Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2020,
16.00

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Tokio 2020 olimpijske igre

Sreda, 2. 12. 2020, 16.00

2 leti, 9 mesecev

Tokio 2021

V Tokiu kazni športnikom ob neupoštevanju higienskih pravil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Tokio OI 2021 | V Tokiu bodo veljala stroga higienska pravila. | Foto Reuters

V Tokiu bodo veljala stroga higienska pravila.

Foto: Reuters

Športniki in športnice se bodo morali prihodnje leto na olimpijskih igrah v Tokiu držati strogih higienskih pravil. V primeru neupoštevanja le teh bodo ustrezno kaznovani, so danes sporočili organizatorji v poročilu, ki opisuje smernice za izvedbo iger v predvidenem terminu med 23. julijem in 8. avgustom 2021.

Nastopajoči na OI bodo morali opraviti številna redna testirana, omejeno oz. popolnoma izključeno bo kakršnokoli druženje, vzpostavljene pa bodo visoke kazni ob neupoštevanju novih pravil, poročilo povzemajo tuje tiskovne agencije.

Organizacijski komite je danes predstavil 54-stransko poročilo o protikoronskih ukrepih, o čemer so sicer v začetku tega tedna poročali že japonski mediji. Poročilo navaja scenarije, po katerih bodo igre izvedene, četudi pandemija novega koronavirusa ne bo pod nadzorom.

Predvidena je tudi navzočnost gledalcev, tujim spremljevalcem športnih dogodkov pa ne bo potrebno opraviti karantene, a se bodo morali držati strogih higienskih priporočil tako ob uporabi javnega prometa v mestu ter obiskovanja stadionov in dvoran. Dovoljeno ne bo niti glasno spodbujanje s tribun.

Toshiro Muro je priznal, da bodo strogi varnostni ukrepi sicer poskrbeli, da bodo igre "drugačne", vendar je izrazil upanje, da jih bo mogoče organizirati v prazničnem vzdušju. | Foto: Gulliver/Getty Images Toshiro Muro je priznal, da bodo strogi varnostni ukrepi sicer poskrbeli, da bodo igre "drugačne", vendar je izrazil upanje, da jih bo mogoče organizirati v prazničnem vzdušju. Foto: Gulliver/Getty Images

Direktor olimpijskih iger Toshiro Muro je priznal, da bodo strogi varnostni ukrepi sicer poskrbeli, da bodo igre "drugačne", vendar je izrazil upanje, da jih bo mogoče organizirati v prazničnem vzdušju.

"Prej bo preprosto kot praznično, upam pa, da bomo z močjo športa ljudem pričarali kanček spodbude," je poudaril. Športniki bodo na novi koronavirus testirani ob prihodu na Japonsko, nato pa bodo med bivanjem v olimpijski vasi vsake štiri do pet dni opravili redne preizkuse. Vzpostavljen bo tudi center za nadzor okužb, ki bo obravnaval pozitivne primere, ki se jim po mnenju organizatorjev ne bo moč v celoti izogniti.

Vendar uradniki še niso sporočili, kako bi odkrita bolezen športnika vplivala na sotekmovalce in tekmovanje, v katerem nastopajo. Vsi športniki bodo morali podpisati kodeks ravnanja, ki vključuje izogibanje glasnemu govorjenju, fizičnim stikom z drugimi ter nošenje mask, ko ne trenirajo ali tekmujejo. Prav tako bodo morali takoj, ko se bodo njihovi dogodki končali, zapustiti Japonsko, namesto da ostanejo v državi za morebitne turistične oglede ali druženja.

Kazni za neupoštevanje pravil še niso določene in bodo pripravljene v sodelovanju z Mednarodnim olimpijskim komitejem. "Ustvarili bomo sistem, ki bo vodjem ekip ali predstavnikom športnikov omogočil, da bodo previdni," je še dejal Muto.

Konkretni ukrepi za določitev števila navijačev, ki se jih bo lahko udeležilo, bodo določeni spomladi, pri čemer se bo upoštevala stopnja okužb po vsem svetu v tistem času. Organizatorji so se odločili, da je uvedba dvotedenske karantene za tuje navijače glede na časovno stisko "nepraktična", zato jih bodo pozvali, naj si prenesejo aplikacije za sledenje stikov in spoštujejo stroge varnostne smernice.

Muto je dejal, da organizatorji delajo na predpostavki, da cepivo do začetka iger ne bo na voljo kljub pozitivnim rezultatom testov v zadnjih tednih. Obenem je zavrnil poročila medijev, da so stroški ukrepov za zajezitev novega koronavirusa izračunani ter da naj bi jih ocenili na okoli 800 milijonov evrov.

V istem poročilu so zapisali, da bo prestavitev iger od prvotnega letošnjega datuma k ceni dodala še dve milijardi ameriških dolarjev (1,66 milijarde evrov).

Preberite še:

olimpijske igre Tokio
Sportal Prestavitev OI v Tokiu naj bi stala dodatnih 1,6 milijarde evrov
Jernej Kruder EP
Sportal Peharc in Kruder ostala brez olimpijske vozovnice
Foksi OKS
Sportal IO OKS potrdil načrt dela za 2021, 9,4 milijona evrov pričakovanih prihodkov
Dviganje uteži splošna
Sportal Mok zaradi dopinških prekrškov odvzel dve medalji iz Londona 2012
Ne spreglejte