Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 7. 2021,
9.10

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

2

Natisni članek

Darko Jorgić Darko Jorgić Bojan Tokić Tokio 2020

Ponedeljek, 26. 7. 2021, 9.10

2 leti, 8 mesecev

OI TOKIO, namizni tenis

Tokić suvereno v tretji krog, Jorgić že v osmini finala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

2

Darko Jorgić | Darko Jorgić se je uvrstil v osmino finala. | Foto Guliverimage

Darko Jorgić se je uvrstil v osmino finala.

Foto: Guliverimage

Slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokić se je na olimpijskih igrah v Tokiu prebil v tretji krog, potem ko je danes premagal Hrvata Tomislava Pucarja s 4:0 (9, 8, 9, 10). V naslednjem krogu ga čaka četrtopostavljeni nosilec iz Brazilije Hugo Calderano. Odlično je svoje delo opravil tudi Darko Jorgić, ki je po zmagi s 4:2 nad Britancem Liamom Pitchfordom že v osmini finala.

Štiridesetletni Tokić, ki nastopa na svojih četrtih olimpijskih igrah, po Pekingu 2008, Londonu 2012 in Riu de Janeiru 2016, je v Tokiu dosegel drugo zmago v posamični konkurenci. V uvodnem krogu je zanesljivo premagal Kanadčana Jeremyja Hazina s 4:0 (7, 9, 5, 7).

Tokić se je prebil do druge zmage. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tokić se je prebil do druge zmage. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Igral sem boljše kot na prvi tekmi, predvsem v taktičnem delu sem bil brezhiben. S Pucarjem se že dolgo poznava, še nikoli me ni premagal, zato mu je bilo najbrž težko pred tekmo. A tudi meni je bilo, saj sem razmišljal, da se ne bo njegova prva zmaga zgodila prav na olimpijskih igrah. Pa tudi navadna tekma to ni bila. To ni bil obračun proti Nemcu, Francozu, to je bil obračun proti sosedu. Zato sem bil živčen, vso noč nisem spal, a ko sem prišel v dvorano in videl olimpijske kroge, sem se spet začel odlično počutiti," je po tekmi dejal Tokić, ki ga k uspehom spodbujajo tudi uspehi Darka Jorgića. "Če on zmaga, hočem tudi jaz. Imava neko pozitivno interno tekmovanje."

Dober začetek

Z Jorgićem imata "pozitivno interno tekmovanje". | Foto: Simon Kavčič Z Jorgićem imata "pozitivno interno tekmovanje". Foto: Simon Kavčič Tokić je dobro odprl današnji obračun proti 15 let mlajšemu hrvaškemu tekmecu, s katerim je opravil tudi del skupnih priprav na letošnje olimpijske igre v deželi vzhajajočega sonca. V prvem nizu se je odvijal ogorčen boj za vsako žogico, slovenski namiznoteniški veteran pa je najboljšo predstavo prikazal v končnici uvodnega niza, ko se je izvil iz neprijetnega položaja in po zaostanku 7:9 osvojil štiri zaporedne točke ter uvodni niz dobil z 11:9.

Tokić je imel v drugem nizu absoluten nadzor nad dogajanjem, tekmeca je vseskozi držal na varni razdalji treh točk (4:1, 7:4, 8:5 in 10:7) ter ga končal z zmago z 11:8.

Sijajno predstavo je prikazal tudi v začetku tretjega niza, po vodstvu s 3:0 pa je hrvaška stran zahtevala premor. Novi nasveti so sprva koristili Pucarju, ta je izenačil na 7:7, prelomni trenutki niza pa so znova minili v prevladi izkušenega in z vsemi žavbami namazanega Tokića, ki je povedel z 9:7, prednost pa kljub manjšim težavam –  pri vodstvu z 9:8 je tudi slovenska stran zahtevala minuto odmora – unovčil kapital in povedel v nizih s 3:0.

V četrtem nizu je bil Tokič uvodoma v podrejenem položaju, v prelomnih trenutkih pa je pokazal mojstrsko predstavo in nadoknadil točkovni primanjkljaj. Pri zaostanku 8:10 ga ni zagrabila panika, v finišu je zaigral zelo preudarno in najprej poravnal na 10:10, nato pa dosegel še dve točki in hrvaškega tekmeca po 30 minutah igre izločil iz nadaljnjega tekmovanja.

