Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2024,
13.24

Osveženo pred

17 ur, 46 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 gimnastika

Natisni članek

Torek, 13. 8. 2024, 13.24

17 ur, 46 minut

Pariz 2024

Cas ne bo obravnaval pritožbe, ameriška telovadka bo morala vrniti medaljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Jordan Chiles Pariz 2024 | Jordan Chiles bo morala vrniti olimpijski bron. | Foto Guliverimage

Jordan Chiles bo morala vrniti olimpijski bron.

Foto: Guliverimage

Arbitražni senat mednarodnega športnega razsodišča (Cas) v Lozani ne bo obravnaval pritožbe ameriške gimnastične zveze v zadevi telovadke Jordan Chiles. Cas je ameriški telovadki odvzelo olimpijsko bronasto medaljo v parterju. Chiles bo torej morali vrniti medaljo, ki jo je osvojila na olimpijskih igrah v Parizu, je poročala tiskovna agencija dpa.

"Ameriška gimnastika je bila s strani Cas v ponedeljek obveščena, da njihova pravila ne dovoljujejo ponovne preučitve arbitražne razsodbe, tudi če so bili predloženi prepričljivi novi dokazi," so zapisali v izjavi, ki so jo poslali iz ameriške gimnastike.

Pri ameriški gimnastični zvezi bodo uporabili vsa pravna sredstva, ki jih imajo na voljo, saj so prepričani, da je bila njihovo telovadka oškodovana. "Zelo smo razočarani nad sporočilom Casa in bomo še naprej sledili vsem možnim potem in pritožbenim postopkom, vključno s švicarskim zveznim sodiščem, da zagotovimo pravično točkovanje, uvrstitev in podelitev medalje za Jordan Chiles," so zapisali pri ameriški gimnastični zvezi.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je po navodilu mednarodne arbitraže Cas telovadki Chiles odvzel bronasto kolajno na parterju. To je podelil Romunki Ani Barbosu. Nacionalni olimpijski in paraolimpijski komite ZDA je napovedal, da bo izpodbijal odločitev Casa, ki je Američanki Chiles odvzelo bronasto medaljo v parterju.

Odločitev o pritožbi je prišla le 24 ur po tem, ko je Cas razveljavilo pritožbo na oceno telovadke Chiles na parterju, ki jo je vložila trenerka moštva ZDA Cecile Landi. Po tej pritožbi so sodniki gimnastičnega turnirja Chiles zvišali oceno in nova ocena jo je s petega mesta popeljala na stopničke.

Ameriška gimnastična zveza je pozneje sporočila, da je Casu poslala dodatne dokaze. V skladu s tem obstaja videogradivo, ki dokazuje, da je bila vloga za naknadno spremembo ocene Chiles oddana pravočasno in ne pet sekund prepozno, kot je sprva odločil Cas po pritožbi romunske gimnastične zveze. Po podatkih ameriške gimnastične zveze se je prvi protest zgodil po 47 sekundah, drugi pa po 55 sekundah. Po pravilih Figa je za pritožbo na prejeto oceno na voljo 60 sekund po nastopu športnika.

Uroš Zorman
Sportal Navdušenim navijačem pokazali kolajne. "Los Angeles, prihajamo po še več!" #foto #video
Pariz 2024 sprejem Beograd Novak Đoković
Sportal Za olimpijce zakurili Beograd, skandiranje Jokiću in Đokoviću
Toni Vodišek Janja Garnbret
Sportal Kako prepoznavne so barve slovenskega športa?
Ne spreglejte