Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 8. 2024,
21.04

Osveženo pred

39 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,74
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 plavanje Neža Klančar

Natisni članek

Sobota, 3. 8. 2024, 21.04

39 minut

Pariz 2024, plavanje (50 m prosto)

Neža Klančar z državnim rekordom v finale OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,74
Neža Klančar | Neža Klančar se je prebila v finale v disciplini 50 m prosto.  | Foto www.alesfevzer.com

Neža Klančar se je prebila v finale v disciplini 50 m prosto.

Foto: www.alesfevzer.com

Najboljša slovenska plavalka Neža Klančar, ki je na olimpijskih igrah v Parizu v svoji paradni disciplini 100 m prosto zasedla 14. mesto, je bila uspešna tudi v kvalifikacijah na polovični razdalji. V svoji skupini je bila Klančar tretja, z novim državnim rekordom rekordom 24,64 sekunde pa se je s skupno 11. dosežkom prebila v večerni polfinale. Tam je svoj dosežek še popravila in se s časom 24,40 kot sedma prebila v nedeljski veliki finale. S tem je postala četrta slovenska predstavnica v plavalnem finalu iger pod petimi krogi. Pred njo je to za samostojno Slovenijo uspelo Sari Isaković, Blažu Medvešku in Igorju Majcnu.

Pariz 2024, Neža Klančar
Sportal Klančar za zgodovino, Tratnik osmi na cestni dirki, rokometašice sklenile OI

Klančar je plavala v prvi skupini polfinala. S časom 24,40 je močno izboljšala svoj osebni in državni rekord, ki ga je dosegla dopoldne v predtekmovanju (24,64), to pa je bilo dovolj za delitev četrtega mesta v skupini s Kitajko Qingfeng Wu. Pred njima so končale Poljakinja Katarzyna Wasick (24,23), Kitajka Yufei Zhang (24,24) in Avstralka Shayna Jack (24,29).

V drugi skupini pa so bile nato hitrejše le tri. Sarah Sjöström je slavila z novim olimpijskim rekordom 23,66, napredovali pa sta še Američanka Gretchen Walsh (24,17) in Avstralka Meg Harris s 24,33.

Neža Klančar | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com Tridesetletna Švedinja Sjöström je v polfinalu z novim olimpijskim rekordom precej popravila dosežek Avstralke Emme McKeon iz Tokia pred tremi leti (23,81) in obenem le za pet stotink zgrešila lastni svetovni rekord z lanskega SP na Japonskem.

Solze sreče slovenske junakinje dneva

"Res so bile solze sreče, še zdaj so malo, kar ne morem verjeti. To je tako dobro, da sem druga Slovenka v finalu plavanja. Jutri bo to samo nagrada, to je potrditev trdega dela in odlične priprave, tako da nimam sploh kaj reči. Težje je bilo čakanje kot tistih 24 sekund v bazenu, tam je minilo, kot da bi tlesknil, to je 50-metrska razdalja, kjer se vse lahko zgodi. Najbolj zgoščena disciplina, tako da sem res ponosna sama nase," je v prvi izjavi za RTV Slovenija po uvrstitvi v veliki finale povedala Klančar.

"Do dopoldneva nisem verjel v finale. Ko pa so bile zjutraj vse skupaj, sem vedel, da je dosegljiv. Seveda me je skrbelo v polfinalu, ko sta imeli isti čas s Kitajko. A, kot si je Neža želela, so bile stotinke danes na njeni strani. Jutri bo vse na novo, verjamem, da lahko glede na videno rekord popravi še enkrat," je bil prvi odziv njenega trenerja Tomaža Torkarja.

Finale v tej disciplini bo na sporedu v nedeljo ob 18.30.

Neža Klančar
Sportal Ljubljančanka, ki se v vodi počuti bolje kot na suhem, a plavanje ni njena edina strast

Rekord plavala že dopoldan

Štiriindvajsetletna plavalka je imela v današnjih kvalifikacijah na 50 m prosto prijavljen 23. izid, kljub temu pa odločno napovedala, da si na olimpijski premieri želi še en polfinale. V aktualni sezoni jo je ustavila vrsta poškodb in bolezni, a že pred nastopom je poudarjala, da želi izboljšati konec leta v Rotterdamu dosežen državni rekord 24,70. Potrdila se je tudi njena napoved, da bo takšen izid dovolj za polfinale.

"Cilj je bil polfinale, a vedela sem, da sem sposobna odplavati tudi osebni rekord. Zdaj se mi je s tem prav odvalil kamen od srca, saj sem si ga res želela. Zame pa je to tudi dobra motivacija in prav veselim se že večernega plavanja," je po tekmi povedala Ljubljančanka, in dodala, da je imela v kvalifikacijah tudi pozitivno tremo.

Neža Klančar | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Konkurenca je bila močna, tekmovalke pa zelo skupaj. "To je 50 m prosto. Vse se lahko zgodi. Seveda si želim finale, predvsem pa to, da so stotinke in zdravje enkrat na moji strani. Želim si le, da se vse izide," je še povedala varovanka trenerja Tomaža Torkarja pri Olimpiji, ki bi bila ob uspehu šele druga slovenska plavalka z olimpijskim finalom. Pred njo je to leta 2008 v Pekingu uspelo le na koncu srebrni Sari Isaković.

Kvalifikacije je dobila tridesetletna Švedinja Sarah Sjöström, lastnica treh svetovnih rekordov, s časom 23,85. Sjöström je na pariških igrah že osvojila zlato olimpijsko kolajno na 100 m prosto.

Preberite še:

Angela Carini
Sportal Italijanska boksarka se tekmici opravičuje: Če bi jo srečala, bi jo objela
slovenska odbojkarska reprezentanca : Kanada, olimpijske igre, Pariz, Gheorghe Cretu, Tine Urnaut
Sportal Gheorghe Cretu: To nas še bolj razjezi in podžge
Ne spreglejte