"Tudi Brazilca, ki je fantastični atlet, sem že premagoval. Čeprav je šesti igralec sveta in najboljši igralec, ki ne prihaja iz Azije, je premagljiv. To so olimpijske igre, na katerih se lahko zgodi vse. Tudi v Riu sem za uvrstitev v tretji krog igral proti takrat boljšemu igralcu, Portugalcu Tiagu Aplononii, pa sem ga premagal. Jutri bom moral še nekoliko dvigniti raven, ki sem jo pokazal danes, vsekakor pa nimam česa izgubiti. Za 40-letnika tile nastopi sploh niso slabi," je s svojimi predstavami zadovoljen Novogoričan.

Jorgić že v osmini finala

V posamični konkurenci poleg Tokića nastopa tudi Hrastničan Darko Jorgić. Osemnajsti nosilec olimpijskega turnirja je bil v uvodnem krogu prost, v drugem krogu pa je po izjemno dramatičnem 55-minutnem obračunu na kolena položil Španca Alvara Roblesa s 4:3 (2, 10, -5, -9, -5, 13, 8). V današnjem tretjem krogu je za zmago potreboval 43 minut; od britanskega tekmeca je bil boljši s 4:2 (8, -7, 10, -11, 9, 10).

In četudi se dvoboj tretjega kroga ni zdel tako dramatičen kot dvoboj drugega, pa so bili trije nizi kar tesni, v zadnjem se je Pitchford po zaostanku s 6:9 vrnil na 9:9. Tudi Jorgić je po tekmi dejal, da je bilo vseeno tudi tokrat napeto. "Drama je bila tudi tokrat. Trije nizi so bili tesni, še posebej zadnji, ko sem vodil s 3:2 in 9:6, a se je Pitchford vrnil na 9:9. Res sem vesel, da sem prevesil to tekmo v svojo korist in se uvrstil med 16 najboljših," je dejal po zmagi.

"Te zmage mi dajo potrebno samozavest, da tudi v tako napetih trenutkih dvoboja ostanem osredotočen nase. Zelo sem vesel, da ohranim mirno glavo, odigram, kakor znam, in ne 'brnim' v glavi ter odigram tisto, kar je ključno, da dobiš točko. Mislim, da sem danes taktično res dobro odigral, še posebej v ključnih trenutkih," je še dejal 22-letni slovenski igralec, ki je vsakič, ko je bilo v dvoboju napeto, ohranil mirno kri.

Darko Jorgić
Sportal Darko Jorgić po drami do napredovanja

Naslednji tekmec Hrastničana v osmini finala bo boljši iz dvoboja med tretjim nosilcem, domačinom Harimotom Tomokazujem, ter Siu Hang Liamom iz Hongkonga. "Jaz iskreno upam, da bom v osmini finala pokazal svoj maksimum, kot sem ga proti Ma Longu v svetovnem pokalu. Želim si 'stisniti' Harimota. Mislim, da je to možno. Ni nepremagljiv. Dvoboj bo vsekakor težak. Skušal se bom taktično dobro pripraviti. Mislim, da ima zelo malo slabih točk, ampak skušal jih bom odkriti in presenetiti Harimota na domačih tleh," je smelo napovedal Jorgić, ki je bil vesel tudi uspeha Tokića.

"Z Bojanom sva res dobra prijatelja. Eden drugemu želiva vse dobro. Jaz sem vedno navijal zanj na olimpijskih igrah, ko mene še ni bilo. Vsako njegovo tekmo sem se zbujal, gledal, navijal. Mislim, da tudi on tako navija za mene," je dejal Jorgić in razkril, da danes slovenska aduta zaradi teže olimpijskih nastopov nista dobro spala.

"Danes nisva spala, celo noč sva se pogovarjala o olimpijskih dvobojih, bila pod pritiskom. Na koncu sva oba zmagala, tako da sva lahko pozitivna. Upam, da bo jutri on tudi, mogoče še jaz potem in se skušava prebiti še dlje," si je pred nadaljevanjem turnirja zaželel Jorgić.

Preberite še:

Benjamin Savšek
Sportal Savšek do olimpijskega zlata! Odličen uvod slovenskih košarkarjev.
Bojan Tokić
Sportal Tokić zlahka opravil s prvo oviro
Ne spreglejte