Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 8. 2024,
18.29

Osveženo pred

2 uri, 23 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,10
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 formula kite Toni Vodišek

Natisni članek

Nedelja, 4. 8. 2024, 18.29

2 uri, 23 minut

Olimpijske igre, formula kite, prvi dan

Toni Vodišek vodi po prvem dnevu OI!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,10
Toni Vodišek, OI | Toni Vodišek po prvem dnevu vodi! | Foto Reuters

Toni Vodišek po prvem dnevu vodi!

Foto: Reuters

Koprčan Toni Vodišek je na prvem mestu po prvem dnevu formule kite na olimpijskih igrah v Marseillu, kjer potekajo olimpijski boji v jadranju. Po štirih regatah ima šest točk. Drugi je Avstrijec Valentin Bontus, četrti na letošnjem SP ima osem točk, tretji pa je Singapurec Maximilian Maeder s prav tako osmimi točkami.

Vsega sedemnajstletni Maeder je leta 2022 na svetovnem prvenstvu v Cagliariju na drugem mestu zaostal le za Vodiškom, naslednje leto je bil Koprčan na SP v Haagu drugi za Singapurcem. Ta je naslov ubranil tudi letos v Hyeresu.

Četrti je po prvem dnevu teh OI Brazilec Bruno Lobo, dvakratni vseameriški prvak ima 14 točk tako kot tudi skupno peti Britanec Connor Bainbridge, ki je lani poleti osvojil drugo mesto na predolimpijski regati.

"Škoda, ker ni že danes konec tekmovanj"

"Prvi dan je za nami in vodim, lepo. Škoda, ker ni že danes konec tekmovanj. Še pet dni je pred nami in prepričan sem, da bomo lahko tako tudi nadaljevali. Jadral sem s 60, 70 odstotki. Naš cilj z ekipo, ki jo imam ob sebi, je bil, da nastopim čisto brez večjih zapletov. Razočaran sem zaradi svojih startov, ti so bili res slabi. Ampak na drugi strani je to bolje, kot pa da bi bil diskvalificiran, ker bi prehitro prečkal startno črto," je za Radio Slovenija povedal Vodišek.

Po več kot treh urah in pol čakanja na dovolj močan veter je dvajset kajtarjev vendarle lahko začelo z nastopom in nato opravilo predvidene štiri regate. Vodišek je v prvi regati, v kateri je bil najboljši Avstrijec Valentin Bontus, zasedel drugo mesto. Začel je na tretjem mestu, na predzadnji stranici pa je prišel na drugo mesto in nato tam ostal do konca.

V drugi regati je bil peti, začel je sicer mesto nižje na prvi boji, nato pridobil dve mesti. Nadaljeval je na 4. in 5. mestu na naslednjih štirih obratih in po petem mestu na zadnji boji tudi ciljno črto prečkal na tem mestu. S tem je skupno izgubil eno mesto in bil tretji, pred njega se je prebil Maeder, ki je v tem plovu vodil od starta do cilja. Prav tako je bil ves čas drugi Bontus in ohranil prvo mesto.

Toni Vodišek | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Štiriindvajsetletni Koprčan je v tretjem plovu začel na tretjem mestu, že na naslednji boji pa je povedel in nato vodil do cilja. Takoj za njim je prišel Maeder, ki je sicer začel na petem in tretjem mestu, nato pa je bil ves čas drugi za Vodiškom, ki je s tem povedel tudi v skupnem seštevku. Četrti plov je Koprčan začel najslabše, a je po desetem mestu na naslednjih dveh bojah zasedel peto in tretje mesto. Slednje mesto je zadržal do cilja. Regato je dobil Francoz Axel Mazella, tretji na letošnjem SP.

Najhitrejši šport

Kajtanje je najhitrejši šport na teh olimpijskih igrah. Jadralci, ki zaradi varnosti nosijo čelade, stojijo na kratki deski s trakovi za noge in padalom, ki lovi veter. Tako razvijajo hitrosti tudi prek 75 kilometrov na uro. Tako kot na drugih jadralskih razredih dirkajo okoli boj na progi in se ob tem skušajo izogniti zapletanju v vrvi tekmecev. Nekoliko drugačna od večine drugih razredov je regata za medalje. V finale se neposredno uvrstita najboljša po rednem delu, od tretjega do desetega mesta pa se nato pomerijo v polfinalu za preostali mesti v finalu.

rokomet, Slovenija - Nemčija
Sportal Rokometaši dobili tekmeca, Klančarjeva z novim rekordom, Vodišek vodi
Novak Đoković
Sportal Novak Đoković je olimpijski prvak v tenisu!
Benjamin Savšek, kajakaški kros, OI
Sportal Benjamin Savšek ostaja v igri, ostala trojica se poslavlja
rokomet, Slovenija - Nemčija Uroš Zorman
Sportal Računica Uroša Zormana, ki ni želel ponoviti napake
slovenska odbojkarska reprezentanca : Kanada, olimpijske igre, Pariz, Alen Pajenk, Rok Možič, Gregor Ropret
Sportal Slovenske budilke bodo zvonile zgodaj: Ne motivacija ne zgodnje vstajanje ne bosta težava
rokomet, Slovenija - Nemčija
Sportal Rokometaši drugi v skupini, v četrtfinalu z Norvežani
poljska odbojkarska reprezentanca
Sportal Poljaki izpostavljajo boleč urok in upajo, da jim Slovenci na rane ne posujejo dodatne soli
Ne spreglejte