Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 8. 2024,
18.35

Osveženo pred

1 ura, 13 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,67
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 plavanje Neža Klančar

Natisni članek

Nedelja, 4. 8. 2024, 18.35

1 ura, 13 minut

Olimpijske igre, plavanje (4. avgust)

Neža Klančar z novim državnim rekordom 6., Američanom dva svetovna rekorda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,67
Neža Klančar | Foto www.alesfevzer.com

Foto: www.alesfevzer.com

Neža Klančar je na OI v Parizu v disciplini 50 metrov prosto osvojila končno 6. mesto. Še enkrat je popravila državni rekord, ki zdaj znaša 24,35. Že pred tem ga je v predtekmovanju in polfinalu dvakrat popravila in s tem poskrbela, da se je kot četrta plavalka v samostojni Sloveniji prebila v veliki finale iger pod petimi krogi. Pred njo je to uspelo le še srebrni Sari Isaković v Pekingu 2008, 8. Blažu Medvešku štiri leta prej v Atenah in 6. Igorju Majcnu leta 1992 v Barceloni.

Naslov olimpijske prvakinje je pričakovano osvojila Švedinja Sarah Sjöström, ki je plavala 23,71, pod 24 sekund pa se je na drugem mestu spustila še Avstralka Meg Harris (23,97). Bron gre po zaslugi Yufei Zhang (24,20) na Kitajsko, razočarani pa bodo v ameriškem taboru, saj je le stotinko za odličjem zaostala Gretchen Walsh.

Klančarjeva je na svojih prvih olimpijskih igrah tako osvojila 6. mesto na 50 metrov prosto in 14. mesto na enkrat daljši razdalji ter v štafeti 4 x 100 metrov prosto. Z uspehom na 50 metrov prosto se je tako postavila ob bok Igorju Majcnu, ki je bil pred 32 leti 6. na 1.500 metrov prosto, in izenačila drugo najboljšo plavalno uvrstitev na OI v zgodovini samostojne Slovenije. Pred njima je zgolj velika vzornica tokratne plavalne junakinje iger Sara Isaković s srebrom na 200 metrov prosto iz Pekinga.

Neža Klančar | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com "Najbolj bi bila vesela, če bi lahko imela še en start"

"Trije skoki, trije rekordi. Če bi plavala še enkrat, bi bila morda še hitrejša. Preprosto sem ponosna nase," je po tekmi za STA povedala plavalka in razkrila recept za stopnjevanje dosežkov na svoji olimpijski premieri: "Rada tekmujem, v tem uživam. Bilo je malo nervoze, a to znam obrniti sebi v prid in uživam v dirki. Najbolj vesela bi bila, če bi imela lahko še en start."

Za bronom je varovanka Tomaža Torkarja zaostala 15 stotink sekunde. "Seveda sem si potihem želela tudi stopničke, saj je to 50-metrski sprint. A tudi s šestim mestom moram biti več kot zadovoljna. Vesela sem, da sem na tekmi spet naredila vse prav in še enkrat izboljšala osebni rekord."

Američan za zlato zrušil rekord kontroverznega Kitajca

Američan Bobby Finke je v finalu najdaljše bazenske discipline 1.500 metrov prosto s časom 14:30,67 postavil nov svetovni rekord. Srebro je osvojil izkušeni Italijan Gregorio Paltrinieri s 14:34,55, bron pa Irec Daniel Wiffen s 14:39,63. Pred tokratnim finalom je v tej disciplini rekord držal kontroverzni kitajski plavalec Sun Yang, ki je na igrah pred 12 leti v Londonu plaval 14:31,02.

Finke je sicer vodil od starta do cilja in ubranil naslov iz Tokia. Paltirnieri je pred današnjim srebrom osvojil že bron na 800 metrov prosto, Wiffen pa je bil prav v omenjeni disciplini na teh igrah najboljši.

Bobby Finke je postavil nov svetovni rekord. | Foto: Guliverimage Bobby Finke je postavil nov svetovni rekord. Foto: Guliverimage

Štafeti 4 x 100 metrov mešano Kitajcem in Američankam

Štafetna boja 4 x 100 metrov mešano sta pripadla Kitajcem in Američankam. V  moškem finalu so Kitajci slavili s časom 3:27,46. Srebro so osvojili Američani, bron pa Francozi, tudi z Leonom Marchandom, ki je tako osvojil peto kolajno na teh igrah, prvo, ki ni zlata.

Američanke pa so ob osvojitvi naslova postavile tudi nov svetovni rekord, ki zdaj znaša 3:49,63. S tem so popravile svojo rekordno znamko izpred petih let, ko so na SP v Gwangjuju plavale 3:50,40. Srebro je pripadlo Avstralkam, bron pa Kitajkam.

Z zmago so Američanke poskrbele, da so ZDA prehitele Avstralijo na plavalni lestvici medalj na igrah. Do zadnje discipline sta imeli namreč obe državi po sedem zlatih, z omenjeno pa so Američani pri osmih in skupno 28 medaljah, Avstralija pa ima sedem zlatih, 18 vseh skupaj.

Neža Klančar
Sportal Neža Klančar z državnim rekordom v finale OI
Toni Vodišek, OI
Sportal Toni Vodišek vodi po prvem dnevu OI!
rokomet, Slovenija - Nemčija Uroš Zorman
Sportal Računica Uroša Zormana, ki ni želel ponoviti napake
Ne spreglejte