SiolNET. Sportal Olimpizem
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sarajevo znova v olimpijskem duhu #video

0,21

termometer

ofem
Slovensko zastavo je na odprtju festivala mladih nosil biatlonec Lovro Planko. Foto: Facebook

S slavnostnim odprtjem na olimpijskem stadionu Koševo se je konec tedna začel zimski Olimpijski festival evropske mladine (Ofem), ki bo potekal vse do 15. februarja na prizoriščih v okolici Sarajeva. V mestu, ki je zimske olimpijske igre gostilo leta 1984, upajo, da jim bo Ofem pomagal obuditi olimpijski duh in se zbližati.

Ko je Sarajevo leta 1984 gostilo najboljše zimske športnike na svetu na olimpijskih igrah, je bil to čas ponosa za celotno takratno Jugoslavijo. Bibija Kerla, bosanska hitrostna drsalka, je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP razkrila, da se še vedno spominja državne himne Hej, Slovani in skupnega ponosa, ko je Slovenec Jure Franko osvojil edino jugoslovansko odličje na igrah v Sarajevu.

Jure Franko Sportal Pri 21 letih ustvaril vizitko, ki mu še danes odpira vrata #intervju

V veleslalomu je 14. februarja 1984 Franko zasedel drugo mesto, kar je tudi prva slovenska in takrat jugoslovanska kolajna na zimskih OI. "Volimo Jureka višje od bureka" je še danes znan vzklik vsem športnim navdušencem nekdanje skupne države, ki se spominjajo Sarajeva 1984.

Jim bo z evropskim festivalom v Sarajevu uspelo prebuditi olimpijski duh?

Dobra tri desetletja pozneje v prestolnici vojno razdejane Bosne in Hercegovine upajo, da bodo z evropskim festivalom obudili olimpijski duh. Sarajevo je etnično razdeljeno, v središču živijo predvsem Bošnjaki, medtem ko v vzhodnem Sarajevu prednjačijo Srbi. Ofem, ki nosi slogan Dve mesti, ene sanje, je tako redka priložnost za poenotenje mesta. To si želi tudi Kerla: "Rada bi, da bi vsaj za teh deset dni pozabili na politiko in se zbližali."

Danes so ostanki iger 1984 le še mračen spomin na nekdanjo mirno preteklost mesta, preden ga je uničila vojna. Stara steza za bob na Trebeviću je prekrita z grafiti, bridek konec pa so dočakale tudi skakalnice na Igmanu.

Stara steza za bob na Trebeviću je danes prekrita z grafiti. Stara steza za bob na Trebeviću je danes prekrita z grafiti. Foto: Reuters

Ustanovitelj muzeja, posvečenega zimskim OI, Edin Numankadić pravi, da je muzej posvečen ohranjanju športne zgodovine in enega najsrečnejših spominov Sarajeva. "V današnjih časih se spominjamo atentata v Sarajevu, ki označuje začetek prve svetovne vojen, spomnimo se obleganja in olimpijskih iger," Numankadić izpostavlja tri dogodke, ki jih pozna vsak njegov sonarodnjak.

Mladi iz 46 držav se bodo pomerili v osmih disciplinah

V mitičnem Sarajevu bodo mladi iz 46 držav, stari od 15 do 18 let, tekmovali v osmih disciplinah: alpskem smučanju, biatlonu, teku na smučeh, curlingu, deskanju, hitrostnem drsanju, umetnostnem drsanju in hokeju.

Slovenijo zastopa 53 članov, od tega 32 športnikov (16 športnikov in 16 športnic), predstavnikov nima le v hokeju na ledu. Preden pa bodo v ponedeljek podeljeni prvi kompleti medalj, so se športniki že udeležili odprtja, na katerem je slovensko zastavo v mimohodu nosil biatlonec Lovro Planko.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 150
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin