Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 8. 2024,
14.52

Osveženo pred

1 ura, 46 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
Nikola Grbić Andrea Giani olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 odbojka

Natisni članek

Sobota, 10. 8. 2024, 14.52

1 ura, 46 minut

Olimpijske igre, odbojkarski turnir, tekmi za odličja (M)

Francozi ubranili naslov olimpijskih prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
francoska odbojkarska reprezentanca : poljska odbojkarska reprezentanca, finale, OI Pariz | Francoski odbojkarji so v finalu s 3:0 premagali Poljake in ubranili olimpijski naslov. | Foto Reuters

Francoski odbojkarji so v finalu s 3:0 premagali Poljake in ubranili olimpijski naslov.

Foto: Reuters

Francoska odbojkarska reprezentanca je v velikem finalu olimpijskih iger s 3:0 (19, 20, 23) premagala Poljsko in ubranila naslov olimpijske prvakinje. Bron so po petkovi zmagi nad Italijo osvojili Američani. Slovenska reprezentanca je tako edina, ki je na v Parizu uspela premagati Francoze, na zadnji tekmi skupinskega dela jih je na kolena spravila po trilerju in petih setih. Slovenci so nato po porazu s Poljsko obstali v četrtfinalu in svoje premierne olimpijske igre končali kot peti.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, OI, Gheorghe Cretu
Sportal Gheorghe Cretu hvaležen, da je lahko postal član te družine
slovenska odbojkarska reprezentanca : Kanada, olimpijske igre, Pariz, Tine Urnaut
Sportal Tine Sattler: Nihče jim ne more nič zameriti. Lahko jim le čestitamo.

Odbojkarski olimpijski turnir, finale

Francija : Poljska 3:0 (19, 20, 23)

Arena Sud 1, gledalcev 9274, sodnika: Cesare (Italija), Alrousi (Združeni arabski emirati)
* Francija: Chinenyeze 6, Grebennikov, Patry 17 (1 as, 2 bloka), Toniutti , Tillie, Ngapeth 8 (1 as, 1 blok), Brizard 4 (3 bloki), Le Goff 4 (1 as, 2 bloka) , Clevenot 11 (1 as, 1 blok) , Louati , Faure , Jouffroy 4 (4 asi).
* Poljska: Kaczmarek, Kurek 10 (1 as), Leon Venero 9 (2 asa), Sliwka 2, Lomacz, Kochanowski 9 (1 blok), Semeniuk, Zatorski, Janusz, Boladz 5 (1 blok), Fornal 4, Huber 7 (1 as, 2 bloka).

Francozi so danes prikazali najboljšo predstavo na tem turnirju. Tekmeca so zlomili predvsem v zaključkih nizov po zaslugi izjemnih servisov in sprejema.

Stari in novi olimpijski prvaki so se v predtekmovanju precej namučili z reprezentanco Srbije, ki so jo premagali s 3:2. Nato so premagali Kanado s 3:0 in izgubili proti Sloveniji s 3:2, za kar se je izkazalo, da je bil to edini poraz Francije na domačih igrah. Precej bolje so Francozi zaigrali v izločilnih bojih, kjer so se v četrtfinalu s 3:2 namučili z Nemci, a nato v polfinalu s 3:0 odpihnili Italijane.

francoska odbojkarska reprezentanca : poljska odbojkarska reprezentanca, finale, OI Pariz | Foto: Reuters Foto: Reuters Poljakom tokrat ni šlo vse tako gladko kot v četrtfinalu proti Sloveniji. Pri Poljski se danes ni pretirano izkazal Wilfred Leon, ki je dosegel zgolj devet točk. Poljaki so v predtekmovanju premagali Brazilijo in Egipt ter izgubili z Italijani. Največ pa so prikazali ravno v četrtfinalu proti Sloveniji.

Prvi niz v finalu so bolje začeli Francozi, ki so prvič povedli pri izidu 7:6. Prednost so zadržali ves prvi niz in si pri izidu 24:19 priigrali pet zaključnih žog za zmago. Izkoristili so že prvo, ki jo je uspešno zaključil Jean Patry.

