Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 8. 2024,
9.10

Osveženo pred

32 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 Dirka po Franciji Juan Ayuso

Natisni članek

Sobota, 3. 8. 2024, 9.10

32 minut

Kaj se dogaja s Juanom Ayusom? "Covid me je prizadel bolj kot ob prejšnjih priložnostih."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16
Juan Ayuso | Juan Ayuso se po odstopu z Dirke po Franciji vrača na dirke. Prvi test bo olimpijska cestna preizkušnja. | Foto Unipublic/Sprint Cycling Agency

Juan Ayuso se po odstopu z Dirke po Franciji vrača na dirke. Prvi test bo olimpijska cestna preizkušnja.

Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency

Na cestni dirki olimpijskih iger v Parizu bo nastopil tudi moštveni kolega Tadeja Pogačarja pri UAE Emirates, 21-letni španski kolesar Juan Ayuso, ki je zaradi covida predčasno končal letošnjo Dirko po Franciji. Razkril je, da ga je okužba s covid-19 tokrat prizadela precej bolj kot v prejšnjih primerih.

Na olimpijski cestni dirki bo nastopilo zgolj 90 kolesarjev, od tega ima le pet držav pravico do maksimalne kvote štirih kolesarjev. Med njimi je tudi Slovenija, ni pa Španije, ki bo nastopila s tremi kolesarji. Poleg Alexa Aranburuja in Oierja Lazkana (ta je Ayusa zamenjal na olimpijskem kronometru in osvojil 26. mesto), je na startni listi tudi Juan Ayuso, ki je zaradi okužbe s covidom letošnjo Dirko po Franciji končal že v 13. etapi, že prej pa se je otepal kritik, da ni dostojno opravljal vloge pomočnika Tadeja Pogačarja.

Juan Ayuso | Foto:

Zdaj se na dirke vrača spočit mentalno in fizično. V pogovoru za Real Federación Española de Ciclismo je Ayuso priznal, da je za njim nekaj težkih dni. "Covid-19 me je prizadel bolj kot v prejšnjih priložnostih. Poskušal sem okrevati najboljše možno in narediti vse, kar je v moji moči, da bi lahko prišel na igre najbolje pripravljen."

Pričakuj nepričakovano

Glede dirke in njenega poteka se strinja z napovedmi drugih kolesarjev, da nas čaka izjemno nepredvidljiva dirka. "Mislim, da bo noro, težko je karkoli napovedati. Pojma nimam, kaj se bo zgodilo. Čaka nas zelo dolga dirka in s tako majhnim številom kolesarjev bo to res čudno. Morali se bomo prilagoditi okoliščinam, a tako je. Mislim, da je nabor možnosti zelo širok, ves čas bomo morali biti zelo pozorni," je dodal Ayuso, ki je kljub močni belgijski reprezentanci, ki stavi na Remca Evenepoela in Wouta Van Aerta, prisotnosti svetovnega prvaka Mathieua Van der Poela in olimpijskega prvaka v krosu Toma Pidcocka ter še nekaterih, prepričan, da lahko poseže visoko.

Kaj bo z Vuelto?

O morebitnem nastopu na Dirki po Španiji, ki se bo začela 17. avgusta v Lizboni, ni govoril, si pa direktor dirke Javier Guillen zelo odkrito želi njegovega nastopa. Za zdaj ga ni na startni list za Vuelto, saj v ekipi UAE menijo, da je pri 21 letih premlad za nastop na dveh tritedenskih dirkah v eni sezoni.

Preberite še:

Domen Novak Pariz 2024
Sportal V živo: Prednost četverice narašča, a favoritom to ne povzroča pretiranih skrbi
Pariz 2024 plavanje Leon Marchand
Sportal Neverjetni Marchand: štirje finali, štiri zlate kolajne, štirje rekordi
Pariz 2024 tenis Novak Đoković
Sportal Olajšanje za Đokovića: toliko je dosegel, a tega še nikoli
Iga Swiatek
Sportal Osiromašeni Toronto, nastop odpovedala še Iga Swiatek
Matej Mohorič
Sportal Matej Mohorič po klavrnem obdobju: Bil sem res izredno razočaran
Ne spreglejte