Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
7. 7. 2019,
22.15

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71

4

Natisni članek

pokal challenger Stožice VCC Alberto Giuliani slovenska odbojkarska reprezentanca

Nedelja, 7. 7. 2019, 22.15

4 leta, 9 mesecev

Pokal Challenger, izločilni boji

Slovenci končno med elito: To so fantje z velikim srcem #video #foto

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71

4

Slovenija odbojka | Slovenija si je po zmagi nad Kubo zagotovila mesto med najboljšimi ekipami tega sveta. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenija si je po zmagi nad Kubo zagotovila mesto med najboljšimi ekipami tega sveta.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je osvojila kvalifikacijski turnir Challenger in se zasluženo uvrstila med odbojkarsko smetano. V finalu so fantje prikazali odlično igro in v Areni Stožice s 3:0 v nizih premagali še Kubo.

Slovenija odbojka
Sportal Najboljše privarčevali za konec #foto #video

V tekmovanju najboljših reprezentanc bi morali Slovenci prvič nastopiti že v preteklem letu, saj so leta 2017 prepričljivo slavili v drugi kakovostni skupini takratne svetovne lige. To je nato Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) ukinila in ustanovila komercialno tekmovanje, ligo narodov.

Slovenija vanjo ni bila povabljena, naši odbojkarji so se morali vrniti v evropsko ligo, zdaj pa so dobili novo priložnost za vstop med odbojkarsko smetano na domačem pokalu Challenger in priložnost s pridom izkoristili.

Veliko veselje po uvrstitvi med elito:

Že v skupini so premagali Čile in Turčijo, v polfinalu trdoživo Belorusijo, v finalu pa še Kubo, ki se je četi selektorja Alberta Giulianija upirala le v prvem nizu. Tega so Slovenci dobili po zaslugi dveh zaporednih blokov Klemna Čebulja (26:24).

V drugem in tretjem nizu so Kubanci popustili, Slovenci pa so zadržali raven dobre igre ter na krilih okoli dva tisoč glasnih navijačev tekmo mirno pripeljali do konca in se razveselili uvrstitve v ligo narodov, kjer nastopajo najmočnejše reprezentance tega sveta. Največ točk, 18,  je v finalu za Slovenijo dosegel Čebulj, odličen je bil s 14 točkami ponovno tudi korektor Tonček Štern, 12 pa jih je dodal še kapetan Tine Urnaut.

Takole je Slovence med elito pospremil fotograf Matic Klanšek Velej/Sportida:

Fotogalerija
1 / 49

Slovenski selektor navdušen nad izbranci

Alberto Giuliani je zelo zadovoljen z napredkom med turnirjem. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Alberto Giuliani je zelo zadovoljen z napredkom med turnirjem. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Na tem turnirju smo bili iz tekme v tekmo boljši. Fantje so si res želeli zmage pred svojimi navijači. Za vse je bilo zelo čustveno, poglejte samo predsednika, kako je bil vesel. Tudi zame in moje pomočnike je bil poseben trenutek. Turnir bomo izkoristili za gorivo za naprej, mislim, da si boljše popotnice za nadaljnje delo ne bi mogli želeli," so bile prve besede slovenskega selektorja Alberta Giulianija po zmagi in uvrstitvi v ligo narodov.

"Fantje so pokazali, da imajo poleg znanja tudi veliko srce. To tudi potrebuješ, če želiš premagovati najboljše ekipe na svetu. Te prihajajo kaj kmalu, že v kvalifikacijah za olimpijske igre," se je že proti naslednji misiji zazrl Giuliani. Slovenci imajo tam najtežjo mogočo skupino. Čakajo jih domačini Poljaki, Francozi in Tunizijci. V Tokio 2020 se neposredno uvrsti le zmagovalec.

"Kubanci so pokazali, da so res poletna in zelo nadarjena ekipa, neverjetni atleti. Mogoče jim manjka nekaj izkušenj, a za njih se bo še slišalo. Imeli smo težko delo, a smo ga uspešno opravili. Danes je bil naš dan. Niti v enem trenutku nismo pomislili, da bi tekmo lahko izgubili. Tudi ko smo zaostajali, smo držali skupaj, imeli smo popolnoma drugačno energijo kot na prejšnjih tekmah. Vsem fantom kapo dol za pristop in kakovostno predstavo," je selektorja dopolni še slovenski organizator igre Gregor Ropret.

Kdo nastopa v ligi narodov? 

V komercialnem tekmovanju liga narodov nastopa 16 "najboljših" reprezentanc na svetu. Zakaj narekovaji? Ker so v njej tudi tiste, ki imajo malo manj znanja, a debelo denarnico. V tej sezoni so v njej nastopale: Rusija, Iran, Brazilija, Francija, Poljska, ZDA, Argentina, Italija, Kanada, Japonska, Srbija, Bolgarija, Avstralija, Nemčija, Portugalska in Kitajska. Čeprav je zadnja zasedla zadnje mesto, bodo Slovenci med elito nadomestili Portugalsko.  

Pokal Challenger, izločilni boji:

Polfinale:

Sobota, 6. julij:
Kuba : Turčija 3:2 (-22, 23, 22, -20, 12)
Jaime 26, Castro 16, Herrera 12; Lagumdzija 20, Subasi in Gulmezoglu 17

Slovenija : Belorusija 3:1 (-21, 25, 20, 18)
T. Štern 18, Urnaut 12, Pajenk 11; Kuklinski 20, Kudrashou 13, Radziuk 10

Za 3. mesto:

Nedelja, 7. julij:
Turčija : Belorusija 1:3 (-20, 20, -16, -20)
Lagumdzija 19, Gulmezoglu 12; Radziuk 17, Busel 11

Finale:

Kuba : Slovenija 0:3 (-24, -21, -20)
Herrera 11; Čebulj 18, T. Štern 14, Uranut 12

Preberite še:

Sašo Štalekar
Sportal Slovenski velikan zapušča Kamnik: Čas je za nekaj novega
 
Slovenija odbojka
Sportal Slovenci po opozorilu zmleli še Turke
Ne spreglejte