Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
25. 1. 2021,
22.01

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

16

Natisni članek

Siol plus Koronavirus epidemija cepivo COVID-19 cepljenje

Ponedeljek, 25. 1. 2021, 22.01

2 leti, 11 mesecev

Skrivnost fantomskih igel za cepljenje proti bolezni covid-19

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

16

Igla | Tako imenovana varnostna brizga ameriškega podjetja BD, ki omogoča varen umik igle v notranjost injekcije takoj po dostavi cepiva v mišično tkivo.  | Foto YouTube / Posnetek zaslona

Tako imenovana varnostna brizga ameriškega podjetja BD, ki omogoča varen umik igle v notranjost injekcije takoj po dostavi cepiva v mišično tkivo.

Foto: YouTube / Posnetek zaslona

V množici dezinformacij, ki obkrožajo začetek množičnega cepljenja proti bolezni covid-19, v zadnjih tednih izstopa ena: fantomske igle. Tudi med slovenskimi uporabniki spleta se namreč hitro širijo napačne trditve, da so nekateri videoposnetki cepljenja zrežirani, saj injekcije s cepivom naj sploh ne bi imele igel oziroma da bi se naj pri cepljenju uporabljale lažne injekcije. Razlaga je v resnici zelo preprosta: za cepljenje se uporabljajo tudi injekcije, ki za večjo varnost postopka omogočajo umik igle v notranjost injekcijske brizge. 

Članek je sofinanciran s sredstvi z javnega razpisa za pluralizacijo medijev.
Satoshi Nakamoto, Heker
Novice Resna nevarnost: Akterji iz podzemlja ogrožajo konec epidemije

Takšni posnetki so raj za ljubitelje teorij zarot

Bralec nas je pred kratkim opozoril, da je domnevno izginulo iglo opazil med posnetkom cepljenja proti bolezni covid-19 v Združenih državah Amerike, ki so ga pretekli konec tedna v sklopu prispevka o ukrepih proti epidemiji, ki jih je sprejel Joe Biden, predvajali v oddaji 24UR. Posnetek si lahko ogledate tukaj.

Umik injekcijske brizge od roke cepljene osebe, ki po mnenju nekaterih razkriva, da ali nikoli sploh ni prišlo do cepljenja ali pa da je igla nekako ostala v roki.  | Foto: Bralec Omar Hanuna Umik injekcijske brizge od roke cepljene osebe, ki po mnenju nekaterih razkriva, da ali nikoli sploh ni prišlo do cepljenja ali pa da je igla nekako ostala v roki. Foto: Bralec Omar Hanuna

Po spletu je v zadnjem času že zaokrožilo več podobnih posnetkov z vsega sveta (primer). Glede tega, kaj posnetki prikazujejo, so predvsem v krogih nasprotnikov cepljenja proti covid-19 in pristašev teorij zarot o cepljenju krožili dve teoriji: igla ostane v telesu ali pa igla nikoli ne vstopi v telo. 

Katalin Karikó
Novice Genialka, ki bi ji po koncu epidemije moral ploskati ves planet

Zakaj igle torej res ne vidimo, ko se injekcija umakne od roke?

Pravi razlog, na katerega so pred kratkim opozorili tudi pri tiskovni agenciji Reuters, ki v zadnjem letu zelo aktivno odbija napade dezinformacij o pandemiji koronavirusa, je zelo preprost: vsa reč je v tipu injekcijske brizge.

Pri cepljenju proti bolezni covid-19 ponekod, in to je povsem v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije (ali ameriške agencije za varnost pri delu, na primer), namreč uporabljajo tako imenovane varnostne brizge (safety syringe po angleško). 

Uporaba tovrstnih igel za cepljenje proti bolezni covid-19 sploh ni redek prizor. Preverjamo še, ali jih uporabljamo oziroma jih bomo uporabljali tudi v Sloveniji. To je posnetek zaslona videoposnetka cepljenja proti bolezni covid-19 na Floridi 15. decembra lani. | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Uporaba tovrstnih igel za cepljenje proti bolezni covid-19 sploh ni redek prizor. Preverjamo še, ali jih uporabljamo oziroma jih bomo uporabljali tudi v Sloveniji. To je posnetek zaslona videoposnetka cepljenja proti bolezni covid-19 na Floridi 15. decembra lani. Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Gre za vrsto injekcije, pri kateri po končanem postopku cepljenja zdravnik ali oseba, ki izvaja cepljenje, pretakne stikalo, ki iglo povleče v notranjost brizge. Nekatere brizge so narejene tudi tako, da ob dovajanju cepiva (ali zdravila) sproti "pospravljajo" iglo. 

Gre za varnostni mehanizem, ki močno zmanjša oziroma tako rekoč izniči možnost prenosa morebitnega patogena iz krvi zbodenega posameznika v primeru nerodnega ravnanja z brizgo. Z drugimi besedami: s takšno injekcijo se je po opravljenem postopku cepljenja skoraj nemogoče po nesreči pičiti. 

Oglejte si videoposnetek delovanja enega od tipov varnostne brizge:

Varnostne brizge se sicer pogosto uporabljajo v scenarijih, ko z injekcijo ne rokuje usposobljeno medicinsko osebje, na primer za dovajanje inzulina

Na Nacionalni inštitut za varovanje zdravja, Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) in ministrstvo za zdravje RS smo poslali vprašanje, ali se injekcije takšnega tipa, torej varnostne brizge, uporabljajo tudi pri cepljenju proti bolezni covid-19 v Sloveniji. Odgovor bomo objavili, ko ga prejmemo. 

Preberite tudi:

Elisabeth Holmes
Novice Izginila je omara z okostnjaki propadle superženske
Janet Yellen
Novice Bidnovo kladivo: ženska, ki bo morda strah in trepet marsikoga
Ne spreglejte