Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 9. 2024,
15.14

Osveženo pred

15 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Natisni članek

svetovno prvenstvo Metod Ropret slovenska odbojkarska reprezentanca

Sobota, 14. 9. 2024, 15.14

15 minut

Žreb skupin za svetovno odbojkarsko prvenstvo 2025

Slovenci dobili tekmece, Tine Urnaut jim je "namenil" Čile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, OI | Slovenski odbojkarji se bodo v skupinskem delu svetovnega prvenstva septembra prihodnje leto merili z Nemci, Bolgari in Čilenci. | Foto Reuters

Slovenski odbojkarji se bodo v skupinskem delu svetovnega prvenstva septembra prihodnje leto merili z Nemci, Bolgari in Čilenci.

Foto: Reuters

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je dobila nasprotnike za skupinski del svetovnega prvenstva 2025, ki bo septembra prihodnje leto potekalo na Filipinih. Slovenci so tekmece dočakali kot nosilci v prvem bobnu. Žreb, na katerem je kroglice vrtel tudi slovenski kapetan Tine Urnaut, je odločil, da se bodo Slovenci v skupini merili z Nemčijo, Bolgarijo in Čilom.

Prihodnje svetovno odbojkarsko prvenstvo bo med 12. in 28. septembrom potekalo na Filipinih. Tam bo tekmovalo rekordnih 32 reprezentanc (pred tem 24), ki so bile danes na žrebu v Manili razporejene v osem skupin po štiri. Najboljši dve po skupinskem delu, ki bo potekal v dvoranah Mall of Asia in Coliseum Arena, bosta napredovali v izločilne boje, ki se bodo začeli z osmino finala. 

Urnaut Slovencem namenil Čile

Tine Urnaut je izžrebal Čile. | Foto: Printscreen Tine Urnaut je izžrebal Čile. Foto: Printscreen Med tistimi, ki so vrteli kroglice v žrebu, sta bila tudi slovenski kapetan Tine Urnaut in nizozemski korektor Nimir Abdel Aziz. Oba sta člana japonskega kluba Wolfdogs Nagoya.

Slovenci so si s predstavami in visoko uvrstitvijo na svetovni lestvici, trenutno so četrti, priigrali odlično izhodišče. Žreb so dočakali kot nosilci v prvem bobnu.

Kroglice so odločile, da se bodo Slovenci v skupinskem delu merili z Nemčijo, Bolgarijo in Čilom. Urnaut je žrebal tekmece iz četrtega bobna in slovenski reprezentanci "namenil" Čile.

skupine žreb | Foto: VolleyballWorld Foto: VolleyballWorld

Slovenska skupina E se bo v osmini finala in četrtfinalu mešala s skupino D, v kateri so ZDA, Kuba, Portugalska, Kolumbija. Prvi iz skupine E se bo v osmini finala meril z drugim iz skupine D, drugi iz E pa s prvim iz D. Zmagovalca para bosta med sabo igrala četrtfinale.

Veseli se polnih tribun na Filipinih in upa, da bo slovenska odbojka še naprej rasla

"Tu je veliko odličnih ekip, ki se lahko potegujejo za kolajne. Šli bomo dan po dan, tekmo za tekmo. ZDA, Kuba, Portugalska, Kolumbija. Zelo lepo je igrati pred polnimi tribunami. Te so bile na vseh tekmah lige narodov, ki smo jih igrali na Filipinih, skoraj polne, zato se že veselimo prvenstva tu. Zagotovo bo to izjemen dogodek," je po žrebu dejal Urnaut.

Ob tem je na besede voditelja o izjemnih letih slovenske reprezentance, ki je v zadnji sezoni prvič zaigrala na olimpijskih igrah in zasedla peto mesto, uvrstila pa se je tudi med top štiri na zaključnem turnirju lige narodov, dodal: "Bila je zelo dolga pot, vesel sem, da smo skozi leta uspeli napredovati. Za nami sta dve odlični poletji, prvič smo bili na olimpijskih igrah. Želimo nadaljevati z rastjo kot ekipa in zveza. Upam, da bomo na prihodnjem prvenstvu tu še boljši."

Skupine za svetovno prvenstvo 2025 (Manila): Prvi iz skupine E se bo v osmini finala meril z drugim iz skupine D, drugi iz E pa s prvim iz D. Zmagovalca para bosta med sabo igrala četrtfinale. | Foto: Printscreen Prvi iz skupine E se bo v osmini finala meril z drugim iz skupine D, drugi iz E pa s prvim iz D. Zmagovalca para bosta med sabo igrala četrtfinale. Foto: Printscreen

Skupina A: Filipini, Iran, Egipt, Tunizija
Skupina B: Poljska, Nizozemska, Katar, Romunija
Skupina C: Francija, Argentina, Finska, Južna Koreja
Skupina D: ZDA, Kuba, Portugalska, Kolumbija
Skupina E: Slovenija, Nemčija, Bolgarija, Čile
Skupina F: Italija, Ukrajina, Belgija, Alžirija
Skupina G: Japonska, Kanada, Turčija, Libija
Skupina H: Brazilija, Srbija, Češka, Kitajska

*najboljši dve reprezentanci bosta po skupinskem delu napredovali v osmino finala

Tretji zaporedni nastop Slovencev

Naslov svetovnih prvakov bodo branili Italijani. Slovenci bodo na svetovnem prvenstvu nastopili tretjič. Leta 2018 so ga končali na 12. mestu med 24 ekipami, leta 2022, ko so igrali tudi v Stožicah, so se prebili do bojev za kolajne. Vendar so na koncu izgubili polfinale in tekmo za tretje mesto ter končali kot četrti. Na zadnjem svetovnem prvenstvu leta 2022 so zasedli četrto mesto. | Foto: Anže Malovrh/STA Na zadnjem svetovnem prvenstvu leta 2022 so zasedli četrto mesto. Foto: Anže Malovrh/STA

Kdo bo s selektorsko taktirko vodil Slovence, še ni znano, pogodba se je Gheorgheju Cretuju iztekla po olimpijski sezoni. Prav tako še ni povsem jasno, kdo od izkušenejše starejše garde bo še naprej pomagal reprezentanci. 

Svetovno prvenstvo bo po novih pravilih potekalo na vsaki dve leti in ne več na štiri.

Prvič na svetovnem prvenstvu tudi Slovenke

Slovenski odbojkarji ne bodo edini, ki bodo prihodnje leto nastopili na svetovnem prvenstvu, saj so se na odbojkarski mundial prvič uvrstile tudi slovenske odbojkarice, ki se bodo predstavile med 22. avgustom in 7. septembrom na Tajskem.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, OI, Gheorghe Cretu
Sportal Gheorghe Cretu hvaležen, da je lahko postal član te družine
slovenska odbojkarska reprezentanca, OI
Sportal Tine Sattler: Nihče jim ne more nič zameriti. Lahko jim le čestitamo.
slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Razočarani obrazi in vprašaj glede prihodnosti
Ne spreglejte