SiolNET. Sportal OI Tokio
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
OI Tokio, kanu na divjih vodah

Benjamin Savšek je postal olimpijski prvak! #foto

10

termometer

Benjamin Savšek Tokio 2020
Benjamin Savšek je na svojih tretjih olimpijskih igrah dosegel zlato medaljo. Foto: Guliverimage

Benjamin Savšek, slovenski kanuist na divjih vodah, je na olimpijskih igrah v Tokiu postal olimpijski prvak! To je za Slovenijo šesta zlata medalja na poletnih olimpijskih igrah. Drugo mesto je dosegel Čeh Lukaš Rohan, tretji pa je bil Nemec Sideris Tasiadis.

Benjamin Savšek je v finalu odpeljal sanjsko vožnjo, ki je bila brez napak in dotikov. Ljubljančan je svojo vožnjo nadzoroval skoraj od štarta do cilja. Že ob prihodu v cilj je bilo bolj ali manj jasno, da je olimpijska medalja njegova. Na koncu je njegov čas zadostoval za prvo mesto oziroma olimpijsko zlato.

Drugouvrščenega Čeha Lukaša Rohana je premagal za več kot tri sekunde (+3.71), Nemec Sideris Tasiadis, ki je bil tretji, pa je zaostal že za pet sekund in 45 stotink.

Uspelo mu je v tretje. Uspelo mu je v tretje. Foto: Guliverimage

Vedel je, česa je sposoben

"To je bila vožnja, za katero še zdaj težko dojemam, da mi je res uspela. Težko je bilo že v polfinalu. Proga je bila zelo zahtevna, tako da sem imel kar nekaj dela, da sem se uvrstil v finale. V finalu sem razmišljal, da se moram osredotočiti na svojo vožnjo. Vedel sem, da sem sposoben, ampak nisem si upal razmišljati o medalji. Vedel sem namreč, da me čaka težka naloga," je takoj pa zmagi povedal Savšek, ki so ga ob prihodu v cilj prevzela čustva.

"Nisem mogel verjeti. Že pred zadnjimi vrati sem čutil adrenalin, saj sem vedel, da sem dobro odpeljal. Do cilja sem dal še zadnje atome moči. Res nori občutki. Ko sem zagledal na zaslonu pet sekund prednosti, sem si rekel: 'To je neverjetno'. Vedel sem, da bo težko premagati ta rezultat."

"Ni bilo lahko"

Zdaj bo nekaj časa užival v trenutkih zmagoslavja, saj je bila pot do olimpijske medalje dolga. Uspelo mu je v tretje. Kljub tem, da je ima že veliko izkušenj, je priznal, da je bil na štartu nervozen. "Ni bilo lahko. Vse misli sem moral usmeriti v svojo vožnjo. Zbrati sem moral tudi energijo, saj sem bil po polfinalni vožnji že utrujen. Težko je v eni uri dobiti nazaj pravi občutek," je še povedal Savšek, ki je svojim reprezentančnim kolegom (Evi Terčelj, Alji Kozorog in Petru Kauzerju op. p.) zaželel srečo na olimpijski tekmi.

Savšku je bilo takoj po prihodu v cilj jasno, da je mu je uspela vrhunska vožnja. Savšku je bilo takoj po prihodu v cilj jasno, da je mu je uspela vrhunska vožnja. Foto: Anže Malovrh/STA V svojo vitrino postavil še manjkajočo medaljo

Štiriintridesetletni Ljubljančan je v svoji karieri dosegel že skoraj vse. Bil je svetovni prvak, kar trikrat se je okronal z naslovom evropskega prvaka, zdaj pa je v svojo vitrino postavil še zlato olimpijsko medaljo.

1 / 18
2 / 18
3 / 18
4 / 18
5 / 18
6 / 18
7 / 18
8 / 18
9 / 18
10 / 18
11 / 18
12 / 18
13 / 18
14 / 18
15 / 18
16 / 18
17 / 18
18 / 18

Foto: Anže Malovrh/STA

Blestel že v kvalifikacijah

Savšek je bil odličen že v nedeljskih kvalifikacijah, kjer je dosegel drugi čas, v polfinalu je bil potem z dotikom peti, v finalu najboljše deseterice, kjer se je na progo podal šesti po vrsti, je odpeljal brez kakršnekoli napake in prepričljivo prevzel vodstvo, do konca pa ga ni prehitel nihče več.

Andraž Vehovar je bil srebrn leta 1996 v Atlanti. Andraž Vehovar je bil srebrn leta 1996 v Atlanti.

Pred njim že Andraž Vehovar in Peter Kauzer

Prvo olimpijsko medaljo za kajak in kanu na divjih vodah je leta 1996 v Atlanti dosegel kajakaš Andraž Vehovar, ki je bil srebrn. Njegov uspeh je pred petimi leti v Riu dopolnil kajakaš Peter Kauzer, ki je bil prav tako srebrn. Zdaj pa je zlato medaljo dosegel še Benjamin Savšek.

V torek v boj Eva Terčelj

Že v torek bodo na sporedu kajakašice, kjer se bo za visoka mesta borila naša Eva Terčelj. Aktualna svetovna prvakinja in srebrna iz zadnjega evropskega prvenstva.

Benjamin Savšek Sportal Savšek z drugim dosežkom v polfinale, uspešna tudi Terčeljeva Benjamin Savšek Sportal OI Tokio: Težave mu povzročata vročina in topla voda

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin