SiolNET. Sportal Olimpizem
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger
kakšna bo usoda oi?

Japonski premier prvič o možnosti prestavitve OI, Bach vztraja: Prezgodaj je še za odločitev

0,41

termometer

koronavirus, Tokio 2020
Bodo letošnje olimpijske igre v Tokiu vedarle prestavili? Foto: Reuters

Tudi japonski premier Shinzo Abe je prvič javno potrdil možnost, da lahko zaradi pandemije koronvirusa pride do prestavitve letošnjih poletnih olimpijskih iger v Tokiu. V parlamentu v Tokiu je danes dejal, da je treba računati s tem, poročajo tuje agencije.

Medtem, ko je japonska politika doslej poudarjala, da je prezgodaj za kakršnekoli napovedi v zvezi z igrami, ki so na sporedu konec julija in v začetku avgusta, je Abe glede na razvoj dogodkov konec tedna in vse večji pritisk s strani nacionalnih olimpijskih komitejev in mednarodnih športnih zvez, da se igre vendarle prestavijo, danes potrdil tudi to možnost.

Odpoved iger zanj še vedno ne pride v poštev.

"Glede na vse okoliščine bo igre težko izvesti, zato se bomo morali odločiti o prestavitvi, pri vseh odločitvah pa mora biti na prvem mestu zdravje športnikov," je dejal Abe. Ta dodaja, da bo končna odločitev odvisna od Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok).

V Moku so že v nedeljo po telefonski konferenci izvršnega odbora napovedali, da se bo o morebitni prestavitvi iger odločil v štirih tednih. Pri tem so izključili možnost popolne odpovedi iger. Seveda pa se je Mok moral odzvati na vse pogostejše zahteve športnikov in športnih organizacij po prestavitvi.

Thomas Bach vztraja: Prezgodaj je še za odločitev glede OI "Kot vaš soolimpijec upam, da razumete, pred kakšnim velikim izzivom smo, in da podpirate naša načela. Na prvem mestu je seveda varovanje zdravja vseh vpletenih ter tudi ohranjanje olimpijskih sanj," je med drugim zapisal Bach. "Kot vaš soolimpijec upam, da razumete, pred kakšnim velikim izzivom smo, in da podpirate naša načela. Na prvem mestu je seveda varovanje zdravja vseh vpletenih ter tudi ohranjanje olimpijskih sanj," je med drugim zapisal Bach. Foto: Getty Images

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach vztraja, da je še prezgodaj za kakršno koli odločitev glede možne prestavitve poletnih olimpijskih iger v Tokiu. "Kot uspešni športniki dobro veste, da nikoli ne smemo odnehati, tudi če se zdijo naše možnosti za uspeh zelo majhne," je Bach zapisal v pismu, namenjenem olimpijcem. Bach je nagovoril športnike in jim skušal pojasniti pristop izvršnega odbora Moka, da se mora v naslednjih štirih tednih odločiti, ali bodo poletne olimpijske igre, kljub pandemiji novega koronavirusa potekale po prvotnem načrtu.

Zapisal je, da je na Japonskem "znatno izboljšanje" glede novega koronavirusa, kar "nas lahko okrepi v prepričanju, da lahko z nekaj varnostnimi omejitvami organiziramo olimpijske igre v državi in ob tem spoštujemo načelo varovanja zdravja vseh udeležencev".A vendar je "dramatično povečanje" primerov okužbe s covidom-19 oziroma izbruhi virusa sars-cov-2 na različnih celinah prisililo Mok k razpravljanju o različnih scenarijih.

"Mislim, da lahko sočustvujem z vsemi, ki vam trenutni položaj ni po godu," je dejal Bach, olimpijski prvak v sabljanju leta 1976 v Montrealu, in spomnil na svojo izkušnjo z negotovostjo pred moskovskimi olimpijskimi igrami leta 1980, ki so jih bojkotirale ZDA in številne druge države.

"Želel bi si, da bi si države takrat vzele več časa za premislek. Na podlagi informacij, ki jih imamo sedaj, pa je še prezgodaj sprejeti kakršno koli odločitev glede poletnih olimpijskih iger v Tokiu 2020," je še enkrat poudaril prvi mož olimpijskega gibanja. Odpovedi tokijskih iger ni na agendi, je dejal. "To bi uničilo olimpijske sanje 11.000 športnikov iz 206 nacionalnih olimpijskih komitejev, od Mokove ekipe beguncev, paraolimpijskih športnikov ter vseh ljudi, ki vas podpirajo, kot so trenerji, zdravniki, športni delavci, partnerji za trening, prijatelji in družina," je Bach še nagovoril olimpijce.

Za razliko od drugih športnih tekmovanj je prestavitev olimpijskih iger ekstremno kompleksen izziv, je dejal Bach: "Položaj, ko je že milijone nočitev rezerviranih in plačanih v hotelih, je zelo težko upravljati, mednarodni športni koledar za 33 olimpijskih športov bi morali pošteno prilagoditi. To je le nekaj od mnogih izzivov."

Bach upa, da športniki razumejo prizadevanja Moka in organizatorjev poletnih iger. "Kot vaš soolimpijec upam, da razumete, pred kakšnim velikim izzivom smo, in da podpirate naša načela. Na prvem mestu je seveda varovanje zdravja vseh vpletenih ter tudi ohranjanje olimpijskih sanj," je sklenil Bach.

Kanadskih športnikov ne bo na OI, Avstralci se pripravljajo na prestavitev

Da je prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu zaradi pandemije koronavirusa nujna, potrjuje vse več odločitev na mednarodni ravni. Kanada je danes že napovedala, da svojih športnikov ne bo poslala na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu, poročajo agencije. V Avstraliji se pripravljajo na prestavitev.

Kanadčani svojih športnikov ne bodo spustili na OI, če jih ne bodo prestavili. Kanadčani svojih športnikov ne bodo spustili na OI, če jih ne bodo prestavili. Foto: Reuters

V kanadskem olimpijskem komiteju so športnike na svoji spletni strani obvestili, da bo kanadska odprava šla na igre le v primeru prestavitve. "To ni bojkot iger," pa vodjo komunikacij tamkajšnjega olimpijskega komiteja Photija Sotiropoulusa povzema nemška tiskovna agencija. Ta dodaja, da bodo kanadski športniki z veseljem sodelovali v kasnejšem terminu, ko ne bo več tveganja za zdravje športnikov, če bo do prestavitve iger prišlo.

Kanadski olimpijski in paraolimpijski komite sta o odločitvi obvestila tudi Mednarodni olimpijski komite ter mu izrekla vso podporo pri prestavitvi iger, tudi v zvezi s spreminjanjem zelo kompleksnega mednarodnega koledarja športa. V Kanadi poudarjajo, da prav nič ni pomembnejše od zdravja ljudi in športnikov.

Avstralci se pripravljalo na prestavitev. Avstralci se pripravljalo na prestavitev. Foto: Getty Images

Podobno razmišljajo v Avstraliji, kjer neudeležbe na igrah sicer niso napovedali, a so že pozvali športnike, naj se pripravijo na prestavitev iger na poletje 2021. "Jasno je, da iger julija letos ne bo moč izvesti. Naši športniki so bili izjemni na treningu in pripravah, stres in nejasnost položaja pa sta tudi njim povzročata velik stres," je dejal vodja avstralske olimpijske delegacije In Chesterman.

Preberite še:

Vojaki v mestu Daegu v Južni Koreji Novice V Južni Koreji najmanjše število novih okužb, na Kitajskem peti dan brez e knjiga Trendi Slovenci v zadnjih dneh množično v spletno knjižnico #video Sonce, vročinski val Novice Zaradi koronavirusa je konec sveta odložen #video Koronavirus Sportal Obstaja skrb, da bi nekateri trenutni položaj s koronavirusom izkoristili olimpijske igre Tokio Sportal Odločitev o usodi letošnjih olimpijskih iger naj bi padla v roku štirih tednov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin