Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
30. 10. 2020,
17.30

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

Shanghai Golden Age Tine Urnaut

Petek, 30. 10. 2020, 17.30

1 leto, 2 meseca

Tine Urnaut čez nekaj dni odhaja na Kitajsko

Urnaut kot Dončić in Dragić

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
Tine Urnaut | Tine Urnaut bo v začetku prihodnjega leta po vseh zapletih vendarle nadaljeval svojo klubsko kariero. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Tine Urnaut bo v začetku prihodnjega leta po vseh zapletih vendarle nadaljeval svojo klubsko kariero.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski odbojkarski kapetan Tine Urnaut bo v drugem poskusu vendarle zaigral na Kitajskem. Čeprav se je nekaj časa pisalo in govorilo o tem, da bodo Kitajci zaprli državo in prvenstvo izpeljali brez tujcev, se to ne bo zgodilo. Po posredovanju tudi Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) se bo vse odvilo po začrtanem sporedu.

Za Urnautom je dolg klubski premor. Najboljši slovenski odbojkar je zadnjo uradno klubsko tekmo odigral, kot lahko napišemo, že davnega aprila 2019, ko je v polfinalu italijanskega prvenstva z Modeno moral priznati premoč Perugii. Mesec dni po koncu sezone v Italiji je podpisal pogodbo s kitajsko ekipo Shanghai Golden Age, a zaradi koronavirusa zanjo sploh še ni zaigral. Korošec je sicer na Kitajsko odšel v začetku leta, a se zaradi hitre širitve koronavirusa, ki je malce kasneje ohromil tudi vso Evropo, prvenstvo na Kitajskem ni niti začelo.

"Trenutno sem doma v Kotljah, kjer urejam še zadnje dokumente za odhod na Kitajsko. Vizum je v izdelavi, zato ne manjka več veliko do mojega odhoda," nam je v telefonskem pogovoru povedal 32-letni odbojkar.

V zadnjem času je krožilo veliko govoric, da bo kitajsko prvenstvo odigrano brez tujcev v ekipi. O tem je naglas govoril tudi predsednik tamkajšnje odbojkarske zveze, saj je še vedno vse strah vnosa koronavirusa. Po teh govoricah so igralci iz tujine, ki imajo z ekipami veljavne pogodbe, strnili glave, se slišali s svojimi zastopniki in poslali skupno pismo tako Kitajcem kot tudi FIVB, ki je na koncu uredila stvari, da bo vse skupaj vseeno potekalo po nespremenjenem sporedu.

Moči bo združil z Andersonom

Urnauta po prihodu na Kitajsko čaka 14-dnevna karantena, po tej pa bo lahko začel trenirati z novo ekipo, ki jo je na hitro spoznal že ob svojem prvem obisku. Čaka ga ena sprememba. Drugi tujec v ekipi iz Šanghaja ne bo njegov dobri prijatelj Giulio Sabbi, ki trenutno igra za Latino, ampak ameriški zvezdnik Matthew Anderson, ki je pred leti navduševal v dresu Zenita.

Kitajsko prvenstvo bo po vzoru NBA potekalo v mehurčku. | Foto: Grega Valančič / Sportida Kitajsko prvenstvo bo po vzoru NBA potekalo v mehurčku. Foto: Grega Valančič / Sportida

Slovenija odbojka
Sportal Konec maja spektakel v Stožicah: prihajajo Rusi in Francozi

Mehurček tudi na Kitajskem

Kitajci bodo, kot je veljalo za končnico NBA, prvenstvo odigrali v tako imenovanem mehurčku. En kraj in ena dvorana, vse skupaj pa naj bi bilo končano že po dobrem mesecu. "Pred nami bodo prvenstvo odigrala dekleta, nato bomo na vrsti mi. Točna lokacija igranja turnirja še ni znana, je pa že znano, da bo potekal v mehurčku po vzoru NBA. Igralo se bo praktično vsak dan, zato bo prvenstva konec že po dobrem mesecu," je razložil Urnaut.

Goran Dragić in Luka Dončić sta v mehurčku pred tedni igrala na Floridi, Urnauta pa podoben protokol čaka na Kitajskem. | Foto: Getty Images Goran Dragić in Luka Dončić sta v mehurčku pred tedni igrala na Floridi, Urnauta pa podoben protokol čaka na Kitajskem. Foto: Getty Images

Kaj bo z ligo narodov?

Slovenska reprezentanca naj bi po koncu prvenstva debitirala v ligi narodov, a nastop med elito, ki ga slovenski odbojkarji že tako dolgo čakajo, se po vsem, kar se dogaja po svetu, ne zdi tako samoumeven. "Trenutno je res težko karkoli reči. Ne ve se niti, kako se bodo prvenstva končala, veliko je odprtih vprašanj tudi v evropskih klubskih tekmovanjih. Govori se o turnirjih, kar ima v mojih očeh smisel. Kar zadeva ligo narodov, pa bo tudi zelo težko. Tudi tukaj bi lahko vse skupaj rešili s kakšnimi turnirji, saj si v teh časih ne predstavljam, da bi vsak konec tedna potovali po svetu," je ugibal slovenski reprezentančni kapetan.

Preberite še:

Sportal Tine Urnaut: Vse je zaprto, vsi nosijo maske #video
Tine Urnaut
Sportal Tine Urnaut udaril po sistemu: Tega ni nikjer drugje #video
Ne spreglejte