Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 7. 2021,
15.30

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

Natisni članek

Tom Pidcock olimpijski kros Tokio 2020

Ponedeljek, 26. 7. 2021, 15.30

2 leti, 9 mesecev

Tokio, gorsko kolesarstvo

Neverjetni Pidcock je novi olimpijski prvak v krosu, van der Poel po padcu odstopil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60
van der Poel, Pidcock | Glavna kandidata za zmago v olimpijskem krosu sta dirko končala na povsem različnih bregovih. Tom Pidcock na Olimpu, Mathieu van der Poel pa v bolnišnici.   | Foto Guliverimage

Glavna kandidata za zmago v olimpijskem krosu sta dirko končala na povsem različnih bregovih. Tom Pidcock na Olimpu, Mathieu van der Poel pa v bolnišnici.

Foto: Guliverimage

Enaindvajsetletni britanski kolesar Thomas Pidcock je zmagovalec olimpijskega krosa v Tokiu. Drugo mesto je z 20 sekundami zaostanka osvojil Švicar Mathias Flueckiger, tretje pa Španec David Valero Serrano. Prvi favorit za zmago, Nizozemec Mathieu van der Poel, je po hudem padcu odstopil. Slovenija v gorsko-kolesarski preizkušnji ni imela svojega predstavnika.

Olimpijske sanje Mathieuja van der Poela so se porušile že v uvodnem krogu:

Neverjetni Tom Pidcock, ki navdušuje tudi na ciklokros in cestnem kolesu, se je na olimpijski prestol zavihtel manj kot dva meseca po zlomu ključnice, potem ko ga je v začetku junija na treningu zbil neprevidni voznik avtomobila.

Tom Pidcock je novi olimpijski prvak v olimpijskem krosu.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tom Pidcock je novi olimpijski prvak v olimpijskem krosu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Eksplozivni mladenič iz Yorkshira je takrat moral pod nož, posledično pa je izpustil tudi etapno Dirko po Švici, ki se je je na krilih uspehov na cestnih dirkah v tej sezoni nameraval udeležiti. 

Zmagovalna trojka: Pidcock na prvem mestu, Švicar Mathias Flueckiger na drugem in Španec David Valero Serrano na tretjem. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmagovalna trojka: Pidcock na prvem mestu, Švicar Mathias Flueckiger na drugem in Španec David Valero Serrano na tretjem. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nastop na olimpijskih igrah je stvar nacionalnega ponosa

A kot kaže, ga tudi to ni moglo zaustaviti na poti proti gorsko-kolesarskemu Olimpu. Z 21 leti je postal najmlajši olimpijski zmagovalec v olimpijskem krosu in prvi Britanec z zlato olimpijsko medaljo v tej disciplini. 

"To je neverjetno," je bil v cilju povsem iz sebe. "Po trčenju z avtom in operaciji sem preživljal zelo težke čase," je priznal novi olimpijski prvak. Dejal je še, da se olimpijska dirka ne more primerjati z nobeno drugo. "Olimpijske igre so več kot zgolj šport. Na igrah tekmuješ in predstavljaš svojo državo, ki te podpira v celoti, ne glede na to, v katerem športu nastopaš. Gre za stvar nacionalnega ponosa, to je neverjetno," je žarel Pidcock.

Priznal je, da je kljub številnim izkušnjam na dirkah najvišje ravni olimpijska dirka vendarle najbolj stresna. "Vesel sem, da je tole s****e na sporedu samo vsaka štiri leta, ker je vse skupaj hudičevo stresno."

Tom Pidcock | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kdo je Tom Pidcock?

Tom Pidcock | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V Leedsu rojeni Pidcock je kolo osedlal pri treh letih. Oba starša sta velika športna zanesenjaka in sta sina spodbujala pri razvijanju športne kariere.

Ena od anekdot pravi, da mu je mama še kot otroku stopali zavezala na pedala, da bi mu s tem pomagala, da bi iz sebe iztisnil čim več moči pri obračanju pedal.

Že pri sedmih letih je nastopil na svoji prvi dirki, a je zaradi tehnične okvare kolesa doživel popoln polom.  

2017  leto preboja

Mednarodno javnost je nase opozoril leta 2017, ko je postal svetovni mladinski prvak v ciklokrosu, zmagovalec dirke Pariz-Roubaix za mlade in svetovni mladinski prvak v kronometru.

Leto pozneje je začel sodelovati s trenerjem Kurtom Bogaertsom, ki je navdušen nad tem, kako hitro je mladenič začel nizati vrhunske rezultate.

"Vedeli smo, da gre za izjemen talent z odlično delovno etiko. Ko to dvoje združiš in za nameček dodaš še željo po uživanju v tem, kar počneš, potem veš, da bo delovalo," je povedal v enem od intervjujev.

Na svoji poti je doživel kar nekaj padcev, najbolj neprijeten se je zgodil leta 2019 na dirki Tour de l'Avenir, kjer je po grdem padcu pristal v bolnišnici in se poslovil od svojih sanj o zmagi na le-tej.

