Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 6. 2021,
11.00

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca Andrea Giani Alberto Giuliani Dejan Vinčić Jani Kovačič Odbojkarska liga prvakov

Sreda, 2. 6. 2021, 11.00

1 leto, 2 meseca

Pred Slovenci med četrtkom in soboto drugi sklop lige narodov

Slovenci pred drugim tednom italijanske misije: ni prostora za taktiziranje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Pred slovensko odbojkarsko reprezentanco je drugi teden lige narodov, med četrtkom in soboto se bodo udarili z Nizozemsko, Argentino in Nemčijo. "Zavedamo se, da bo težko, a gremo po maksimalni izkupiček, tri zmage. Še posebej lepo bi bilo premagati Gianija (nekoč selektorja Slovenije, danes Nemčije, op. a.), ki nas je zapustil po velikem uspehu," pred četrtkovim drugim delom tekmovanja pravi libero Jani Kovačič.
 

Klemen Čebulj
Sportal Slovenci navdušujejo odbojkarski svet

Slovenski odbojkarji so pretekli petek doživeli krst na tekmovanju, ki so ga dolgo čakali. Ligo narodov so odprli s porazom (1:3) proti Srbiji, nadaljevali pa z zanesljivo zmago nad gostiteljico Italijo (3:0) in svetovno prvakinjo Poljsko (3:1). Po treh obračunih v mehurčku v Riminiju, ki letos gosti celotno tekmovanje, med 16 udeleženkami z dvema zmagama zasedajo šesto mesto.

"Če bi nam kdo rekel šest točk po treh tekmah, bi to sprejeli, a po odigranih treh tekmah nekako obžalujemo tekmo s Srbijo, v kateri smo imeli v tretjem setu priložnost, da povedemo z 2:1. Takrat se je tekma prelomila v njihovo korist. Lahko bi se v našo in bi v tem trenutku morda imeli tri zmage. A ne glede na vse smo zadovoljni. Zdaj še nekaj regeneracije, potem gremo naprej," je na torkovem virtualnem druženju o prvem tednu od petih razmišljal izkušeni Dejan Vinčić.

Dolgih pet tednov

Italijanski Rimini med 28. majem in 27. junijem v ligi narodov gosti 16 reprezentanc in več kot 120 tekem. Vsaka ekipa igra z vsako, torej 15 tekem. Najboljše štiri si nato zagotovijo nastop na "zaključnem turnirju", ki bo 26. in 27. junija.

"Z eno postavo ne moreš izpeljati turnirja"

Pred reprezentancami v Riminiju je še 12 tekem, razporejenih v štiri tedne. Vsak teden bodo odigrale tri tekme v treh dneh, nato sledijo trije dnevi tekmovalnega premora, pa novi trije tekmovalni dnevi ...

"Na srečo imamo 16 fantov, ki lahko prav vsi igrajo. Igralni čas bo moral biti razporejen, da vsak odigra, set, tekmo ... Ni možnosti, da z eno postavo izpelješ turnir. Že po treh tekmah smo nekoliko načeti, a za vse velja isto. Za zdaj smo še na začetku, bomo pa videli, kako bo čez teden dni, kako bomo stvari peljali naprej, tako z mentalnega kot fizičnega vidika," o zahtevnosti italijanskega popotovanja med reprezentančno odbojkarsko smetano razmišlja 34-letni podajalec.

Sportal Slovenski odbojkarji boljši še od svetovnih prvakov

Tako dobro kot na prvenstvih ne moreš biti pripravljen na nasprotnika

Specifičnost tekmovanja s tremi tekmami v treh dneh zahteva drugačno pripravo na tekmeca. Manj natančno kot na evropskih, svetovnih prvenstvih, ko je med tekmama načeloma premor vsaj dan ali dva. 

"Ko igraš tri dni zapored, ne moreš pričakovati, da boš taktično zelo dobro pripravljen na vse nasprotnike. Imamo nek sistem, ki se ga moramo držati. Selektor pove tudi nekaj o taktiki, a zagotovo na tekmeca nisi tako dobro pripravljen, kot bi bil, če bi imel pred vsako tekmo prosto dva ali tri dni. Prav tako do tekme pravzaprav skorajda ne veš, v kakšni postavi bo nasprotnik igral," pravi libero Jani Kovačič.

"Vsaka tekma je derbi, finale"

Sistem lige narodov narekuje, da se vsaka reprezentanca v petih igralnih tednih pomeri prav z vsako − odigra 15 obračunov. Po koncu tega dela se štiri najboljše uvrstijo v polfinale in igrajo za končno zmago, ki jo brani Rusija.

Vinčić ob tem dodaja: "Največja razlika tega tekmovanja od preostalih je, da ni prostora za taktiziranje, da bi morda podzavestno šel v tekmo z mislijo, da se lahko sprostiš. Tu je vsaka tekma derbi, vsaka gre na nož. Tu je vsaka tekma finale, moraš biti maksimalno pripravljen, če želiš zmagati. Če nisi stoodstoten, boš izgubil."

