Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2024,
20.25

Osveženo pred

4 ure, 58 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26
Lorena Lorber Fijok Alessandro Orefice slovenska ženska odbojkarska reprezentanca

Natisni članek

Torek, 27. 8. 2024, 20.25

4 ure, 58 minut

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, 1. krog

Silovit začetek kvalifikacij za slovenske odbojkarice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Slovenke so se na prvi tekmi kvalifikacij veselile zanesljive zmage s 3:0. | Foto www.alesfevzer.com

Slovenke so se na prvi tekmi kvalifikacij veselile zanesljive zmage s 3:0.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je uspešno začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2026. V Ljubljani je upravičila vlogo favoritinje in  s 3:0 (19, 13, 15) prepričljivo premagala Izrael. S temje takoj prevzela vodstvo na lestvici skupine C, v kateri so poleg omenjenih reprezentanc še Estonke, ki bodo v Ljubljani gostovale v četrtek.

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com Slovenske odbojkarice so reprezentančno sezono začele z nastopi v Zlati evropski ligi, pred njimi pa je zdaj nov izziv, kvalifikacije za EuroVolley, ki ga bodo leta 2026 skupaj gostili Azerbajdžan, Češka, Švedska in Turčija. V prvem delu kvalifikacij varovanke italijanskega trenerja Alessandra Oreficeja čakata dva obračuna. Ta torek so gostile Izraelke in zmagale gladko s 3:0 v nizih, v četrtek bodo še Estonke.

Oslabljene Slovenke, favoritinje za prvo mesto v skupini, ki vodi na evropsko prvenstvo (poleg prvouvrščenih reprezentanc v sedmih skupinah se na EP uvrsti še pet najboljših drugih), so na šesttedenskih pripravah očitno opravile odlično delo. Proti Izraelkam, ki v skupini že imajo zmago, v gosteh so bile boljše od Estonk, so pokazale zbrano igro, spretno so izkoriščale svoje prednosti, bile zanesljive v vseh elementih, tako da gostje niso imele nikakršnih možnosti, da bi iz slovenske prestolnice odnesle ugoden izid.

Varovanke novega selektorja Alessandra Oreficeja so v prvih dveh nizih nadzorovale izid od začetka do konca, v prvem so se tekmice do neke meje še upirale, v drugem pa ne. V tretjem so gostje nekaj časa še držale korak, odločilno prednost pa so si priigrale s štirimi zaporednimi točkami in vodstvom 18:12.

Slovenke so prepričljivo dobile uvodna dva niza, drugega celo s 25:13. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenke so prepričljivo dobile uvodna dva niza, drugega celo s 25:13. Foto: www.alesfevzer.com

Gostiteljice, dosegle so sedem asov in osem blokov, imele pa odličen sprejem, ki je omogočil organizatorki igre, povratnici v reprezentanco Evi Pavlović Mori, da je z lahkoto organizirala napade. Podaje je enakomerno porazdelila vsem igralkam, Slovenke že nekaj časa niso pokazale tako raznovrstne igre. Saša Planinšec je dosegla 14 točk, Mija Šiftar in Lorena Lorber Fijok 11, Eva Zatković deset, Nika Milošič pa devet točk, slednja je bila najboljša serverka tekme.

 "Zelo sem zadovoljna z nastopom cele ekipe. Pokazale smo borbenost in dobro vzdušje, potrebno je bilo veliko zbranosti, proti takim ekipam je težko igrati. Pazile smo, da naredimo čim manj napak, ker smo vedele, da nam bo to na koncu prineslo zmago. Iztržile smo tri točke in upam, da bo tako tudi na naslednji tekmi," je po zmagi dejala Eva Zatković, Anja Mazej pa: "Pred tekmo nismo vedele točno, kaj pričakovati. Sicer smo se pripravile nanje, videlo se je, da smo se od samega začetka držale tistega, kar smo se dogovorile. Ponosna sem na celo ekipo, da smo to vzdrževale skozi celotno tekmo, kar kaže tudi končni rezultat. Vesela sem, da smo kvalifikacije odprle z zmago."

Na koga v kvalifikacijah računa Orefice?

Orefice ima na obračunih z Izraelom in Estonijo na voljo 13 odbojkaric, in sicer podajalki Evo Pavlović Mori in Žano Ivano Halužan Sagadin, korektorici Evo Zatković in debitantko v članski izbrani vrsti Tani Jurič, sprejemalke Loreno Lorber Fijok, Mijo Šiftar in Seleno Leban, srednje blokerke Sašo Planinšec, Mirto Velikonja Grbac, Niko Milošič in Najo Kukman ter prosti igralki Anjo Mazej in Katjo Banko.

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Drugi del kvalifikacij se bo odvijal med drugim in 10. avgustom prihodnje leto, ko se bodo Slovenke znova pomerile z Izraelkami in Estonkami. Na evropsko prvenstvo so že uvrščene vse štiri države gostiteljice, Azerbajdžan, Češka, Švedska in Turčija, ob njih pa še najboljše ekipe evropskega prvenstva 2023 – Srbija, Nizozemska, Italija, Poljska, Francija, Bolgarija, Ukrajina in Slovaška.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, 1. krog 

Torek, 27. avgust, Športna dvorana Maksa Pečarja
 

Lestvica:
Ne spreglejte