Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 9. 2023,
19.20

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

Prva liga Telemach 1. SNL NK Bravo NK Olimpija NK Olimpija Joao Henriques

Sobota, 23. 9. 2023, 19.20

7 mesecev, 2 tedna

Joao Henriques po porazu Olimpije v Šiški

Trener Olimpije izpostavil nedopustne napake in naslovil ostro kritiko na NZS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30
Joao Henriques Olimpija | Joao Henriques je v uvodnih osmih krogih 1. SNL z Olimpijo doživel že tri poraze, na treh izmed zadnjih petih srečanj pa prejel kar štiri zadetke. | Foto www.alesfevzer.com

Joao Henriques je v uvodnih osmih krogih 1. SNL z Olimpijo doživel že tri poraze, na treh izmed zadnjih petih srečanj pa prejel kar štiri zadetke.

Foto: www.alesfevzer.com

Trener Olimpije Joao Henriques je po bolečem porazu proti Bravu (2:4), že tretji tekmi v kratkem obdobju, na kateri je obramba zmajev na čelu z reprezentančnim vratarjem Matevžem Vidovškom prejela kar štiri zadetke, izpostavil dve stvari. Potarnal je o nedopustnem številu napak, s katerimi so njegovi varovanci tekmecu omogočili lažjo pot do zadetkov, ostro kritiko pa naslovil na Nogometno zvezo Slovenije, ki vodi tekmovanje, in je ljubljanski spopad 9. kroga delegirala za soboto ob 13. uri. "Tisti, ki je tako določil, nas želi 'ubiti'," je bil ob tem, ko je opozoril na (pre)kratek počitek med tekmama v Lillu in Spodnji Šiški, neposreden Portugalec.

NK Maribor
Sportal Nemoč Maribora, žvižgi s tribun, Celje in Koper prevzemata primat

Kaj se dogaja z Olimpijo? Čeprav je bila v poletnem prestopnem roku zelo aktivna in v zadnjih tednih v Stožice pripeljala nemalo novih obratov, med njimi so prevladovali tujci, s čimer je še povečala konkurenco na skoraj vseh igralnih mestih in razširila klop, ji to za zdaj še ne pomaga, ko se sooča z napornim ritmom neprestanih dokazovanj v Evropi in domačem prvenstvu. V oči pa bode tudi dejstvo, da obramba zeleno-belih prejema vse več zadetkov.

Ker je do neke mere učinkovita tudi v napadu, v tem trenutku je v 1. SNL dosegla največ zadetkov izmed vseh (22), a jih tudi največ prejela (17), je na nekaterih tekmah vseeno uresničila željo in osvojila tri točke. To ji je to na primer uspelo v Kidričevem proti Aluminiju (5:4). Proti Celju in Bravu, ko je prav tako prejela štiri zadetke, pa je ostala praznih rok (obakrat 2:4).

Bravo ostaja strup za Olimpijo, kar zadeva dvoboje v Spodnji Šiški. Na zadnjih domačih srečanjih so Šiškarji proti zmajem ostali neporaženi in osvojili kar 17 od 21 mogočih točk, razlika v zadetkih pa znaša neverjetnih 16:3. | Foto: www.alesfevzer.com Bravo ostaja strup za Olimpijo, kar zadeva dvoboje v Spodnji Šiški. Na zadnjih domačih srečanjih so Šiškarji proti zmajem ostali neporaženi in osvojili kar 17 od 21 mogočih točk, razlika v zadetkih pa znaša neverjetnih 16:3. Foto: www.alesfevzer.com

Čeprav je zadevala v napadu, na obeh tekmah je dosegla dva gola, je vselej izgubila. Skupno je v tej sezoni v prvenstvu izgubila že trikrat. Da je to odločno preveč, je po sobotnem porazu proti Bravu opozoril tudi Joao Henriques. Portugalski strateg je na vročem stolčku Olimpije nasledil Alberta Riero, se vpisal v zgodovino kot prvi trener, ki je zmajem omogočil dolgo evropsko jesen, v prvenstvu pa vseeno ni pričakoval, da bo na uvodnih osmih nastopih klonil kar trikrat, pri tem pa v povprečju na tekmo prejel več kot dva zadetka!

Če bi bil predsednik Mandarić ...

Portugalski strateg v tej sezoni z Olimpijo brani dvojno slovensko krono. | Foto: www.alesfevzer.com Portugalski strateg v tej sezoni z Olimpijo brani dvojno slovensko krono. Foto: www.alesfevzer.com Če bi bil predsednik Olimpije še vedno Milan Mandarić, ki je bil znan po hitrih in nepredvidljivih menjavah trenerjev, za zadnje je bil lahko usoden že en neuspeh, bi se stolček Henriquesa verjetno že usodno zatresel do te mere, da bi zeleno-beli iskali novega trenerja. Novo vodstvo Olimpije na čelu s predsednikom Adamom Deliusom in direktorjem Igorjem Barišićem pa je dalo v zadnjem obdobju večkrat vedeti, da menjav na tako odgovornem položaju ne bo izvajala. Zlasti sredi najnapornejšega dela sezone, kjer sledijo še kako pomembne tekme. Najprej v prvenstvu s Koprom in Rogaško, nato pa v Evropi s Slovanom iz Bratislave. Če pa bodo hoteli nogometaši Olimpije na omenjenih dvobojih doseči želene rezultate, bodo morali prikazati bistveno več zbranosti.

Za Bravo je dvakrat zadel nekdanji up zmajev Martin Pečar, posojeni nogometaš dunajske Austrie, za popoln preobrat pa sta poskrbela izkušeni Matej Poplatnik in mladi rezervist Rok Maher. | Foto: www.alesfevzer.com Za Bravo je dvakrat zadel nekdanji up zmajev Martin Pečar, posojeni nogometaš dunajske Austrie, za popoln preobrat pa sta poskrbela izkušeni Matej Poplatnik in mladi rezervist Rok Maher. Foto: www.alesfevzer.com

Proti Bravu so si privoščili ogromno napak, pri drugem zadetku Šiškarjev je gostiteljem podaril priložnost Mateo Karamatić, pri tretjem pa se ni izšlo po željah vratarja Matevža Vidovška. Tudi o tem je po dvoboju v Šiški spregovoril 50-letni portugalski strateg, ki se je hitro prepričal, kako zadnji neuspešni nastopi Olimpije pri Bravu niso več naključje. Zmaji so na zadnjih sedmih gostovanjih na stadionu Žak osvojili le dve točki, izgubili na kar petih tekmah, razlika v golih pa znaša 3:16. Od tega so dva zadetka dosegli prav danes, a nista Olimpiji prav nič pomagala v boju za točke.

Slovenija Anglija 2010 SP
Sportal Velikan slovenskega nogometa, ki se noče izpostavljati

Henriques je izpostavil napake ...

Obramba Olimpije je vse bolj ranljiva. V prejšnji sezoni, ko jo je Albert Riera suvereno popeljal do dvojne krone, je vsaj štiri zadetke prejela le na treh tekmah (v gosteh proti Bravu 1:6 in Celju 3:4 ter doma proti Domžalam 1:4), zdaj pa se ji je to zgodilo že trikrat v uvodnih osmih krogih. | Foto: www.alesfevzer.com Obramba Olimpije je vse bolj ranljiva. V prejšnji sezoni, ko jo je Albert Riera suvereno popeljal do dvojne krone, je vsaj štiri zadetke prejela le na treh tekmah (v gosteh proti Bravu 1:6 in Celju 3:4 ter doma proti Domžalam 1:4), zdaj pa se ji je to zgodilo že trikrat v uvodnih osmih krogih. Foto: www.alesfevzer.com Nekdanji slovenski reprezentant Andraž Kirm, v zadnjem obdobju pa pomočnik trenerja Brava Aleša Arnola, je pred srečanjem v pogovoru za Sportal opozoril na pomembnost mentalnega preskoka med evropskimi in domačimi tekmami. Dal je vedeti, da bi bil lahko to zelo pomemben dejavnik srečanja. "Ni enostavno igrati pred toliko gledalci v Franciji, se vrniti v Ljubljano po dolgem potovanju in nato priti na stadion Žak," je izpostavil. In imel prav. Olimpija je v tem pogledu padla na testu.

Lahko si je privoščila določene rotacije v ekipi. Za razliko od dvoboja v Lillu so tekmo proti Bravu začeli štirje novi igralci (Aljaž Krefl, Mateo Karamatić, Peter Agba in Mustafa Nukić namesto Davida Sualeheja, Ahmeta Muhamedbegovića, Timija Maxa Elšnika in Admirja Bristrića), ki so prvi polčas po preobratu dobili z 2:1 in imeli vse v svojih rokah. V drugem polčasu pa so nato padli v brezno, saj so si privoščili preveč napak, ki so neposredno vplivale na potek srečanja. Zato sta bila tokratna jeza in nezadovoljstvo Henriquesa še toliko večja.

Zmaji so po prvem polčasu vodili z 2:1, zadela sta Mustafa Nukić in Nemanja Motika, nato pa je sledil izjemen preobrat gostiteljev. | Foto: www.alesfevzer.com Zmaji so po prvem polčasu vodili z 2:1, zadela sta Mustafa Nukić in Nemanja Motika, nato pa je sledil izjemen preobrat gostiteljev. Foto: www.alesfevzer.com

"Po tej tekmi bi izpostavil dve stvari. Najprej naše napake. Vodili smo z 2:1, a nato zmago praktično podarili Bravu. Z dolžnim spoštovanjem do njih – ni jim bilo treba narediti praktično nič, da so zmagali. Ne moreš zmagati, če delaš takšne individualne napake," je po tekmi v pogovoru za Sportklub opozoril na napake pri drugem in tretjem zadetku Brava. Dosegla sta jih Martin Pečar in Matej Poplatnik, po njih pa se je začela barka Olimpije potapljati.

