Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
20.25

Osveženo pred

1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37
kvalifikacije za evropsko prvenstvo Alessandro Orefice slovenska ženska odbojkarska reprezentanca

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 20.25

1 dan

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, 2. krog

Slovenke z novo zmago na stežaj odprle vrata EP in SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Slovenke so po Izraelkah brez izgubljenega niza premagale še Estonke. | Foto www.alesfevzer.com

Slovenke so po Izraelkah brez izgubljenega niza premagale še Estonke.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je po zmagi nad Izraelkami s 3:0 (21, 16, 17) premagala še Estonke in na stežaj odprla vrata evropskega in svetovnega prvenstva.

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Sportal Silovit začetek kvalifikacij za slovenske odbojkarice
Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, 2. krog

Slovenija : Estonija 3:0 (21, 16, 17)

ŠD Maksa Pečarja, gledalcev 450, sodnici: Jurković (Hrvaška) in Rodriguez Machin (Španija)
* Slovenija: Pavlović Mori 2 (1 as), Lorber Fijok 12 (1 as), Zatković 10 (1 as), Šiftar 13 (3 asi, 1 blok), Velikonja Grbac 3, Milošič 2 (1 blok), Kukman, Mazej, Planinšec 9 (1 blok), Banko, Halužan Sagadin, Leban 1, Jurič 1 (1 as).
* Estonija: Peit, Lember 9, Miilen 11 (2 asa, 2 bloka), Kiviloo 4 (3 bloki), Kask, Lass, Vares 2, Laak 6 (1 as), Leenurm, Pertens, Kibbermann, Vahula, Kullerkann 1, Pill 3.

Slovenke so v torek kvalifikacije začele s suvereno zmago proti Izraelkam (3:0) in po drugi zmagi v prvem delu kvalifikacij s šestimi točkami zasedajo prvo mesto v skupini C. Izraelke so po uvodni zmagi nad Estonkami (3:1) druge s tremi točkami, Estonke pa ostajajo brez.

Varovanke italijanskega stratega Alessandra Oreficeja, ki je lansko reprezentančno sezono presedel prav na klopi Estonije, so tekmice v letošnji zlati evropski ligi v Rakvereju že premagale s 3:0. Danes so bile v uvodu dvoboja nekoliko nervozne, a ko so se sredi prvega niza ogrele, so hitro prevzele pobudo. Drugi in tretji niz sta zanesljivo pripadla Slovenkam za slavje z enakim izidom.

Mija Šiftar je dosegla 13 točk. | Foto: www.alesfevzer.com Mija Šiftar je dosegla 13 točk. Foto: www.alesfevzer.com Pri Slovenkah sta bili najbolje razpoloženi Mija Šiftar (13 točk) in Lorena Lorber Fijok (12). Deset točk je pristavila Eva Zatković, devet pa kapetanka Saša Planinšec. Slednja je danes postala prva slovenska odbojkarica, ki je odigrala stoto tekmo v reprezentančnem dresu.

Slovenke v začetku dvoboja niso delovale najbolj zbrano, v igri točko po točko so bile Estonke tiste, ki so nekajkrat povedle. Slovenke so se le ogrele sredi niza in pobegnile na tri točke prednosti. Še bolje so igrale v zaključku niza, ko so povedle s prednostjo petih točk in do konca ohranile vodstvo. Saša Planinšec je postala prva slovenska odbojkarica, ki je odigrala sto tekem v reprezentančnem dresu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Saša Planinšec je postala prva slovenska odbojkarica, ki je odigrala sto tekem v reprezentančnem dresu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Drugi niz so Slovenke začele precej odločneje s hitrim vodstvom 8:2. Tudi v nadaljevanju pa Estonke niso zmogle slediti tempu Slovenk, ki so prednost ob koncu niza povišale na devet točk za zelo prepričljiv drugi niz in vodstvo z 2:0.

Tretji je minil bolj ali manj v istem slogu, Slovenke so prišle do hitrega vodstva (6:2), prednost pa višale v nadaljevanju, ko so prišle do +7. Estonke so se vmes sicer približale na tri točke, to je pa tudi vse, kar so jim Slovenke dopustile.

Kaj so povedali po zmagi?

*Alessandro Orefice, selektor Slovenije: "Zelo sem zadovoljen. Estonija je boljša ekipa od Izraela, a vedeli smo, kako se moramo taktično pripraviti. Vesel sem, kakšen pristop so imela danes dekleta, kljub utrujenosti. Fizično ni bilo lahko, sploh v primerjavi s torkovo tekmo. A to je del našega športa in vse smo naredili, kot je treba, tudi igralke s klopi, ki so prispevale svoj del. Zdaj pa je čas, da se malo poveselimo." Alessandro Orefice | Foto: Aleš Oblak Alessandro Orefice Foto: Aleš Oblak

* Saša Planinšec, kapetanka Slovenije: "Zagotovo smo vesele izkupička s teh dveh tekem. Mislim, da je bil to naš edini cilj in vsi smo bili osredotočeni nanj. Mislim, da apetiti rastejo v tej ekipi, želimo poseči še višje. Izrael in Estonija nista v vrhu evropske odbojke, a vseeno proti takim ekipam ni lahko igrati. Vesela sem, da smo prikazale dobro in mirno igro."

* Eva Pavlović Mori, reprezentantka Slovenije: "Srčno upam, da je to vzpon ženske reprezentančne odbojke, z evropskim in svetovnim prvenstvom pa tudi dve lepi iztočnici za naprej. Res smo trdo delale mesec in pol in čeprav je bilo danes videti, da smo do zmage prišle z lahkoto, ni bilo tako lahko, sploh na pripravah ne. Dobile smo neko ekipno samozavest, zaupamo si in mislim, da se to vidi na igrišču. Če izhajamo iz teh dveh tekem mislim, da imamo naslednjih nekaj poletij nekaj lepega pred seboj."

* Lorena Loreber Fijok, reprezentantka Slovenije: "Zadovoljni smo z rezultatom, čeprav mislim, da bi bilo danes lahko še bolj gladko, sploh v prvem nizu. A izpolnile smo oba cilja, dvakrat zmagale s 3:0 in res sem zadovoljna. Upam, da bomo iz tega le še rasli. Naslednje leto delamo naprej in tega se že zelo veselim. Vemo, da lahko pri vseh elementih še napredujemo. Če bomo tako garale kot doslej, se za prihodnost res ni treba bati."

Drugi del kvalifikacij prihodnje leto

S tekmo proti Estoniji so Slovenke zaključile prvi del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2026, ki ga bodo skupaj gostili Azerbajdžan, Češka, Švedska in Turčija.

Drugi del kvalifikacij bo med 2. in 10. avgustom prihodnje leto, ko se bodo Slovenke še enkrat pomerile z Izraelkami in Estonkami. Na evropsko prvenstvo so že uvrščene vse štiri omenjene države gostiteljice, ob njih pa še najboljše ekipe z evropskega prvenstva 2023, torej Srbija, Nizozemska, Italija, Poljska, Francija, Bolgarija, Ukrajina in Slovaška.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, 2. krog

Četrtek, 29. avgust
  
Lestvica:
1. Slovenija 2 tekmi  6 točk
2. Izrael 2 – 3
3. Estonija 2 – 0
Ne spreglejte