Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
13. 9. 2019,
4.05

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

3

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca Gregor Ropret EuroVolley 2019

Petek, 13. 9. 2019, 4.05

4 leta, 7 mesecev

Intervju z Gregorjem Ropretom po izjemnem začetku domačega EuroVolleyja

Konkurenci samozavestno sporočajo: V Stožicah ne pričakujte preveč #video

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

3

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na izjemen način odprla domače evropsko prvenstvo. Čeprav je bila zmaga nad Belorusijo pričakovana, prav nihče ni verjel, da bodo slovenski junaki prve tri točke osvojili na tako suveren način. O tem, kaj je bilo tisto, kar je tehtnico tako močno nagnilo na slovensko stran, smo se pogovarjali z reprezentantom Gregorjem Ropretom. 

Slovenija Srbija odbojka
Sportal Vsi rezultati EuroVolleyja 2019

Z Belorusijo ste v Stožicah v sklopu pokala Challenger igrali že pred dvema mesecema. Takrat so vam v prvih dveh nizih močno pretili, vzeli tudi niz, zdaj so prišli v Ljubljano z dodatnimi močni, a se to ni poznalo. Sprehodili ste se do zmage.
Na podlagi tega, kar ste našteli, lahko povem, da res nismo pričakovali tako lahke tekme, a taka zmaga je še veliko boljša popotnica, kot bi bila, če bi se mučili. Gre za uvod v prvenstvo, ki smo si ga lahko le želeli. S to predstavo smo dali vedeti tudi konkurenci, da nas pred domačimi gledalci ne bo lahko premagati. Tudi Finska in Rusija sta uvodni dan oddali niz, mi nobenega. Slovenija sporoča konkurenci, naj v Stožicah ne pričakuje preveč.

V tem poletju so bila zaščitni znak te ekipe velika nihanja, veliko je bilo črnih minut, ko si je nasprotnik nabral veliko točk. Tudi proti Belorusiji smo se bali, da se bodo zgodile, a se niso. Imajo tukaj prste vmes tudi navijači?
Zagotovo. Občinstvo je bilo že na prvi tekmi naš sedmi igralec. Tako sam kot zagotovo tudi preostali fantje si lahko le želimo, da bo vsaj podobno bučno tudi na preostalih tekmah. Prepričan sem, da nas bo, če nam bodo stali ob strani, res težko premagati.

Fotogalerija s tekme med Slovenijo in Belorusijo (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 45

Kaj je bilo tisto ključno, da Belorusi praktično niso niti začeli tekme?
Odlično smo se držali taktičnih navodil. Po prvem nizu, ko smo videli, da imajo gostje toliko težav s sprejemom "float" servisa, smo v nadaljevanju to poskušali izkoristiti. Spomnite se, kaj je na začetku drugega niza s tem servisom storil Kozamernik (9:0). To se je na koncu izkazalo za ključno. Ogromno točk smo dobili na svoj servis, ko je tako, pa je težko izgubiti. Kot sem rekel, ta zmaga je res lepa popotnica za naprej. Pokazali smo, da imamo ogromno orožij in da nas bo res težko ustaviti.

Vašo tekmo z Belorusijo je budno spremljal tudi ruski selektor Tuomas Sammervuo, ki je zdaj zagotovo spoznal, da prvo mesto v skupini ni vnaprej rezervirano za Ruse.
Že to, da je s svojimi pomočniki gledal našo tekmo, govori, da nas Rusi ne podcenjujejo. Zavedajo se, da smo dobra reprezentanca, ki za nameček igra še doma. Iz tekme v tekmo moramo stopnjevati ritem. Ko bo prišla na vrsto tista peta tekma, bodo tudi veliki Rusi imeli v glavi, da se morajo hudičevo potruditi, če nas želijo ugnati.

Gregor Ropret si želi, da bi imel ruski selektor razlog za skrb tudi v prihodnjih dneh. | Foto: Sportida Gregor Ropret si želi, da bi imel ruski selektor razlog za skrb tudi v prihodnjih dneh. Foto: Sportida

Po vaši dobri predstaviti ni bil videti ravno dobre volje.
Tudi sam sem ga videl čemernega in zaskrbljenega. Upam, da mu bomo dali razlog, da tak ostane tudi v prihodnjih dneh.

Ob pisanju o kolajni na tem EuroVolleyju so nas že "okarali" navijači, saj naj bi vam s tem naložili preveliko breme, a ljudje pozabljajo, da ste o kolajnah govorili tudi sami igralci. 
Kolajna pred domačimi gledalci bi bila res nekaj najlepšega. To so naše sanje in velika želja. O realnih ciljih je težko govoriti, niti jih nočemo preveč poudarjati. Vsi vemo, kaj si želimo in kaj bomo poskušali narediti. Vemo, da bo težko, da je v Evropi veliko dobrih ekip, a če bomo igro, ki smo jo pokazali na prvi tekmi, še nadgradili, sem prepričan, da bomo prišli še kako daleč.

Naslednji nasprotnik je Finska. Ali lahko rečemo, da se ji ne piše nič dobrega?
Če ponovimo to predstavo ali jo celo nadgradimo - zavedamo se, da imamo še veliko rezerv -, bo tudi njim zelo težko in nas ne morejo presenetiti. Analize še nismo delali, a jih dobro poznamo, zato velikih neznank ni.

V Stožicah se je prvo tekmo zbralo 4500 navijačev. | Foto: Grega Valančič / Sportida V Stožicah se je prvo tekmo zbralo 4500 navijačev. Foto: Grega Valančič / Sportida

Finski odbojkarji imajo s sabo tudi gručo navijačev, ki znajo biti izredno glasni. Zagotovo jih bo na sobotni tekmi več kot tisoč, nekateri omenjajo celo dva tisoč finskih navijačev.
Finski navijači so fenomen, svojim odbojkarjem sledijo na vsa prvenstva. Veliko se jih zbere že v skupinskem delu, nič drugače ni v Stožicah, zato bo zanimivo tudi na tribunah. Povabil bi vse navijače, da nas pridejo podpret, saj nam to res veliko pomeni. Obenem se mi zdi, da na njihovih krilih igramo še veliko bolje, smo še bolj borbeni in se mečemo na glavo za vsako žogo. Upajmo, da se tudi naši navijači v soboto ponovno zberejo in da dobimo obe bitki. Tako na igrišču kot tudi tribuni.

Slovenski navijači so razvajeni ob vseh norih rezultatih, ki jih ponuja slovenski šport, zato potrebujejo kakšno zmago ali dve, da se premaknejo iz naslanjača in preselijo v dvorano. Prva zmaga je zdaj že v žepu, pa ne samo to, tudi način, na katerega ste jo dosegli, bi bil lahko dodaten motiv za vse ljubitelje odbojke, da pridejo v Stožice.
Slovenci smo malce specifično občinstvo, a imamo res toliko vrhunskih športnikov v tej majhni državi, da je to po eni strani povsem razumljivo. Upam, da jih bo tudi nam uspelo iz tekme v tekmo čim več prepričati, da nas pridejo pogledat in podpret v ključnih obračunih, ki še prihajajo.

Naslednji nasprotnik Slovenije bo Finska. | Foto: Grega Valančič / Sportida Naslednji nasprotnik Slovenije bo Finska. Foto: Grega Valančič / Sportida

Katero mesto bodo na EuroVolleyju 2019 zasedli slovenski odbojkarji?

  • 1. mesto.
    47,67 %
    286 glasov
  • 2. mesto.
    8,50 %
    51 glasov
  • 3. mesto.
    11,50 %
    69 glasov
  • 4. mesto.
    1,83 %
    11 glasov
  • Uvrstili se bodo v četrtfinale.
    24,33 %
    146 glasov
  • Uvrstili se bodo v osmino finala.
    3,00 %
    18 glasov
  • Obstali bodo v skupinskem delu.
    3,17 %
    19 glasov
Oddanih 600 glasov

Preberite še:

Slovenija Belorusija evropsko prvenstvo v odbojki
Sportal Slovenski selektor po super začetku: Ostajamo trdno na tleh
Slovenija Belorusija evropsko prvenstvo v odbojki
Sportal Slovenci za uvod odpihnili Beloruse
Slovenija Belorusija odbojka
Sportal Slovenci domače EP odprli s suvereno zmago #foto
Ne spreglejte