Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
5. 1. 2020,
18.10

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

1

Natisni članek

Tokio 2020 slovenska odbojkarska reprezentanca Alberto Giuliani Olimpijske kvalifikacije

Nedelja, 5. 1. 2020, 18.10

4 leta, 3 mesece

Kvalifikacijski turnir za Tokio 2020, 1. dan

Začetek, kot so si ga lahko le želeli: Slovenci do prve zmage!

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

1

Slovenija Belgija odbojka | Slovenski odbojkarji so olimpijske sanje začeli loviti z zmago nad Belgijo. | Foto CEV

Slovenski odbojkarji so olimpijske sanje začeli loviti z zmago nad Belgijo.

Foto: CEV

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je olimpijske kvalifikacije v Berlinu začela s suvereno zmago nad Belgijo (3:0) in naredila velik korak k uvrstitvi v polfinale. V prvem obračunu na turnirju so Francozi gladko s 3:0 v nizih premagali Srbe, v sklepnem dejanju prvega dne pa so gostitelji Nemci za ogrevanje "pohrustali" Čehe. 

Slovenija Belgija odbojka
Sportal Italijan na klopi Slovenije: Nimamo enega zvezdnika, ampak šest

Slovenija : Belgija 3:0 (23, 26, 20)

Prva postava: Vinčić, Kozamernik, Pajenk, Čebulj, Urnaut, T. Štern, Kovačič (L)

Slovenija: T. Štern 20, Pajenk 5, Koazmernik 6, Gasparini, Vinčić 1, Štalekar, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern, Videčnik, Ropret, Urnaut 10, Čebulj 9, Možič

Belgija: Tuerlinckx, Deroo 17, D'Hulst, Grobelny, Stuer, van de Velde 2, Verhees 3, D'Heer 1, Cox 19, Ribbnes, Valkiers, Rousseaux 9, Thys, Klinkenberg

Giuliani je tekmo z Belgijci začel v postavi Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Klemen Čebulj, Dejan Vinčić, Tonček Štern kot tudi kapetan Tine Urnaut, ki je imel v zadnjih dneh težave z zdravjem. Slovenci so tekmo odlično odprli. Povedli z 9:6 in 12:9, a se Belgijci niso predajali in slovenske odbojkarje ujeli na 13. točki. Belgijci so s Slovenci držali stik do 21:21, nato pa so Slovenci dosegli tri zaporedne točke in niz mirno pripeljali v svojo korist. S sedmimi točkami je bil najboljši pri Slovencih korektor Štern.

Fotogalerija s tekme med Slovenijo in Belgijo (foto: CEV):

Fotogalerija
1 / 19

Drugi niz so bolje začeli Belgijci, a Slovenci niso delali nobene panike in ves čas igrali potrpežljivo in mirno sledili tekmecu. Ko se je bližal konec niza, so tudi prvič povedli s 19:18 in pokazali, da so po kakovosti vendarle boljši od rdečih zmajev. Ko je bilo 19:19, so Slovenci dosegli tri zaporedne točke in spet prišli do prednosti, ki se je zdela neulovljiva (22:19). Belgijci se niso dali in so izenačili z 22:23, tudi povedli s 24:23, v dramatični končnici pa so več znanja pokazali slovenski odbojkarji in z 28:26 povedli z 2:0 v nizih. 

V tretjem nizu, ki ga ga je Giuliani ravno tako začel v postavi z začetka srečanja, na začetku so za točko še vodili Belgijci (8:7), nato pa povsem popustili in dovolili našim fantom, da jim pobegnejo za štiri. To je bila tudi prednost, ki je niso več izpustili iz rok, in tako tekmo končali s 25:20.

Pri Slovencih je z izjemnim izkoristkom v napadu (61-%; 17/28) in 20 točkami navdušil Štern, deset točk je prispeval Urnaut, še eno manj pa Čebulj. Pri poražencih je bil s 17 točkami najboljši kapetan Sam Deroo.

Se bo Slovencem uspelo uvrstiti na olimpijske igre v Tokio 2020?

  • Da.
    75,57 %
    996 glasov
  • Ne.
    24,43 %
    322 glasov
Oddanih 1318 glasov

Nemci na krilih Grozerja odpihnili Čehe

Slovenski odbojkarji bodo imeli v ponedeljek prost dan, v torek pa se bodo pomerili z Nemčijo, ki je prvi dan brez težav opravila s Čehi (3:0). Pri gostiteljih sta navdušila Georg Grozer z 21 točkami, od tega kar osem s servisom, Christian Froom pa jih je dodal 16.

Nemški zvezdnik Georg Grozer je Čehom nasul kar osem asov. | Foto: CEV Nemški zvezdnik Georg Grozer je Čehom nasul kar osem asov. Foto: CEV

Sistem: Reprezentance v obeh skupinah bodo igrale vsaka z vsako. Prvi dve se uvrstita v polfinale, olimpijsko vozovnico pa si zagotovi le zmagovalec berlinskega turnirja. Od štirih Evropejcev, kolikor jih lahko nastopi v Tokiu, so si nastop že zagotovile Rusija, Poljska in Italija.

Rezervist letel, MVP odpovedal

Na prvi tekmi na turnirju so vsaj na papirju oslabljeni Francozi s 3:0 razbili evropske prvake Srbe in naredili velik korak k uvrstitvi v polfinale. Z 22 točkami (65-odstotni napad (20/31)) je bil najboljši pri galskih petelinih Jean Patry. Zanimivo je, da je ravno odbojkar Latine zamenjal Stephena Boyerja, ki se je nastopu odpovedal zaradi kratkega stika z Earvinom Ngapethom.

Prvi zvezdnik Francije je dosegel 14 točk, medtem ko Srbi niso ujeli ritma. Edina, ki sta presegla mejo desetih točk, sta bila Aleksandar Atanasijević (14) in Nemanja Petrić (12). Povsem je odpovedal MVP zadnjega EuroVolleyja 2019 Uroš Kovačević, ki je le z 22-odstotnim izkoristkom napada (5/23) dosegel le pet točk, skupaj osem.

Srbi so po tekmi priznali, da niso imeli protiorožja za razpoloženega Jeana Patryja, ki se je v francoski ekipi znašel po naključju. | Foto: CEV Srbi so po tekmi priznali, da niso imeli protiorožja za razpoloženega Jeana Patryja, ki se je v francoski ekipi znašel po naključju. Foto: CEV

Kvalifikacijski turnir za Tokio 2020, 1. dan:

Skupina A: 

Lestvica:

Skupina B:

Lestvica:

Preberite še:

Metod Ropret Gregor Rozman Matija Pleško Mihela Planinšec Klemen Čebulj
Sportal Menjava na vrhu: najboljša sta Klemen Čebulj in Saša Planinšec
Laurent Tillie
Sportal Zamere so prevelike: Francija ostala brez najboljšega "strelca"
Ne spreglejte