Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 9. 2022,
6.50

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Italija slovenska odbojkarska reprezentanca SP v odbojki 2022

Sobota, 10. 9. 2022, 6.50

1 leto, 7 mesecev

slovenci pripravljeni na polfinale svetovnega prvenstva

Priložnost generacije sredi pestrega katoviškega dogajanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55
Gheorghe Cretu | Slovenski odbojkarji bodo ob 21. uri prvič v zgodovini igrali v polfinalu svetovnega prvenstva. Tekmec bo v ponovitvi finala lanskega evropskega prvenstva Italija. | Foto Siniša Kanižaj/Sportida

Slovenski odbojkarji bodo ob 21. uri prvič v zgodovini igrali v polfinalu svetovnega prvenstva. Tekmec bo v ponovitvi finala lanskega evropskega prvenstva Italija.

Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je v četrtek iz Ljubljane preselila v Katovice, kjer jo čaka pester konec tedna. Ne le da se bodo odbojkarji borili za naslov svetovnega prvaka, mesto so okupirali tudi vozniki relija, zaradi katerih so Slovenci na petkov trening prispeli z zamudo, prav tako pa kraj v Šleziji te dni praznuje rojstni dan. A v središču slovenskega zanimanja je večerni polfinale proti Italiji (21. uri). "Morali bomo biti pametni in ključne igralce uporabiti v pravem trenutku, da bomo en korak pred nasprotnikom," pred priložnostjo te generacije pravi selektor Slovencev Gheorghe Cretu.

SP v odbojki 2022 (Stožice): Slovenija - Ukrajina, slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Jani Kovačič: Poznamo se že vrsto let, potrebujemo le nekoga, ki nam da prave podatke

Konec je odštevanja dni od zgodovinskega polfinala slovenske odbojkarske reprezentance na svetovnem prvenstvu, v katerem se bo ob 21. uri zoperstavila evropskim prvakom Italijanom. Obračun bo gostila Spodek Arena v poljskih Katovicah, kjer Slovencem ob prihodu ni šlo vse po načrtu.

Že četrtkova selitev iz Ljubljane na Poljsko se ni razpletla povsem gladko. Nad mestom zaključnih bojev v svetovnem prvenstvu, kamor so se tako Italijani kot Slovenci podali s čarterjem, se je razbesnelo hudo neurje, tako da so morali zaradi nevarnosti udara strele na izkrcanje počakati okoli tri ure. Pozno zvečer so le prispeli v hotel, a tudi v petek ni šlo vse po načrtih.

Kdo bo zmagal?

  • Slovenija.
    84,58 %
    329 glasov
  • Italija.
    15,42 %
    60 glasov
Oddanih 389 glasov
Rok Možič
Sportal Rok Možič: Pred nami sta tekmi karier, Italijanom imam še kaj za vrniti

Katovic te dni niso zavzeli le odbojkarji, pač pa tudi reli vozniki. | Foto: Pe. M. Katovic te dni niso zavzeli le odbojkarji, pač pa tudi reli vozniki. Foto: Pe. M.

Hrumenje motorjev in gneča v središču mesta

V mestu v Šleziji z okoli 300 tisoč prebivalci je te dni precej živahno, o čemer smo se lahko prepričali na lastne oči. Tu med petkom in nedeljo ob svetovnem prvenstvu v odbojki poteka tudi Reli po Šleziji. Začel se je z 1,75 kilometra dolgim prologom v bližini dvorane Spodek, zaradi česar je bil promet v središču mesta močno ohromljen.

Gnečo so tako v popoldanskih urah občutili tudi slovenski odbojkarji, ki so za prihod na trening potrebovali več časa, posledično je bilo na poznejšo uro prestavljeno tudi druženje z novinarji, ki so že prispeli na prizorišče.

SP v odbojki 2022 (Stožice): Slovenija - Ukrajina, slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Najprej po finale gostitelji in Brazilci, Slovenci pozno zvečer z Italijani

Reli Katowice | Foto: Pe. M. Foto: Pe. M.

In ko smo že pri reliju, ki je bil v petek precej bolj na očeh javnosti kot odbojka: slaba dva kilometra dolg prolog v sklopu Rajd Śląska 2022 je pripadel švedski vodilni navezi poljskega državnega prvenstva Tom Kristensson – Andreas Johansson.

Sportal Tvorec enega največjih uspehov Slovenije: Včasih jih moraš opomniti #video

Vse najboljše, Katovice!

Pa ne le svetovno odbojkarsko prvenstvo za moške in največji motošportni dogodek leta v regiji, kraval v mestu se te dni stopnjuje tudi zaradi dejstva, da Katovice praznujejo rojstni dan oziroma obletnico pridobitve mestnih pravic iz leta 1865.

Tako se obeta še bolj vesela sobota. Prireditelji so, na srečo izven strogega centra, predvideli bogato koncertno dogajanje z imenom I love Katowice, pa tudi predstavitev nekaterih drugih umetnikov v čast 157-letnice mesta, v nedeljo pa še motociklistični konec poletja. Vse skupaj bi danes sicer lahko skazila vremenska napoved, ki prinaša dež in nizke temperature okoli 15 stopinj.

SP v odbojki 2022 (Stožice): Slovenija - Ukrajina, slovenska odbojkarska reprezentanca Tine Urnaut
Sportal Slovenski kapetan ob zgodovinskem uspehu obžaluje le eno stvar

"To, da Italijani na prvenstvu še niso izgubili, nam ničesar ne pove. Videli smo, da so se proti Franciji dokaj namučili in da se lahko igra z njimi, če na njih dobro pritisneš in igraš svojo igro, v tem tempu pa je treba zdržati do konca," pred večernim srečanjem pravi bloker Alen Pajenk. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida "To, da Italijani na prvenstvu še niso izgubili, nam ničesar ne pove. Videli smo, da so se proti Franciji dokaj namučili in da se lahko igra z njimi, če na njih dobro pritisneš in igraš svojo igro, v tem tempu pa je treba zdržati do konca," pred večernim srečanjem pravi bloker Alen Pajenk. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Favoriti, ki jih je treba spoštovati, a ničesar prepuščati

Slovenski ljubitelji odbojke se nadejajo prešernega večera. Sosedje bodo na igrišče Spodek Arene stopili ob 21. uri, ko bo že znan prvi finalist – za finale se bosta kot prva ob 18. uri udarila Poljska in Brazilija. Sosedski spopad bo ponovitev finala lanskega evropskega prvenstva, po katerem so na odbojkarski prestol stare celine po petih setih stopili azzurri.

Kljub pomladitvi zasedba nekdanjega odličnega odbojkarja Ferdinanda De Giorgija deluje kot dobro naoljen stroj. Na letošnjem svetovnem prvenstvu Italijani še ne poznajo poraza, v skupinskem delu so brez izgubljenega niza premagali Kanado, Turčijo in Kitajsko, v osmini finala s 3:1 Kubo, v četrtfinalu pa so s 3:2 razžalostili olimpijske prvake Francoze. Ferdinando De Giorgi je pomlajeno italijansko zasedbo lani popeljal na evropski prestol. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ferdinando De Giorgi je pomlajeno italijansko zasedbo lani popeljal na evropski prestol. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"To, da Italijani na prvenstvu še niso izgubili, nam ničesar ne pove. Videli smo, da so se proti Franciji dokaj namučili in da se lahko igra z njimi, če na njih dobro pritisneš in igraš svojo igro, v tem tempu pa je treba zdržati do konca. Mi smo tudi že pokazali, da zmoremo in s pravo energijo lahko odločimo tekmo v svoj prid," je pred večernim srečanjem dejal bloker Alen Pajenk, libero Jani Kovačič pa ob tem izpostavlja podajalca Simoneja Giannellija: "Italijane dobro poznamo, na papirju pred tekmo so favoriti in tako moramo tudi stopiti v igro. Seveda jih moramo spoštovati, a ne smemo jim ničesar prepustiti. Imajo enega najboljših podajalcev na svetu, ki dela veliko razliko, treba bo biti dobro pripravljen na njega. Težko bo, so odlična ekipa, zelo so povezani, tudi zato so bili prvaki. Trdo bo treba stopiti v igro z Italijani, da jim bo od prve točke težko, celotno tekmo bo treba pritiskati in se boriti do konca."

V tej sezoni sta se reprezentanci enkrat že srečali, in sicer v elitni Ligi narodov, ko se je zmage s 3:0 na turnirju na Filipinih veselila Italija. Takrat Slovenci niso nastopili v polni zasedbi, manjkal je Klemen Čebulj, Tine Urnaut in Dejan Vinčić pa sta se po poškodbah vračala v tekmovalni ritem.

Bogdan Szczebak
Sportal Kdo je Bogdan Szczebak, mož iz ozadja slovenske reprezentance?

"Če preveč razmišljaš o nasprotniku, te to lahko včasih odnese v napačno smer"

Ob Giannelliju je med glavnimi zvezdniki še mladi sprejemalec Alessandro Michieletto, še kako pa je živ spomin na lanski finale, ko je De Giorgi v drugem delu finala potegnil asa iz rokava in s korektorjem Jurijem Romanom pokopal slovenske upe o prvem evropskem zlatu.

"Morali bomo biti pametni in te ključne igralce uporabiti v pravem trenutku, da bomo en korak pred nasprotnikom." | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida "Morali bomo biti pametni in te ključne igralce uporabiti v pravem trenutku, da bomo en korak pred nasprotnikom." Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Selektor Slovencev Gheorghe Cretu pred obračunom za finale išče ravnovesje: "Najprej moramo pripraviti naše igralce, ki morajo biti osredotočeni na našo igro. Če preveč razmišljaš o nasprotniku, te to lahko včasih odnese v napačno smer. V pripravah na tekmo vedno iščem ravnovesje. Obe ekipi imata svoje prednosti, saj je v obeh reprezentancah več igralcev, ki lahko odločilno vplivajo na potek tekme. Morali bomo biti pametni in te ključne igralce uporabiti v pravem trenutku, da bomo en korak pred nasprotnikom."

Slovenci bodo v polfinalu svetovnega prvenstva igrali prvič, na drugi strani pa se Italijani potegujejo za četrti naslov svetovnih prvakov. V letih 1990, 1994 in 1998 so bili zapored zlati, kar je do zdaj uspelo le še Brazilcem, letos pa bi lahko še Poljakom.

Svetovno prvenstvo, Katovice, polfinale

Sobota, 10. september
18.00 Poljska - Brazilija
21.00 Slovenija - Italija

 

Ne spreglejte