V drugi teden po maksimalni izkupiček, že dolgo niso igrali tako zgodaj

Prvi nasprotnik drugega tedna Slovencev bodo Nizozemci, ki so po prvem tednu pri eni točki. | Foto: Miloš Vujinović / Sportida Prvi nasprotnik drugega tedna Slovencev bodo Nizozemci, ki so po prvem tednu pri eni točki. Foto: Miloš Vujinović / Sportida Varovance Italijana Alberta Giulianija v drugem tednu čakajo obračuni z Nizozemsko (četrtek ob 16. uri), dan pozneje že ob 10. uri Argentina, v soboto ob 12. uri pa še Nemčija, ki jo vodi nekdanji selektor Slovenije Andrea Giani. 

Nizozemci so za zdaj brez zmage in z eno točko na 13. mestu, Argentinci so z nič točkami zadnji, Nemci pa so po dveh zmagah in porazu, v katerem so prišli do točke proti Franciji, tik za Slovenci.

"O Nizozemcih imamo neke informacije, z njimi smo igrali v preteklosti, imajo svoje kakovosti, vrhunske igralce, tako da jih ne smemo podcenjevati. Naredili bomo vse, da zmagamo. Z Argentino smo igrali le enkrat, na svetovnem prvenstvu, ko smo izgubili. Tu so še Nemci, zagotovo imamo neko željo premagati Gianija, ki nas je zapustil po velikem uspehu. Na vseh treh tekmah gremo po zmago, poskušali bomo izvleči maksimalni izkupiček. Se pa zavedamo, da bo težko," o tekmecih pravi Kovačič.

V soboto se bodo Slovenci ob 12. uri pomerili z Nemčijo, ki jo vodi nekdanji selektor Slovencev Andrea Giani. Petkova tekma z Argentino bo na sporedu še dve uri prej. "Potrebna bo dobra regeneracija po Nizozemcih, tako zgodaj nismo igrali že dolgo," pravi Kovačič. | Foto: CEV V soboto se bodo Slovenci ob 12. uri pomerili z Nemčijo, ki jo vodi nekdanji selektor Slovencev Andrea Giani. Petkova tekma z Argentino bo na sporedu še dve uri prej. "Potrebna bo dobra regeneracija po Nizozemcih, tako zgodaj nismo igrali že dolgo," pravi Kovačič. Foto: CEV Tako zgodaj že dolgo niso igrali, a ni razlogov za "jok"

In kako gledajo na jutranji termin petkovega obračuna proti Argentini? "Pomembno bo, da se po Nizozemcih dobro spočijemo in da bomo pripravljeni na tekmo ob 10. uri. Ob taki uri smo verjetno zadnjič igrali, ko smo bili še zelo mladi, kadeti, mladinci, tako da bo kar pestro," meni Kovačič, Vinčić pa dodaja: "Liga narodov je kompleksno, težko tekmovanje, a končno smo jo dočakali, tako da ni razlogov za 'jok', za vse je enako."

Edini "minus" je oddaljenost od prizorišča

Reprezentanta sta z organizacijo mehurčka v Riminiju za zdaj zadovoljna, morda sta pričakovala le nekoliko boljši hotel, a stvari so na precej visoki ravni. Tudi s hrano so Slovenci zadovoljni. "Minus" je le precejšnja oddaljenost od sejemske hale, ki so jo preuredili v začasno tekmovališče. 

"Letos smo v klubu izgubili areno, tako da je za pol sezone naš dom postala podobna hala. Sejmišče tu v Riminiju so uredili do podrobnosti, posvetili so se vsem detajlom. Pograjal bi le to, da smo zelo daleč od dvorane. Vsak dan se moramo do prizorišča voziti 40 minut, kar lahko postane, sploh ob večernih tekmah in jutranjih treningih, naporno. A vem, da se organizatorji trudijo, da dajejo maksimum, mi pa bomo dali maksimum, da speljemo ta mehurček dobro do konca," razmere na prizorišču ocenjuje Vinčić in dodaja, da se za zdaj s soigralci v mehurčku, kjer neprestano srečujejo iste obraze, počutijo dobro, bo pa zagotovo iz tedna v teden zahtevnejše.

Prvi del lige narodov se bo končal šele čez tri tedne, 23. junija. Polfinala bosta 26. junija, tekmi za odličja pa 27. junija.

Liga narodov, drugi teden, slovenske tekme

Četrtek, 3. junij
16.00 Nizozemska – Slovenija

Petek, 4. junij
10.00 Argentina – Slovenija

Sobota, 5. junij
12.00 Nemčija – Slovenija

Lestvica:

 1. Brazilija          3   3   0    9:1    9
 2. Francija           3   3   0    9:3    8
 3. Japonska           3   3   0    9:4    7
 4. Rusija             3   2   1    8:5    7
----------------------------------------------
 5. Poljska            3   2   1    7:4    6
 6. Slovenija          3   2   1    7:4    6
 7. Nemčija            3   2   1    8:5    6
 8. ZDA                3   2   1    6:4    6
 9. Bolgarija          3   1   2    5:6    4
10. Srbija             2   1   1    4:4    3
11. Kanada             3   1   2    4:6    3
12. Iran               3   1   2    4:6    3
13. Nizozemska         3   0   3    3:9    1
14. Avstralija         3   0   3    1:9    0
15. Argentina          3   0   3    1:9    0
16. Italija            2   0   2    0:6    0

Preberite še:

Sportal Slovenci pisali zgodovino in debitirali s porazom
Sportal Slovenci do zgodovinske zmage nad Italijo
Sportal Tokrat bolje servirali kot na prvi tekmi, bolje je deloval tudi sprejem
Sportal Slovenci ugnali svetovne prvake
Ne spreglejte