Komaj 157 centimetrov visoki ljubitelj računalniških igric se je dokazal tudi v koronskem letu 2020. Zmagal je na etapni dirki Baby Giro (Giro za kolesarje pod 23 let) in uplenil še tri etapne zmage na omenjeni dirki, postal svetovni podprvak v ciklokrosu in še svetovni prvak na prvem svetovnem prvenstvu za električna gorska kolesa.

Na dirki Amstel Gold je za las zgrešil zmago, na italijanski klasiki Strade Bianche je presenetil z odličnim petim mestom, na dirki Milano-San Remo pa s petnajstim. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na dirki Amstel Gold je za las zgrešil zmago, na italijanski klasiki Strade Bianche je presenetil z odličnim petim mestom, na dirki Milano-San Remo pa s petnajstim. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pritegnil je pozornost številnih kolesarskih ekip, pustil se je omrežiti ekipi Ineos Grenadiers, s katero je podpisal triletno pogodbo. Ta je v veljavo stopila s prvim februarjem, saj je pred tem želel dokončati sezono v ciklokrosu. Na letošnjem svetovnem prvenstvu je v tej izjemno razgibani disciplini končal tik pod zmagovalnim odrom.

Trener opozarja: Ne omejujmo ga z okvirji

Njegov trener Bogaertson, s katerim sodelujeta tudi pri Inesu, pravi, da je Pidcock tako dobro pripravljen, za nameček se menda sploh nikoli ne utrudi in preseneča iz tedna v teden, da sploh ne potrebuje treninga. Tega opravi kar spotoma na tekmah, pravi trener kolesarskega bisera, ki opozarja pred tem, da bi Pidcocka postavljali v določen kalup.

"Ne smemo ga postavljati v okvirje, to v njegovem primeru ne bo delovalo. Dopustiti mu moramo svobodo, dirkati mora s srcem. Tom mora biti svoboden in mora ohraniti svojo identiteto. To bo ključ do dolge in uspešne kariere," je prepričan.

Karakterno je dokaj umirjen in zadržan, a njegovi najožji prijatelji pravijo, da je to tako, ker je osredotočen. "Zelo je osredotočen na svoje cilje in skrajno profesionalen, a je hkrati tudi zelo prizemljen in zabaven," ga je za revijo Red Bull Bulletin opisala fotografinja Twila Federica Muzzi.

Tako kot nizozemski superman Mathieu Van der Poel, ki je bil njegov glavni tekmec na olimpijski dirki, tudi Pidcock živi v Belgiji, kjer kolesarstvo uživa status superšporta.

Avgusta naj bi nastopil na Dirki po Španiji, ki bo njegova prva tritedenska dirka, kar pa zadeva olimpijske igre, je v Parizu leta 2024 napovedal željo po nastopu na cestni dirki in kronometru.

Nizozemec Mathieu van der Poel, ki je veljal za glavnega favorita za olimpijski naslov, je po grdem padcu odstopil.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nizozemec Mathieu van der Poel, ki je veljal za glavnega favorita za olimpijski naslov, je po grdem padcu odstopil. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Mathieu van der Poel | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na hitro porušene olimpijske sanje

Precej slabše razpoložen kot Pidcock pa je danes njegov glavni tekmec, nizozemski superzvezdnik Mathieu van der Poel, ki se je v želji, da se primerno pripravi na olimpijsko dirko, predčasno poslovil od letošnje Dirke po Franciji, kjer je šest dni preživel v rumeni majici vodilnega na dirki, danes pa je po hudem padcu v uvodnem krogu odstopil in pristal v bolnišnici. Po padcu je tožil nad bolečinami v kolku.

Za padec je van der Poel okrivil odstranitev lesene rampe pod večjo skalo, ki je na ogledu proge bila, za dirko pa so jo odstranili. V nizozemskem taboru sicer trdijo, da je bil njihov glavni zvezdnik o tem obveščen. 

Gorsko kolesarstvo, olimpijski kros, moški:

ZLATO: Thomas Pidcock (Velika Britanija)
SREBRO: Mathias Flückiger (Švica)
BRON: David Valero Serrano (Španija)

Preberite še:

Benjamin Savšek Tokio 2020
Sportal Pred njim je to uspelo le še petim
Benjamin Savšek Tokio 2020
Sportal "Klanjam se, kakšna dominacija pod tem pritiskom, mojster!"
Slovenija : Argentina, slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Dončićeva nova definicija olimpijske izjemnosti
Benjamin Savšek Tokio 2020
Sportal Benjamin Savšek je postal olimpijski prvak! #foto
Benjamin Savšek
Sportal Savšek do olimpijskega zlata! Odličen uvod slovenskih košarkarjev.
Darko Jorgić
Sportal Tokić suvereno v tretji krog, Jorgić že v osmini finala

 

 

Ne spreglejte