Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 1. 2023,
22.30

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

4

Natisni članek

SP v rokometu 2023 Slovenska rokometna reprezentanca Črna gora Uroš Zorman

Nedelja, 22. 1. 2023, 22.30

1 leto, 3 mesece

SP V ROKOMETU 2023, 12. DAN

V četrtfinale še Madžarska, Francozi boljši od Špancev, Slovenci SP zaključili z zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

4

Rokometno SP 2023: Slovenija - Črna gora | Slovenci se za konec SP pomerili še s Črno goro in zmagali z 31:23. | Foto Reuters

Slovenci se za konec SP pomerili še s Črno goro in zmagali z 31:23.

Foto: Reuters

Slovenskim rokometašem je petkov poraz proti Špancem odnesel uvrstitev v četrtfinale letošnjega svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem, a je bila zadnja tekma zanje vseeno zelo pomembna. Slovenska četa je bila v nedeljo z 31:23 boljša od Črne gore in ostaja v boju za končno deseto mesto na prvenstvu in z njim uvrstitev v kvalifikacije za OI 2024 v Parizu. A to bo znano šele po ponedeljkovih tekmah skupin 3 in 4.  V skupini 2 so vodilni Švedi z 32:30 premagali še Portugalsko, kar pomeni, da so se v četrtfinale prebili Madžari. V slovenski skupini 1 sta za prvo mesto obračunali Francija in Španija. Galski petelini so zmagali z 28:26.

Rokometno SP 2023: Slovenija - Črna gora
Sportal Selektor z zadnjo tekmo le delno zadovoljen, po prvenstvu pa ponosen

Začelo se je imenitno

Zorman je na izjemno pomemben dvoboj v začetno postavo uvrstil vratarja Urbana Lesjaka, krilna igralca Domna Novaka in Tilna Kodrina, krožnega napadalca Blaža Blagotinška ter zunanje igralce Deana Bombača, Boruta Mačkovška in Jureta Dolenca. Slovenci so odlično odprli tekmo proti Črni gori, povedli s 3:0, prvi gol so njihovi tekmeci dosegli šele ob koncu četrte minute s sedmih metrov, ko je bil zaradi prekrška tudi izključen Borut Mačkovšek. Nadaljevali so zanesljivo, tudi zaradi obramb danes razpoloženega Urbana Lesjaka, a po vodstvu z 9:2 jim je zbranost malce popustila. Izgubljenih žog je bilo preveč, streli so bili nenatančni in Črnogorci so se približali na štiri gole zaostanka. Ob koncu prvega polčasa pa so Slovenci stopili na plin in do odmora spet povedli s sedmimi goli razlike (15:8). Selektor Uroš Zorman, ki se je v prvih 30 minutah igre nekajkrat pošteno razjezil nad svojimi varovanci, je dobil nekaj tem za pogovor v slačilnici. Mačkovšek je v prvem polčasu dosegel tri zadetke, po dva so doali Tilen Kodrin, Matej Gaber, Aleks Vlah in Domen Novak.

Fotogalerija s tekme (foto: Reuters):

Fotogalerija
1 / 12

V drugem polčasu ohranjali razliko

V drugem polčasu so Slovenci uspešno ohranjali prednost, razlika se je ves čas gibala med sedmimi in osmimi goli, tekma pa se je končala z zmago 31:23. 

Slovenski selektor Uroš Zorman danes ni mogel računati na Blaža Janca, ki je zaradi težav s stegensko mišico tekmo izpustil, svojo prvo priložnost na tem prvenstvu pa je tako dobil Grega Krečič. Naši rokometaši so Črnogorcem vrnili za boleč poraz na lanskem evropskem prvenstvu na Madžarskem in Slovaškem. V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Aleks Vlah s šestimi goli, Domen Novak je prispeval pet zadetkov.

Slovenija : Črna gora 31:23 (15:8)

Tauron Arena, gledalcev 3200, sodnika: Gubica in Milošević (oba Hrvaška).

Slovenija: Baznik, Lesjak, Blagotinšek 2, Dolenec 4 (2), Cehte 2, Kodrin 2, Gaber 2, Horžen 2, Mazej 1, Ovniček 1, Makuc, Bombač 1, Krečič, Mačkovšek 3, Novak 5, Vlah 6.

Črna gora: Matović, N. Simić, Bakić 1, M. Vujović 4 (1), Lazović 1, Čepić, Čorsović, B. Vujović, Radović, Kaludjerović 4, Sevaljević, B. Simić 4, Božović, Lasica 4 (3), Vujačić 5, Andjelić.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (2), Črna gora 6 (4).
Izključitve: Slovenija 10, Črna gora 4 minute.
Rdeči karton: /.

Urban Lesjak je bil eden od junakov slovenske vrste, zbral je 16 obramb, Črnogorcem je ustavil tudi dve sedemmetrovki.  | Foto: Reuters Urban Lesjak je bil eden od junakov slovenske vrste, zbral je 16 obramb, Črnogorcem je ustavil tudi dve sedemmetrovki. Foto: Reuters

Ostajajo v boju za olimpijske igre

Pomembna zmaga bi lahko Slovencem prinesla kvalifikacije za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Parizu 2024. Letošnji svetovni prvak si jih bo zagotovil neposredno, tako kot gostiteljica Francija, preboj na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo med 11. in 17. marcem 2024, pa si bodo zagotovile tudi reprezentance do desetega mesta na letošnjem mundialu.

Slovenija bo glavni del tekmovanja v skupini I končala s šestimi točkami, zavoljo visokih zmag nad Poljsko in Iranom pa ima tudi zelo dobro razliko v danih in prejetih golih. Po današnji tekmi ta znaša +25, kar je lahko odločilnega pomena v primeru enakega števila točk s svojimi neposrednimi tekmeci za preboj na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre.

S Črnogorci pa se bodo znova dvakrat pomerili v prvi polovici marca v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji 2024. Obe izbrani vrsti sta po dveh odigranih tekmah na vrhu razpredelnice s po štirimi točkami, Kosovo in BiH pa sta brez njih.

V skupini 2 je Švedska s peto zmago potrdila prvo mesto, v igri za četrtfinale pa je bila vse do zadnjega tudi Portugalska. Če bi ta ugnala Švedsko, bi imela sedem točk, po njenem porazu pa so se napredovanja veselili Madžari s šestimi točkami. Prav toliko jih je sicer zbrala tudi Islandija, a je izgubila medsebojno tekmo.  

SP v rokometu 2023, drugi del, 3. krog:

Lestvica:

Preberite še:

RK Gorenje Velenje : Nexe Našice, evropska liga, Branko Tamše
Sportal Slovenski strateg: Tega iskreno več ne razumem
Slovenija : Španija slovenska rokometna reprezentanca Dean Bombač
Sportal Španci zapečatili usodo Slovencev, napredovali še Francozi in Švedi
Slovenija : Španija slovenska rokometna reprezentanca Uroš Zorman
Sportal Zorman po usodnem porazu opozoril tudi na delo sodnikov

 

Ne spreglejte