememb. Če bodo pristojne ustanove dale uradno prepoved in se bodo zapirale šole, bomo upoštevali in ustrezno ukrepali."

S tem se strinjajo tudi pri Odbojkarski zvezi Slovenije. Priporočilo so obravnavali na seji predsedstva in se po zagotovilih sekretarja tekmovanj Branka Mačka odločili, da se bodo do nadaljnjega tekmovanja v vseh starostnih kategorijah nadaljevala nemoteno.

Vid Ponikvar Tadej Boženk
Sportal Velik udarec: Boženk in Jakopin ostala brez turnirja v Iranu

Če se pouk nadaljuje, naj se tudi preostali dogodki

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je obvestilo tudi Javni zavod za šport Republike Slovenije Planica, ki ima pod okriljem šolska tekmovanja v 28 različnih športih, na letni ravni je vanje vključenih kar 86 tisoč otrok.

Jelko Gros | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Seznanili smo šole in svetovali te stvari, potem bomo videli, kako in kje. Če bo kam prišlo žarišče epidemije, bomo prepovedovali sproti. Sicer je dovolj časa, da se prestavijo tekme v šolskih tekmovanjih. Nismo namreč odvisni od televizijskega urnika in nas nihče ne preganja. Če se pouk nadaljuje, pustimo, da se tudi preostali dogodki. Ravnatelj je prvi odgovorni, ki odloča, ali bo določeno tekmo organiziral ali ne. Če bi se na primer povabljena šola odločila, da zaradi nastale težave ne bi prišla, takšne tekme ne bomo priznali kot izgubljeno. To bomo upoštevali in našli pot, da se tekma prestavi," je sporočil direktor zavoda Jelko Gros.

gripa prehlda bolezen
Novice Gripa proti covid-19: zaradi gripe vsako leto umre do 650 tisoč ljudi

"Planica bo! Planica bo kraj, ki bo pokazal, da življenje teče po normalnih tirnicah."

Koronavirus je veliko skrbi povzročil tudi organizatorju svetovnega prvenstva v poletih, ki ga bo med 19. in 22. marcem gostila Planica z Letalnico bratov Gorišek. Tudi od prodaje vstopnic je precej odvisno, ali prireditev posluje pozitivno. In ker se lahko v Planici v štirih dneh zbere tudi okoli 70 tisoč gledalcev, si lahko predstavljate, kakšen prihodek prinašajo navijači, ki pridejo v dolino pod Poncami.

Planiški praznik ni ogrožen. | Foto: Vid Ponikvar Planiški praznik ni ogrožen. Foto: Vid Ponikvar

Izvedba marčevske norosti brez gledalcev zato ne pride v poštev. "Sklep ministrstva za zdravje v Rimu je bil, da se velika mednarodna tekmovanja rešujejo od primera do primera. Konec meseca je potrjeno tekmovanje v italijanskem smučarskem središču La Thuile, ki je na prostem. Normalno nadaljujejo priprave. Nekatere omejitve bodo imeli le pri številu gledalcev. Enako je pri italijanski Cortini d'Ampezzo, kjer bo med 16. in 22. marcem konec sezone v alpskem smučanju za dekleta in fante. Tudi tam bodo postavili nekatere omejitve pri gledalcih. Pri pripravi svetovnega prvenstva v poletih v Planici nemoteno nadaljujemo. Planica bo! Planica bo kraj, ki bo pokazal, da življenje teče po normalnih tirnicah. Upoštevali bomo smernice, ki jih bomo dobili od ministrstva, kar zadeva higieno rok in drugo," je dejal Tomi Trbovc, predstavnik za stike z javnostjo pri OC Planica.

Planica
Sportal Obstaja bojazen, da bi Planica ostala brez svetovnega prvenstva v poletih

Morajo se držati urnika

In kako napredujejo priprave letalnice? "Datum, kar zadeva pripravo, nas ne sme ustaviti. Urnik priprave za letalnico je postavljen. Nekatere stvari moramo delati, sicer letalnica ne bi bila pripravljena. Moramo se držati urnika, ki je potreben za pripravo Letalnice bratov Gorišek. Začetek drugih stvari lahko malenkostno prestavimo. Ne moremo pa kar naenkrat spraviti pet tisoč kubičnih metrov snega na letalnico. Delati ga moramo. In zalet smo začeli pripravljati. Ne vemo pa, ali delamo zaman ali ne. Upamo, da ne," poudarja Jelko Gros.

Tudi v bližnji Kranjski Gori, kjer je za 15. in 16. marec predviden tradicionalni pokal Vitranc, poudarjajo, da spremljajo dogajanje in so v stiku z odgovornimi, a obenem sledijo načrtu priprav na smučarsko tekmovanje.

Preberite še:

Koronavirus
Novice Na Hrvaškem potrdili tretjo okužbo s koronavirusom
Tatjana Avšič Zupanc
Novice Virologinja: Novi koronavirus je genetsko podoben sarsu
Eva Lisec
Sportal Koronavirus pregnal košarkarsko evroligo v Ljubljano
Ne spreglejte