Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 1. 2021,
9.36

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

COVID-19 olimpijske igre Tokio 2020

Torek, 26. 1. 2021, 9.36

3 leta, 3 mesece

Tokio pred športnim vrhuncem leta v iskanju zdravniškega osebja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
olimpijske igre tokio | Foto Reuters

Foto: Reuters

Japonska vlada je danes sporočila, da še vedno načrtuje zaposlitev okoli deset tisoč zdravstvenih delavcev za potrebe olimpijskih iger. To si želi, kljub temu da je tretji val okužb z novim koronavirusom močno obremenil tamkajšnji zdravstveni sistem.

Opozicijski politiki so kritizirali vlado glede teh načrtov, saj so zdravniška združenja opozorila na upad zmogljivosti zdravstva v luči novega vala okužb, poroča AFP.

Japonska vlada in olimpijski delavci sicer zagotavljajo, da se bodo navkljub naraščajočim okužbam v domovini in tujini olimpijske igre začele 23. julija. Za uresničitev tega načrta pa po besedah ministrice Seiko Hashimoto potrebujejo na tisoče zdravstvenih delavcev.

"Poskušamo zagotoviti približno deset tisoč zdravstvenih delavcev, ki bodo v času iger po dogovoru delali približno pet dni," je Hashimotova dejala v parlamentu.

Organizatorji pripravljajo zdravstvene protokole za OI

Organizatorji iger še vedno razpravljajo o natančnih zdravstvenih protokolih in o tem, kako "obvladati okužbe s covid-19", je še izpostavila Hashimotova.

Japonska je manj prizadeta kot mnoge druge države zaradi pandemije novega koronavirusa, saj je skupno umrlo približno pet tisoč oseb. Zdravniki so vseeno opozorili, da zdravstvene ustanove tam tvegajo propad, še posebej, če olimpijske igre sprožijo nove izbruhe, navaja AFP.

Predsednik japonskega zdravniškega združenja Toshio Nakagawa je prejšnji teden sprožil alarm z izjavo o prihodu tujih državljanov na Japonsko. Dejal je, da v sedanjih razmerah ne bi bilo mogoče sprejeti v bolnišnico nobenega tujega obiskovalca, ki se je na igrah okužil z novim koronavirusom.

Na igrah naj bi tekmovalo okoli 11 tisoč športnikov iz približno 200 držav, odločitve o gledalcih pa pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK) ne pričakujejo pred pomladjo.

Prvi mož MOK Thomas Bach pravi, da za poletne olimpijske igre cepljenje ne bo "niti obveznost niti prednostna naloga športnikov". | Foto: Reuters Prvi mož MOK Thomas Bach pravi, da za poletne olimpijske igre cepljenje ne bo "niti obveznost niti prednostna naloga športnikov". Foto: Reuters

Prvi mož MOK: Cepljenje ne bo niti obveznost niti prednostna naloga športnikov

Mok je sicer sporočil, da bo spodbujal cepljenje vseh športnikov, a so mnenja deljena. Predsednik MOK Thomas Bach je dejal, da za poletne olimpijske igre cepljenje ne bo "niti obveznost niti prednostna naloga športnikov".

Medtem se programi cepljenja širijo po vsem svetu, a se osredotočajo na najbolj ogrožene skupine, zato je vprašanje, ali bi moralo biti cepljenje elitnih športnikov prednostna naloga, za zdaj še nekoliko prehitro.

Francoz opozoril na 14-dnevno karanteno

Predsednik francoskega olimpijskega komiteja Denis Masseglia je v ponedeljek kljub vsemu opozoril, da se bodo necepljeni športniki na Japonskem spoprijeli z "izjemno zahtevnimi razmerami", vključno s 14-dnevno karanteno.

Poslabšanje svetovnih zdravstvenih razmer je namreč obnovilo dvome glede prestavljenih olimpijskih iger Tokio 2020, ankete pa kažejo na upad javne podpore na Japonskem.

O olimpijskih igrah bo sicer MOK razpravljal na seji izvršnega odbora, ki se bo začela v sredo ob 12. uri, Bach pa bo na vprašanja medijev odgovarjal okoli 17.30.

Preberite še:

Joe Biden
Novice Biden bi cepil 1,5 milijona Američanov na dan, vendar ni cepiva
Igla
Novice Skrivnost fantomskih igel za cepljenje proti bolezni covid-19
Tokio 2020
Sportal Japonska vlada: Cepljenje ni pogoj za olimpijske igre
Sportal Tadej Pogačar in druščina že opravili s cepljenjem proti covidu-19

 

Ne spreglejte