Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
5. 8. 2016,
14.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

košarka almanah olimpijskih športov Rio 2016

Petek, 5. 8. 2016, 14.47

6 let, 7 mesecev

Almanah olimpijskih športov - košarka (27)

Ko smo z velikimi očmi zrli v Zdovca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Košarka spada na olimpijskih igrah med bolj gledljive dogodke, saj na turnirju nastopajo tudi igralci iz najmočnejše lige NBA. ZDA so tudi največje zbirateljice zlatih medalj in so brez konkurence. Z odličji se lahko pohvalijo tudi slovenski košarkarji, a ne kot ekipa.

Zgodovina košarke sega v leto 1891, ko se je James Naismith spomnil igre, ki ima v današnjem svetu veliko veljavo. To je košarka, ki je bila sprva priljubljena le v ZDA, nato pa se je preselila čez Atlantik v Evropo in na druge celine.

 

Na olimpijskih igrah se je košarka premierno predstavila leta 1936. Igrali so jo kar na teniških igriščih, ki seveda niso bila pokrita. Prav vsi udeleženci so bili takrat amaterji. Premierno se je košarka na OI v dvorane premaknila leta 1948, tudi takrat so imeli prevlado Američani. Vse do leta 1968 so sedemkrat zapored osvojili zlato olimpijsko medaljo.

Tiste olimpijske igre v Mehiki sta zaznamovala tudi Slovenca Ivo Daneu in Aljoša Žorga. Prvi je imel pomembno vlogo in bil gonilna sila jugoslovanske reprezentance, ki je v finalu morala priznati premoč Američanom, ti so bili uspešnejši s 65:50.

Premierno so morali sestopiti s prestola leta 1972 v Münchnu v kontroverznem finalu s Sovjetsko zvezo. Ko so Američani že proslavljali naslov olimpijskih prvakov, je sodnik dal tekmecu še eno možnost in nove sekunde, v katerih so nato s pomočjo visokega Sergeja Belova osvojili zlato.

Kaj se je dogajalo v finalu leta 1972 med ZDA in Sovjetsko zvezo

Slovenci smo bili v nadaljevanju olimpijskih iger še aktivni pri zbiranju medalj. Vinko Jelovac, Jure Zdovc in Polona Dornik so bili prav tako srebrni v letih 1976 in 1988.

Zdovc pa je bil tik pred tem, da Slovenijo kot novo državo, ki je nastala leta 1991, popelje na olimpijske igre v Barcelono leta 1992. Nekdanji slovenskih selektor in reprezentant je imel namreč proti Skupnosti neodvisnih držav priložnost za zmagovito trojko, ki bi našo malo državo popeljala na OI, a je na žalost zgrešil želeni cilj. Tudi naslednje generacije so neuspešno iskale vozovnico za največji športni dogodek.

Američani na 135 tekmah izgubili le petkrat

Američani na čelu z Michaelom Jordanom so leta 1992 v Barceloni pometli s konkurenco. | Foto: Američani na čelu z Michaelom Jordanom so leta 1992 v Barceloni pometli s konkurenco.
 

In kdo so največji zbiratelji medalj? Američani so jih osvojili kar 17, od tega 14 zlatih. Novo odličje z najžlahtnejšim sijajem pričakujejo tudi letos. Štiri reprezentance so se v zgodovini pohvalile z zlato medaljo na olimpijskih igrah. Dvakrat je to uspelo Sovjetski zvezi, po enkrat pa Jugoslaviji in Argentini.

Zanimiv je tudi podatek, da so ZDA na 135 tekmah, ki so jih odigrali na največjem športnem dogodku, izgubile vsega petkrat. Košarkarji Senegala so recimo zaigrali na 24 tekmah in vsega dvakrat premagali tekmeca.

Ivo Daneu je leta 1968 v Mehiki igral pomembno vlogo v reprezentanci Jugoslavije. | Foto: Ivo Daneu je leta 1968 v Mehiki igral pomembno vlogo v reprezentanci Jugoslavije.

Od naših sosedov imata medalji še Hrvaška (srebrna) in Italija (dve srebrni), Slovenija bo morala nanjo še počakati. Še prej pa seveda na zgodovinski prvi nastop.

Predstavnice nežnejšega spola so na olimpijskih igrah prvič dobile mesto leta 1976. Nastopilo je le pet ekip, junakinje pa so postale košarkarice Sovjetske zveze. Nato so tudi med dekleti primat prevzele Američanke, ki so do zdaj osvojile že sedem zlatih ter po eno srebrno in bronasto medaljo.

Nabor športov v Riu:

atletikabadminton, boksdviganje utežigimnastikagolfhokej na travijadranje, judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno), konjeništvo, košarkalokostrelstvomoderni peterobojnamizni tenisnogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanjeritmična gimnastikarokoborba, rokomet, ragbi 7, sabljanje, sinhrono plavanjeskoki v vodo, streljanjetaekwondotenistriatlon, vaterpolo, veslanje.

Ne spreglejte