Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
3. 5. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor

Petek, 3. 5. 2019, 4.00

4 leta, 11 mesecev

Vsi klubi, ki so že igrali v slovenski klubski smetani

Ni jih veliko, ki bi to vedeli iz glave

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00
NK Triglav NK Maribor | Mariborčani so ob Celju in Gorici vseskozi v najmočnejši slovenski ligi. Osvojili so kar 14 državnih naslovov. | Foto Vid Ponikvar

Mariborčani so ob Celju in Gorici vseskozi v najmočnejši slovenski ligi. Osvojili so kar 14 državnih naslovov.

Foto: Vid Ponikvar

Čeprav v zadnjih sezonah v Prvi ligi Telekom Slovenije srečujemo bolj kot ne stare obraze, bi malokdo rekel, da je v najmočnejši slovenski nogometni ligi igralo že kar 42 moštev. A so. V zadnjih letih se sicer ta številka ni zviševala, nazadnje je to pred dvema letoma uspelo Ankaranu, pred nekaj leti pa še Aluminiju, Zavrču, Radomljam in Krškemu.

Spins XI
Sportal Katera je najboljša enajsterica Prve lige Telekom Slovenije? Glasujte! #izbor

Najmočnejša liga je polovico vseh udeležencev dobila že v krstni sezoni leta 1991, saj se je takrat za državni naslov udarilo kar 21 ekip. Vse skupaj je bila posledica odcepitve Slovenije od Jugoslavije, nato pa se je število sodelujočih počasi nižalo. Po prvi sezoni je ostalo še 18 ekip, pet jih je izpadlo, dve sta napredovali iz druge lige. Med letoma 1993 in 1995 je nastopalo 16 ekip. Vse od leta 1995 pa do zdaj nastopa deset ekip, izjema je le obdobje med letoma 1998 in 2005, ko je nastopalo 12 ekip.

Ekipe z največ naslovi:

14 – NK Maribor
4 – NK Olimpija*, ND Gorica
2 – NK Domžale, NK Olimpija Ljubljana
1 – NK Koper

*Klub je propadel leta 2005.

Le trojica s posebnim statusom

Novogoričani so tako kot Mariborčani in Celjani ves čas člani elitne slovenske druščine. Bo tako ostalo tudi po tej sezoni? | Foto: Grega Valančič/Sportida Novogoričani so tako kot Mariborčani in Celjani ves čas člani elitne slovenske druščine. Bo tako ostalo tudi po tej sezoni? Foto: Grega Valančič/Sportida Od leta 1991 do danes so med elito vseskozi le trije slovenski klubi - Maribor, Gorica in Celje, ki igrajo že svojo 28. sezono. Štiri manj imata Olimpija (seštevek sezon propadle in nove Olimpije) in Rudar, 23 sezon je zbral Koper, ki se je zaradi finančnih težav leta 2017 preselil v 4. ligo, 21. sezono igrajo Domžalčani, igralci Mure, povratniki med elito, pa svojo 17.

Kot rečeno, v prvi slovenski ligi je do zdaj igralo kar 42 ekip. Nazadnje smo novinca dobili v sezoni 2017/18, ko je Koper med elito zamenjal primorski sosednji klub Ankaran-Hrvatini. Ta je zdržal le eno sezono, zdaj pa se muči tudi v drugi ligi in je trenutno tik pred izpadom v tretjo ligo.

Ankaran, ki ni dobil licence za igranje v prvi ligi, je pred to sezono zamenjala Mura.

Žoga Prva liga Telekom Slovenije
Sportal Tako lep, da mu ni para v Prvi ligi Telekom Slovenije #video
Filippo Zovatto
Sportal Italijan, ki na pragu abrahama zabija gole v tretji slovenski ligi

Kdo bo med najboljšimi igral v prihodnji sezoni?

V 2. SNL, v kateri v tej sezoni igra kar 16 moštev, pet krogov pred koncem najbolje kaže ljubljanskemu Bravu, ki ima 54 točk, Tabor Sežana ima le točko manj, Kalcer Radomlje so trenutno pri 49 točkah. To so glavni kandidati za preboj med najboljše, saj Krka na četrtem mestu za drugouvrščeno Sežano zaostaja že 11 točk.

Kdo se bo neposredno uvrstil v 1. SNL?

  • NK Bravo
    62,76 %
    150 glasov
  • CherryBox24 Tabor Sežana
    30,96 %
    74 glasov
  • Kalcer Radomlje
    6,28 %
    15 glasov
Oddanih 239 glasov

Čeprav sezone še ni konec, bo zmagovalec skoraj zagotovo zamenjal Krško, ki ima šest krogov pred koncem Prve lige Telekom Slovenije deset točk manj kot devetouvrščena Gorica. Drugouvrščeni v 2. SNL - to bodo Bravo, Tabor Sežana ali Radomlje - se bo v kvalifikacijah za prvo ligo udaril z Rudarjem, Triglavom ali Gorico.

NK Mura NK Maribor Pokal
Sportal Muri in Mariboru zasoljena kazen za vroči derbi

Krško je od leta 2015 stalni član Prve lige Telekom Slovenije, v tej sezoni pa mu ne gre in je pred vrati izpada. | Foto: Vid Ponikvar Krško je od leta 2015 stalni član Prve lige Telekom Slovenije, v tej sezoni pa mu ne gre in je pred vrati izpada. Foto: Vid Ponikvar

Se lahko Krško še izogne izpadu iz Prve lige Telekom Slovenije?

  • Da.
    6,42 %
    17 glasov
  • Ne.
    93,58 %
    248 glasov
Oddanih 265 glasov

Lestvica 1. SNL:

Bomo dobili novo ime med elito?

V primeru uspeha Brava bi dobili še 43. prvoligaša, medtem ko sta kluba Tabor Sežana in Radomlje v preteklosti že okusila nastopanje v najmočnejši slovenski ligi. Sežančani so bili del prvoligaškega plesa v sezoni 2000/01, Radomljani pa so zabeležili dva nastopa, in sicer v sezonah 2014/15 in 2016/17.

NK Bravo je na dobri poti, da postane 43. prvoligaš. | Foto: Urban Meglič/Sportida NK Bravo je na dobri poti, da postane 43. prvoligaš. Foto: Urban Meglič/Sportida

Lestvica 2. SNL (do konca še pet krogov):

Enkrat in nikoli več. Za zdaj.

Poleg Tabora Sežane in Ankarana imamo od 42 le še pet ekip, ki so v 1. SNL igrale le eno sezono. To so še Medvode, Rudar Trbovlje, Pohorje, Livar Ivančna Gorica in Kočevje.

Preberite še:

NK Triglav, ND Gorica, prva liga Telekom Slovenije
Sportal Prva Hadžićeva ničla, Celje sanja o Evropi, Krčani v težavah #video
Ne spreglejte