Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 6. 2024,
22.33

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,30
Gheorghe Cretu Pariz 2024 Pariz 2024 slovenska odbojkarska reprezentanca odbojkarska liga narodov

Natisni članek

Nedelja, 23. 6. 2024, 22.33

4 tedne, 1 dan

ODBOJKARSKA LIGA NARODOV, 3. TURNIR, 23. JUNIJ

Po drami je padla še Srbija, Slovenci s prvega mesta v Lodž

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,30
Slovenija - Srbija odbojka VNL | Slovenci so v Stožicah s 3:2 strli odpor Srbije in vknjižili 11. zmago v ligi narodov, tako da na zaključni turnir potujejo kot prvouvrščena reprezentanca. | Foto www.alesfevzer.com

Slovenci so v Stožicah s 3:2 strli odpor Srbije in vknjižili 11. zmago v ligi narodov, tako da na zaključni turnir potujejo kot prvouvrščena reprezentanca.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v zadnji tekmi rednega dela lige narodov v Stožicah s 3:2 ugnala Srbijo, ki je po zgodnjepopoldanskem porazu Kube s Poljsko postala zadnja udeleženka OI. Slovenci z novo zmago v zaključni turnir lige narodov v Lodžu (27.–30. junij) tako vstopajo s prvega mesta, na svetovni lestvici pa zasedajo tretje mesto, za drugimi Japonci, ki bodo zadnji nosilci žreba za OI, so zaostali 0,3 točke. Slovenci se bodo v četrtfinalu zaključnega turnirja pomerili z Argentino. Če ne bo sprememb, jih tekma čaka v petek ob 20. uri.

Poročilo s tekme:

Slovenija - Srbija odbojka VNL
Sportal Slovenci strli srbski oreh in redni del končali na prvem mestu

Slovenija : Srbija 3:2 (13, –25, 14, –22, 12)

* Dvorana Stožice, gledalcev 10.121, sodnika: Cespedes (Dominikanska republika), Dziewirz (Kanada).
* Srbija: Kovačević 12, Kapur, Ristić, Krsmanović 9 (2 bloka), Ivović, Jovović, Kujundžić, Perić 14 (1 as, 1 blok), Atanasijević 25 (2 asa), Mašulović 7 (3 bloke), Luburić, Podraščanin, Todorović 2 (2 bloka), Nedeljković.
* Slovenija: T. Štern 22 (8 asov, 2 bloka), Pajenk 1 (1 blok), Planinšič, Kozamernik 6 (2 asa), Toman, Bračko, Štalekar 13 (3 bloke), Kovačič, Ž. Štern, Ropret 5 (3 ase, 2 bloka), Urnaut 17 (1 blok), Čebulj 17 (3 ase, 1 blok), Mujanović, Kržič.

Poročilo s tekme

Slovenski odbojkarji so redni del lige narodov končali z 11. zmagami na 12 tekmah in zgolj enim porazom, kar pomeni, da so zmagovalci tega dela tekmovanja. A zdaj jih čaka še zaključni turnir osmerice v Lodžu, ki se bo začel že prihodnji četrtek v Lodžu, kjer bo četrtfinalni tekmec varovancev Gheorgheja Cretuja Argentina.

Slovenci so tako Stožice zapustili s štirimi zmagami. Potem ko so s 3:0 premagali Argentince, s 3:2 Kubance in s 3:0 Italijane, so na nedeljski tekmi pred znova glasnim in množičnim občinstvom strli še odpor Srbov. Ti so po zgodnjepopoldanskem porazu Kube s Poljsko izvedeli, da so kot zadnji osvojili olimpijsko vozovnico, so pa lovili še zaključni turnir, kar pa jim na koncu ni uspelo. 

So pa precej namučili Slovence, ki bi z zmago s 3:0 ali 3:1 znova napredovali na drugo mesto svetovne lestvice, kar se po zmagi po tie-breaku ni uresničilo. Za drugimi Japonci slovenski odbojkarji zaostajajo 0,3 točke, tako da žreba 26. junija ne bodo dočakali kot nosilci.

V Stožicah je bilo znova odlično vzdušje. | Foto: www.alesfevzer.com V Stožicah je bilo znova odlično vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com

Cretu je srečanje začel z udarno zasedbo. Vrnil se je srednji bloker Alen Pajenk, ki je v soboto manjkal, ob njem pa Jan Kozamernik, organizator igre Gregor Ropret, sprejemalca Tine Urnaut in Klemen Čebulj, korektor Tonček Štern, na mestu libera pa je bil Jani Kovačič. Slovenci so izjemno, s 7:0 odprli srečanje proti Srbiji, ki tudi v nadaljevanju prvega niza ni našla odgovora in po zgolj 20 minutah je semafor kazal 25:13. Po vodstvu Slovenije z 10:3 je Cretu iz igre potegnil Pajenka, ki ima težave z mišico, tako da ga je zamenjal Sašo Štalekar, ki je znova dobro izkoristil priložnost.

