Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2024,
18.30

Osveženo pred

53 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,57
Jessica Fox kajak Pariz 2024 Pariz 2024 olimpijske igre Eva Alina Hočevar

Natisni članek

Sreda, 31. 7. 2024, 18.30

53 minut

Olimpijske igre, Pariz, 2024, kanu (ž), finale

Eva Alina Hočevar je bila na koncu deveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,57
Eva Alina Hočevar | Foto Eva Alina Hočevar je odlično odpeljala polfinalno vožnjo.

Foto: Eva Alina Hočevar je odlično odpeljala polfinalno vožnjo.

Eva Alina Hočevar je na olimpijskih igrah v Parizu v kanuju enosedu na koncu osvojila deveto mesto. Naša tekmovalka je bila po polfinalni vožnji četrta, finalna vožnja ji nato ni uspela najbolje in ji nekoliko pokvarila uvrstitev. Zmagala je Avstralka Jessica Fox, druga je bila Nemka Elena Lilik, tretja pa Američanka Evy Leibfarth.

Pariz 2024 namizni tenis Darko Jorgić
Sportal Rokometaši do druge zmage, boleč poraz Jorgića, Hočevarjeva deveta

Eva Alina Hočevar je prvič tekmovala na olimpijskih igrah in je dobila dragocene izkušnje. Mlada kanuistka že nekaj časa velja za zelo kakovostno tekmovalko. In ravno to je pokazala v polfinali olimpijski vožnji, ko je pristala na izjemnem četrtem mestu. S progo je opravila brez dotikov. Ob tem velja omeniti, da bi njen polfinalni čas v finalu zadostoval za tretje mesto.

V finalni vožnji se ji je pripetila napaka

Eva Alina Hočevar | Foto: Reuters Eva Alina Hočevar Foto: Reuters Tudi s finalno vožnjo je opravila skoraj brez napak – ena pa se ji je v eni izmed kombinacij vendarle pripetila. Odneslo jo je mimo vrat in jih je morala ponavljati. Za popravek napake je šlo kar nekaj časa, a se je slovenska tekmovalka na koncu vseeno zavihtela med prvo deseterico, kar je zanjo lep uspeh. 

"Malo boli, če je ne bi bilo, bi bilo dovolj za kolajno ali vsaj za uvrstitev med prvih pet. Mnenje, da šteje le kolajna, je resnično, jaz je nisem osvojila, z izjemo te napake pa sem s svojim nastopom lahko zadovoljna," je imela mešane občutke mlada Ljubljančanka. "Pred napako sem malo zamujala, pri obratu, kjer bi mi moral čoln steči, sem se z repom čolna zataknila v plastično oviro pod vodo. Za pol metra sem bila postavljena preveč desno, ko se ti rep dotakne plastične ovire, se ustavi rotacija čolna, takrat gre vse po zlu."

"Že v polfinalu me je bilo zelo strah"

"Zagotovo vsak, ki v finale pride s četrtega mesta, pomisli na kolajno. Tudi to mnenje, ki ga radi ponavljamo, da nimaš česa izgubiti, ni najbolj resnično. Nisem pa prepričana, da sem imela v finalu večji pritisk kot v polfinalu. Že v polfinalu me je bilo zelo strah, imela sem veliko treme, saj sem vedela, da si zaslužim finale, da sem zmožna odpeljati vožnjo za finale, ampak letos sem že tolikokrat bila mesto za njim, tako da sem se bala, da se bo to ponovilo. A sem se prepričevala, da si moram zaupati in napadati, v polfinalu mi je to tudi lepo uspelo," je dejala Hočevar.

Eva Alina Hočevar | Foto: Guliverimage Eva Alina Hočevar Foto: Guliverimage

Blestela že v mladinski konkurenci

Študentka fakultete za šport je v preteklosti blestela v mladinski konkurenci, prav tako pa ima že stopničke s tekme svetovnega pokala. Lani je bila v domačem Tacnu tretja. Očitno pa ji je ustrezala tudi olimpijska proga, saj je po nekoliko slabših kvalifikacijah v polfinalu naravnost zablestela, v finalu pa pristala med prvo deseterico.

Na tribunah sta Evo Alino spremljala tudi njena mama Tanja in brat Žiga Lin, medtem ko jo je njen oče Simon spremljal ob progi, saj je njen trener.

Jessica Fox je letela po progi

Jessica Fox | Foto: Reuters Jessica Fox Foto: Reuters Izkušena Jessica Fox, ki je bila zlata že v kajaku pred dnevi, je navdušila množico in progo kot edina preveslala pod 100 sekundami. Sodniki so ji sicer pozneje pripisali en dotik, toda tudi dodatni sekundi pribitka ji nista odnesli zlata.

To je bila skupno že njena šesta olimpijska kolajna, pred tem je imela 30-letna Avstralka kajakaško zlato iz 2024, srebro iz 2012 ter brona iz 2016 in 2020, ob tem pa je bila še zlata v kanuju leta 2020.

V četrtek je na sporedu še ena končna odločitev. Med seboj se bodo udarili kajakaši, kjer bo slovenske barve branil izkušeni Peter Kauzer. Hrastničan ima srebrno medaljo že iz Ria leta 2016, mu lahko veliki met uspe tudi v Parizu?

Olimpijske igre, Pariz 2024, slalom na divjih vodah, kanu, ženske:

1. Jessica Fox (Avs) 101,06 (2)

2. Elena Lilik (Nem) +2,48 (0)
3. Evy Leibfarth (ZDA) +8,89 (2)
4. Zuzana Pankova (Svk) +10,01 (0)
5. Ana Satila (Bra) +11,64 (2)
6. Monica Doria Vilarrubla (And) +12,52 (6)
7. Gabriela Satkova (Češ) +13,16 (2)
8. Alena Marx (Švi) +13,55 (2)
9. Eva Alina Hočevar (Slo) +14,42 (0)
10. Miren Lazkano (Špa) +15,91 (6)
11. Viktorija Us (Ukr) +16,92 (4)
12. Mallory Franklin (VB) + 64,09 (56)
Slovenska ženska rokometna reprezentanca, Pariz 2024
Sportal Kako se bodo po ponižanju pobrale Slovenke?
slovenska odbojkarska reprezentanca : Srbija, olimpijske igre, Pariz
Sportal Slovenski olimpijski debitanti do druge zmage in četrtfinala
Pariz 2024, Slovenija - Švedska (rokomet, moški)
Sportal Razigrani Slovenci po imenitni zmagi v odličnem položaju
Ne spreglejte