... in potezo NZS

Slovenski prvaki so v sredo popoldan izgubili v Lillu ... | Foto: Reuters Slovenski prvaki so v sredo popoldan izgubili v Lillu ... Foto: Reuters Po bolečem porazu pa trener zmajev ni govoril le o nedopustnih napakah. Dotaknil se je tudi poteze Nogometne zveze Slovenije, ki vodi prvoligaško tekmovanje in je določila, da se bo ljubljanski obračun v Šiški odigral v soboto ob 13. uri. Torej manj kot 72 ur po evropski tekmi Olimpije v Lillu.

"To ni izgovor, saj smo na igrišču sami delali napake, a ljudje pri zvezi se morajo odločiti, kaj si želijo od te lige. Kdor je delegiral tekmo za soboto ob 13. uri, nas želi 'ubiti'. Jutri je na sporedu le ena tekma, pa še ta zvečer," se je Joao Henriques med vrstnicami spraševal, zakaj tekme na stadionu Žak niso delegirali za nedeljo, hkrati pa tudi opozoril, da s tem igralce Olimpije izpostavljajo večji nevarnosti pridobivanja poškodb. Nogometaši Olimpije so se iz Francije vrnili šele v sredo ob polnoči.

... manj kot 72 ur pozneje pa so morali v Spodnji Šiški priznati še premoč mestnih tekmecev. | Foto: www.alesfevzer.com ... manj kot 72 ur pozneje pa so morali v Spodnji Šiški priznati še premoč mestnih tekmecev. Foto: www.alesfevzer.com

Žal mu je bilo za zapravljeno priložnost, saj je po preobratu v prvem polčasu zaslutil, da bi se lahko dvoboj končal v korist Olimpije. Zmaji so prvi del dobili z 2:1. "Nato pa smo v drugem polčasu tekmecu podarili dva gola. Vse, kar smo pred tem storili dobrega, smo s temi napakami uničili. Ekipa, ki želi osvojiti prvenstvo, ne sme prejemati štirih zadetkov," Henriques s težkim srcem spremlja, kako se v obrambni vrsti Olimpije iz tekme v tekmo ponavljajo določene napake in se tekmecem odpirajo bližnjice do zadetkov. "Na takšnem gostovanju, kot je pri Bravu, bi morala dva dosežena zadetka zadostovati za zmago, tako pa podarjamo zadetke tekmecem in je to nemogoče," je za Sportklub zatrdil Henriques, ki ima opravka z najmanj uspešnim rezultatskim obdobjem, odkar deluje v Sloveniji.

V četrtek v Stožice prihaja Koper

Joao Henriques se bo skušal v četrtek maščevati Koprčanom za poraz v uvodnem krogu 1. SNL.  | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Joao Henriques se bo skušal v četrtek maščevati Koprčanom za poraz v uvodnem krogu 1. SNL. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Opozoril je, da so vsi v ekipi delali napake, in poudaril, da se morajo nad tem vsi skupaj zamisliti. "Preveč je napak, čas je za samorefleksijo,'' skuša dopovedati varovancem, da si v prihodnje ne smejo več privoščiti toliko individualnih napak, če še želijo ubraniti naslov. Pri tem pa je dal vedeti tudi, kako neugoden bi lahko bil urnik srečanj za Olimpijo tudi v prihodnjem tednu. V četrtek bodo namreč v derbiju kroga pričakali Koper v večernem terminu, nato pa jih nedeljsko gostovanje v Rogaški Slatini, kjer stadion nima žarometov, čaka že ob 15. uri.

Trener Olimpije je začuden nad krovno zvezo, da je izbrala takšen razpored srečanj. Ni mu jasno, zakaj morajo zmaji v dveh zaporednih tednih odigrati dve tekmi v razmiku, manjšem od 72 ur. Nov, še kako pomemben izziv, ga tako čaka v četrtek zvečer v Stožicah. Gostila bo ambiciozni Koper, ki bo pred tem v nedeljo gostoval še v Ljudskem vrtu.

NK Olimpija : Lille konferenčna liga Timi Max Elšnik
Sportal Olimpija v Franciji praznih rok, zmagal njen naslednji tekmec
NK Olimpija : Lille konferenčna liga Matevž Vidovšek
Sportal Kapetanu Olimpije za marsikaj žal, a podobno poudarja tudi najdražji as Lilla
Mura Olimpija
Sportal Noro, koliko milijonov se nasmiha Olimpiji
Ne spreglejte