Drugi niz so bolje odprli Srbi, povedli za šest ter vodili vse do napetega konca in niz dobili na razliko s 27:25. V tretjem nizu so Srbi držali priključek s Slovenci do osme točke, gostitelji so nato tudi z zaletnimi udarci kot v prvem nizu pobegnili in ga dobili s 25:14. Četrti niz so bolje začeli gostitelji, nato pa so Srbi preobrnili potek in ga dobili s 25:22. Peti, skrajšani niz je bil najbolj izenačen, v sami končnici pa so Slovenci po zaostanku z 10:8 pripravili preobrat in ga dobili s 25:12 ter vknjižili 11. zmago.

Slovenci so se izkazali predvsem z začetnimi udarci, dosegli so kar 16 asov, polovico od teh znova najbolj učinkoviti Štern, Čebulj (trije asi) in Urnaut sta dodala 17 točk, Štalekar 13, Kozamernik šest, Ropret pet in Pajenk eno. Pri Srbih je Aleksandar Atanasijević dosegel 25 točk.

"A moramo vedeti, da je bilo za tem veliko trdega dela, dva meseca smo se res odrekali, zaslužili smo si, da smo končali z zmago." | Foto: www.alesfevzer.com "A moramo vedeti, da je bilo za tem veliko trdega dela, dva meseca smo se res odrekali, zaslužili smo si, da smo končali z zmago." Foto: www.alesfevzer.com

"Za tem je ogromno trdega dela in odrekanja"

"Na polno smo šli v tekmo. Želeli smo osvojiti čim več mogočih točk, a Srbi so pokazali zobe. Tekma je bila težka, so nam pa na koncu ti fantastični navijači dali moč, da smo zmagali še zadnjo tekmo. Če bi kdo pred začetkom rekel, da bomo zmagali 11-krat in le enkrat izgubili, bi to takoj vzeli. A moramo vedeti, da je bilo za tem veliko trdega dela, dva meseca smo se res odrekali, zaslužili smo si, da smo končali z zmago," je po zmagi v mikrofon Kanala A dejal Štern, Čebulj, ki je zaključil srečanje, pa dodal: "Srbi so pokazali, da se ne predajajo, tudi če so že na olimpijskih igrah. Nismo hoteli končati s porazom, hvala vsem, ki so nas prišli podpirat. Vemo, da smo želeli osvojiti prvo mesto na lestvici lige narodov in si zagotoviti boljše izhodišče za naprej, kar nam je uspelo."

"Zelo pomembna zmaga za nas, Srbi so danes odlično odigrali, mi smo na trenutke malo popustili, a na koncu odigrali zelo izenačeno tekmo. Sem pa zelo vesel, da smo na koncu ostali mirni, vztrajni, čakali priložnost, jo izkoristili, dobili peti set in pripeljali pomembno zmago. Zdaj nas čaka zaključni turnir, še ena raven višje bo to, tako da bo treba vsako tekmo na polno odigrati. Vsaka tekma bo podobna današnji, šli bomo točko po točko, vse bomo naredili, da premagamo prvega nasprotnika," pa je po srečanju razmišljal kapetan Urnaut.

Fotogalerija
1
 / 11

Srbi kot zadnji na OI

Zadnji dan rednega dela lige narodov so bili v igri za preostalo olimpijsko vozovnico Srbi in Kubanci. Zadnji so za ohranitev upanja potrebovali zmago nad Poljsko in ugoden razplet večerne tekme, a zmage nad vodilno reprezentanco sveta niso dočakali, tako da se veselijo Srbi.

Srbi so si že pred tekmo s Slovenci priigrali olimpijsko vozovnico. | Foto: www.alesfevzer.com Srbi so si že pred tekmo s Slovenci priigrali olimpijsko vozovnico. Foto: www.alesfevzer.com

Kdo bo igral na OI? Francija, Brazilija, Poljska, ZDA, Kanada, Nemčija, Japonska, Slovenija, Italija, Argentina, Srbija in Egipt. 

Poljaki gostijo zaključni turnir, kot zadnji z vstopnico Argentinci 

Zaključni turnir v Lodžu se bo začel v četrtek, 27., končal pa v nedeljo, 30. junija. Na Poljskem bodo nastopili Slovenci, Poljaki, Italijani, Kanadčani, Japonci, Francozi, Brazilci in po zmagi Slovenije nad Srbijo tudi Argentinci.

Prav Argentina bo prvi nasprotnik Slovenije, preostale pare pa sestavljajo Poljska Brazilija, Italija Francija in Japonska Kanada.

Liga narodov, 23. junij, Stožice in Manila

Lestvica lige narodov

slovenska odbojkarska reprezentanca : Italija, liga narodov
Sportal Slovenci odpravili še Italijane in se zavihteli na drugo mesto svetovne lestvice
Odbojka
Sportal Veličasten poklon našim odbojkarskim junakom #video #foto
Ne spreglejte