Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2024,
15.35

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Gheorghe Cretu odbojkarska liga narodov slovenska odbojkarska reprezentanca

Ponedeljek, 24. 6. 2024, 15.35

2 tedna, 4 dni

Žreb olimpijskih skupin bo v sredo v Lodžu

Slovenci bodo tekmece za OI dobili v sredo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26
slovenska odbojkarska reprezentanca : Srbija, liga narodov, Stožice | Slovenski odbojkarji bodo olimpijske tekmece dobili v sredo. | Foto Volleyball World

Slovenski odbojkarji bodo olimpijske tekmece dobili v sredo.

Foto: Volleyball World

Slovenska odbojkarska reprezentanca je pretekli teden v domačih Stožicah uradno potrdila nastop na svojih prvih olimpijskih igrah, ki jih bo med 26. julijem in 11. avgustom gostil Pariz. Slovenci so redni del lige narodov v nedeljo končali na prvem mestu, na svetovni lestvici pa so zasedli tretje mesto in za 0,3 točke zaostali za tem, da bi žreb za olimpijske igre, ki bo v sredo, pričakali kot nosilci. Nosilci bodo gostitelji Francozi, prva reprezentanca sveta Poljska in druga reprezentanca Japonska.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Srbija, liga narodov, Stožice
Sportal "Fantastična tekma v izjemnem vzdušju, a zdaj se vse začenja znova"
Gheorghe Cretu
Sportal Sanjam Gheorgheja Cretuja so se nekoč smejali, danes se jim ne več: Eden najlepših trenutkov kariere #video

Slovenski odbojkarji bodo čez dober mesec prvič zaigrali na olimpijskih igrah, na katerih je prostor samo za 12 reprezentanc. Med temi bodo gostitelji Francozi, SlovenciNemciBrazilciAmeričaniJaponciPoljaki, Kanadčani, Italijani, Argentinci, Srbi in Egipčani.

Francozi, Poljaki in Japonci nosilci skupin, Slovencem zmanjkalo nekaj desetink

S kom se bodo Slovenci merili v skupinskem delu v Parizu, bo jasno v sredo, ko bodo na prizorišču zaključnega turnirja lige narodov v Lodžu izvedli žreb, pred katerim je za večino pomembna uvrstitev na svetovni lestvici.

Francozi so kot gostitelji olimpijskih iger eni od treh nosilcev žreba. | Foto: CEV Francozi so kot gostitelji olimpijskih iger eni od treh nosilcev žreba. Foto: CEV

Francozom je ne glede na uvrstitev na lestvici kot gostiteljem pripadlo, da na žreb čakajo kot nosilci v skupini A. Nosilka skupine B je prva reprezentanca sveta Poljska, nosilka skupine C pa druga reprezentanca sveta Japonska. Azijska zasedba ima na lestvici FIVB zgolj 0,3 točke prednosti pred četrtimi Slovenci, ki so za las ostali brez mesta nosilcev. Da bi jih Slovenci prehiteli, bi v nedeljo potrebovali zmago s 3:0 ali 3:1 nad Srbi, premagali pa so jih s 3:2.

Preostala deveterica bo po sistemu serpentine z žrebom razporejena v skupine. Že zdaj je jasno, da Slovenci v skupini ne bodo igrali s trenutno peto reprezentanco sveta Italijo in šesto ZDA, saj so vse v drugem bobnu. V tretjem bobnu so Brazilija, Argentina in Kanada, v četrtem pa Srbija, Nemčija in Egipt.

Slovenci čakajo v drugem bobnu, tako kot Italija in ZDA. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenci čakajo v drugem bobnu, tako kot Italija in ZDA. Foto: www.alesfevzer.com

Bobni za žreb skupin OI:

1: Francija (7), Poljska (1), Japonska (2)
2: Slovenija (3), Italija (4), ZDA (5)
3: Brazilija (6), Argentina (8), Kanada (9)
4: Srbija (10), Nemčija (11), Egipt (19)

() - V oklepaju je uvrstitev reprezentance na svetovni lestvici.

Tri skupine po štiri

V vsaki od treh skupin bodo po štiri reprezentance. Vsak bo v skupini odigral tri tekme, nato pa sledijo četrtfinalni dvoboji. V četrtfinale bosta napredovala prvi in drugi iz vsake skupine ter dva najboljša tretjeuvrščena.

V četrtek začetek zaključnega turnirja

Najboljšo osmerico rednega dela lige narodov med četrtkom in nedeljo čaka še zaključni turnir v Lodžu, Slovenci se bodo v petkovem četrtfinalu ob 20. uri pomerili z Argentino.

slovenska odbojkarska reprezentanca uvrstitev na OI
Sportal Spomini Slovencev na OI: Urnaut gledal na kaseti, Kozamernik začel sanjati v Londonu
Odbojka
Sportal Veličasten poklon našim odbojkarskim junakom #video #foto
Slovenija - Srbija odbojka VNL
Sportal Po drami je padla še Srbija, Slovenci s prvega mesta v Lodž
Bogdan Kotnik
Sportal Bogdan Kotnik: Z blefiranjem ne prideš nikamor
Ne spreglejte