Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2024,
22.20

Osveženo pred

1 dan, 20 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca odbojkarska liga narodov

Četrtek, 27. 6. 2024, 22.20

1 dan, 20 ur

Zaključni turnir odbojkarske lige narodov, četrtfinale, Lodž

Znani morebitni nasprotniki Slovenije v polfinalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
liga narodov, zaključni turnir - Poljska : Brazilija | Poljska reprezentanca je na drugi četrtfinalni tekmi zaključnega turnirja lige narodov v Lodžu premagala Brazilijo s 3:1 (-18, 23, 22, 16). | Foto Volleyball World

Poljska reprezentanca je na drugi četrtfinalni tekmi zaključnega turnirja lige narodov v Lodžu premagala Brazilijo s 3:1 (-18, 23, 22, 16).

Foto: Volleyball World

Na Poljskem se je začel zaključni turnir osmerice lige narodov, na katerem se bodo za prvo odličje v tem tekmovanju borili tudi Slovenci. Ti so redni del končal na prvem mestu, tako da jih v četrtfinalu čaka osma Argentina. Razpored slovenskim odbojkarjem ne gre na roko, četrtfinale bodo kot zadnji igrali v petek ob 20. uri. Če bodo uspešni, bodo v treh dneh odigrali tri tekme. Za uvod v izločilne boje sta v Lodžu pomerili Japonska in Kanada (zmagovalec se bo pomeril z zmagovalcem "slovenskega" para), s 3:0 pa so slavili Japonci. Nato so gostitelji Poljaki, ki branijo lansko lovoriko, premagali Brazilijo s 3:1. V petek ob 17. uri si bosta nasproti stali še Italija in Francija.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Italija, liga narodov, Stožice
Sportal Slovenci zadovoljni s tekmeci na olimpijskih igrah #video

Pred slovenskimi odbojkarji je zaključno dejanje prvega dela reprezentančne sezone. Po treh odigranih turnirjih lige narodov v Turčiji, na Japonskem in v Ljubljani so z 11 zmagami in zgolj enim porazom redni del končali na prvem mestu. A zdaj se vse začenja znova. V Lodžu namreč na izločanje nastopa najboljša osmerica rednega dela, lansko lovoriko v ligi narodov pa branijo gostitelji.

Uvodni dvoboj četrtfinala med Japonsko in Kanado je z gladkih 3:0 pripadel prvi. Japonci so prvi in zadnji niz dobili na razliko na 24, drugega pa nekoliko bolj suvereno na 18. Najbolj učinkovit igralec tekme je bil Japonec Yuki Ishikawa s 26 točkami, pri Kanadčanih jih je največ, 17, zbral Arthur Szwarc.

Azijska reprezentanca je sicer v tej sezoni kot edina našla recept za slovenske odbojkarje. Zmagovalec uvodnega obračuna je potencialni polfinalni tekmec Slovencev, saj se par križa s "slovenskim". V četrtek zvečer je nato Poljska premagala Brazilijo s 3:1 (-18, 23, 22, 16). Prvo ime domače reprezentance je bil Kubanec s poljskim potnim listom Wilfredo Leon z 18 točkami, za Brazilce je tri več dosegel Darlan.

slovenska odbojkarska reprezentanca, evropsko prvenstvo 2015, Andrea Giani
Sportal Samo Miklavc: Vsa čast fantom in štabu, tako kakovostne igre še niso kazali

Pred Slovenci še srečanje svetovne in olimpijske prvakinje

V petek sledita druga četrtfinalna dvoboja. Na prvem si bosta nasproti stali svetovna prvakinja Italija in olimpijska prvakinja Francija. Zmagovalec se bo pomeril s Poljaki.

Italijane, ki so v Stožicah taktizirali s postavo in spočili najmočnejša orožja, čaka četrtfinale proti Francozom. | Foto: Volleyball World Italijane, ki so v Stožicah taktizirali s postavo in spočili najmočnejša orožja, čaka četrtfinale proti Francozom. Foto: Volleyball World

Ob 20. uri v petek bodo zadnji četrtfinale igrali Slovenci in Argentinci. Reprezentanci sta se pretekli teden srečali v sklopu lige narodov v Stožicah, ko so bili v zaključkih nizov bolj zbrani Slovenci (v tretjem setu so rešili pet zaključnih žog tekmeca). Ti se želijo iz Poljske vrniti s prvim odličjem v ligi narodov. Ko so leta 2021 prvič nastopili v ligi narodov, so v Riminiju osvojili četrto mesto, leta 2022 se na zaključni turnir niso uvrstili, lani pa so v četrtfinalu priznali premoč Japoncem. 

Jani Kovačič pred zaključnim turnirjem (Video: STA):

"Pred nami je spet tekma z Argentino, ki je dokaj zahtevna nasprotnica, čeprav vseeno mislim, da v četrtfinalu ena od tistih, ki bi si jih najbolj želeli. Igrali smo že z njimi in vemo, da so lahko zelo neugodni, če ne serviraš dovolj dobro. Igrajo zelo hitro igro, tako da bo treba biti zelo kakovosten, stopiti na igrišče z veliko samozavesti in dobro servirati, da si s tem nekako olajšamo delo. Če nam bo uspel dober start, bo vse skupaj precej lažje. Veselim se že, saj so to tekme, za katere smo delali skozi tri turnirje in premagovali največje ekipe. Zdaj smo tukaj, da zgodbo zapeljemo do konca, in že se veselim teh tekem," pred četrtfinalom pravi srednji bloker Jan Kozamernik.

Slovenci se bodo v petek ob 20. uri pomerili z Argentino. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenci se bodo v petek ob 20. uri pomerili z Argentino. Foto: www.alesfevzer.com

Polfinala bosta v soboto, finale in tekma za tretje mesto pa v nedeljo.

Liga narodov, četrtfinale, Lodž

Četrtek 27. junij

Petek 28. junij

Polfinale, 29. junij

Japonska - zmagovalec Slovenija/Argentina
Poljska - zmagovalec Italija/Francija

Slovenska odbojkarska reprezentanca : Srbija, Stožice
Sportal "Zdaj smo tukaj, da zgodbo zapeljemo do konca" #video
Ne spreglejte