Drugi niz je bil večino časa precej izenačen, Poljaki so nekajkrat vodili za dve točki, a so Francozi po zaslugi izvrstnega servisa in igre v bloku z delnim izidom 4:0 povedli s 14:12. Poljaki so nato izvedli serijo z delnim izidom 4:1 in povedli s 16:15. Takšen rezultat je obetal izenačeno končnico niza.

Sledila je nova francoska serija z delnim izidom 5:1, ki je Francoze iz zaostanka 16:18 popeljala do vodstva z 21:19. Do konca niza so Francozi svojo igro še stopnjevali in ga po izvrstnem servisu in točki Trevorja Clevenota dobili s 25:20 ter povedli z 2:0 v nizih. Poljaki bodo morali na novo zlato še počakati. | Foto: Reuters Poljaki bodo morali na novo zlato še počakati. Foto: Reuters

Tretji niz se je začel podobno izenačeno kot prva dva, več pa so bili v prednosti Francozi. Po izenačenem izidu na 14:14, so Poljaki povedli s 16:14, kar jim je vlilo upanje, da bi lahko dobili tretji niz, a so Francozi ponovno izenačili na 17. točki. Nato se je na servisu ponovno izvrstno znašel Quentin Jouffroy, ki ga Poljaki niso mogli zaustaviti, saj je dosegel kar štiri ase in Francozom zagotovil vodstvo s 23:18.

Po uspešnem napadu Trevorja Clevenota so si Francozi priigrali pet zaključnih žog za zmago, a se Poljaki niso predali. Uspešno so ubranili štiri zaključne žoge, nato pa je Leon premočno serviral, poslal žogo preko igrišča in slavje Francozov se je začelo.

Gheorghe Cretu
Sportal Ganjeni Cretu: Zato sem na fante tako ponosen in zato jih spoštuje vsa Slovenija

Američani prek Italijanov do brona

Petkova tekma za bron med ZDA in Italijo je s 3:0 pripadla Američanom. V prvem nizu sta bili ekipi povsem izenačeni do 15. točke. Prvič so si prednost dveh točk priborili Italijani pri 17:15, po izenačenju na 17:17 so ZDA vodile z 19:18 in 21:20. Italijani so naredili napako pri servisu, za ZDA je točko dobil Matthew Anderson. Italija je še znižala na 23:24, Američani so imeli prvo zaključno žogo, ki jo je izkoristil Torey Defalco za vodstvo v nizih.

Američani so za bron s 3:0 premagali Italijane. | Foto: Reuters Američani so za bron s 3:0 premagali Italijane. Foto: Reuters

Italijani so izgubili tako polfinalno tekmo kot tekmo za bron. | Foto: Reuters Italijani so izgubili tako polfinalno tekmo kot tekmo za bron. Foto: Reuters Podobno je bilo v drugem nizu, ki je bil izenačen do končnice. Italija si je s točko Danieleja Lavie priborila 24:23, a so potem azzurri naredili napako pri servisu za 24:24. ZDA so pozneje povedle s 27:26 in 28:27, Aaron Russell je nato s točko zagotovil še vodstvo z 29:28, sledil pa je slab sprejem Italijanov v bloku in 30:28 za ZDA.

V slogu celotne tekme je potekal tudi tretji niz. V končnici so trikrat vodili Italijani, a so Američani vsakič izenačili, tudi na 24:24. Potem pa je Giovanni Sanguinetti z napako pri servisu omogočil tekmecem zaključno žogo, že prvo pa je nato izkoristil Defalco za zmago v nizu in tekmi po dobri uri in pol. Russell je za ZDA končal pri 15 točkah, 12 jih je dodal Defalco, pri Italiji pa sta se s po 17 najbolj izkazala Alessandro Michieletto in Yuri Romano.

Odbojkarski olimpijski turnir, tekmi za odličja

Tekma za 3. mesto
Petek, 9. avgust

Finale
Sobota, 10. avgust

Preberite še:

odbojka, olimpijske igre
Sportal Branilke naslova po hudem boju v finale, Italijanke brez praske do prvega odličja
Toni Vodišek Pariz 2024
Sportal Vodišek srebrn, Vedenejeva šesta, rokometaši za bron, Pia Babnik nazadovala
Pariz 2024 rokomet polfinale Aleks Vlah
Sportal Slovenci z napadom za podaljšek, sodnik ni dal 7-metrovke, v finale Danska
Ne spreglejte