SiolNET. Sportal Olimpizem
0,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

IO OKS potrdil načrt dela za 2021, 9,4 milijona evrov pričakovanih prihodkov

0,00

termometer

Foksi OKS
Foto: Urban Urbanc/Sportida

Člani izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so na videokonferenčni seji potrdili letni delovni in finančni načrt za naslednje leto. OKS načrtuje 9,4 milijona evrov prihodkov in odhodkov. To gradivo bo obravnavala skupščina OKS, ki bo 16. decembra, na dnevnem redu pa bi bil lahko tudi rebalans letošnjega proračuna.

Generalni sekretar OKS Blaž Perko je v razpravi dejal, da za olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto še vedno načrtujejo slovensko hišo, kot tudi za zimske OI v Pekingu 2022. V marketingu OKS si prizadevajo za podaljšanje pogodb s partnerji tudi za naslednjih olimpijski ciklus, ter načrtujejo, da bodo v OKS tudi letošnje leto končali s pozitivno ničlo.

Dopolnili so tudi kriterije OKS za nastop na OI v Tokiu naslednje leto. Slovenski kandidati so razvrščeni v tri kategorije, na prvi ravni so tisti, ki imajo možnost osvojitve medalje ali uvrstitve v finale.

Na drugi so vsi, ki lahko pridejo na OI med prvo šestnajsterico oziroma v prvo tretjino med posamezniki in v prvo polovico v ekipni konkurenci. Na zadnji, tretji ravni, pa tisti, ki imajo možnost uvrstitve v olimpijsko reprezentanco. Športnike prve kategorije bo OKS za priprave sofinanciral petdeset odstotno, 25 pa tistih v ostalih dveh kategorijah.

Blaž Perko je v razpravi dejal, da za olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto še vedno načrtujejo slovensko hišo, kot tudi za zimske OI v Pekingu 2022. Blaž Perko je v razpravi dejal, da za olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto še vedno načrtujejo slovensko hišo, kot tudi za zimske OI v Pekingu 2022. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Obravnavali so tudi priprave na zimske OI v Pekingu leta 2022 ter na kriterije za nastop na olimpijskem festivalu evropske mladine v Vuokattiju leta 2021.

Bežigrajski športni park (BŠP), ki ga vodi podjetnik Joc Pečečnik in v katerem je OKS solastnik, se premika iz mrtve točke, je navedel pravnik Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije.

Pečečnik se je v zaključku seje po telefonu povezal s člani IO in povedal, da bo po 13 letih delo kljub težavam nadaljeval do zaključka. "Po dveh letih se končuje izdaja integralnega gradbenega dovoljenja, kar je nov postopek. Pridobili smo vsa potrebna mnenja, naknadno pa je bilo preklicano kulturno varstveno soglasje. Menimo, da so bila pri tem prekoračena pravna pooblastila pri izdaji odločbe."

Pečečnik zato pričakuje, da bodo naslednji teden dobili datume javnih obravnav. "Tako bomo v začetku leta dobili gradbeno dovoljenje in bi spomladi začeli s prvimi deli. Če se bo postopek ustavil, bodo začele 'padati' odškodninske tožbe in kazenske ovadbe, a mislim, da se z 90 odstotno verjetnostjo to ne bo zgodilo," je navedel Pečečnik. Dejan Crnek, podžupan ljubljanske občine, tretjega partnerja v BŠP, je prav tako izrazil prepričanje v pozitiven razpet te zgodbe.

Ena glavnih tem je bila, poleg ukrepov za pomoč države, tudi revizija pogojev, pravil in kriterijev za registriranje in kategoriziranje športnikov pri nas. Poleg precej vsebinskih sprememb je bila posebej pomembna sprememba, aktualna zaradi zaradi pandemije novega koronavirusa, saj so številna tekmovanja pri nas in na tujem ustavljena, prav tako tudi treninge za vse, razen za poklicne in registrirane športnike.

IO OKS je potrdil podaljšanje statusov še za eno leto za prek 5000 registriranih športnikov, prav tako za 12 mesecev tudi registracijo za okrog 9000 kategoriziranih športnikov. Vse to je pomembno za ohranjanje njihovih statusnih pravic, od štipendij do zavarovanj.

Uvodoma so predstavili video zapis ob stoletnici slovenskega olimpizma. Olimpijski pododbor in Športna zveza Ljubljana Ljubljani sta bila ustanovljena 24. in 25. aprila 1920. Načrtovane akademije v spomin na prelomne dogodke iz tistega časa aprila letos ni bilo moč izvesti, prav tako pa so morali časom primerno prilagoditi tudi današnji dogodek, ki so ga vnaprej posneli.

OKS je ob tej priložnosti podelil svoje najvišje priznanje, častno listino, slovenskim športnim zvezam, ki letos prav tako praznujejo stoletnico in druge visoke obletnice delovanja svojih športov pri nas.

To so nogometna, atletska, gimnastična, plavalna, planinska, smučarska, konjeniška, kolesarska, sankaška, strelska, veslaška, teniška, drsalna in Avto moto zveza Slovenije. Častno listno je sta po koncih karier prejela tudi smučarska tekačica Vesni Fabjan, ki je nastopila na štirih OI, leta 2014 v Sočiju je osvojila bron v sprintu, ter paraolimpijski plavalec Darko Đurić.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin