Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 9. 2021,
22.48

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

14

Natisni članek

Alberto Giuliani EuroVolley2021 slovenska odbojkarska reprezentanca

Nedelja, 19. 9. 2021, 22.48

2 leti, 7 mesecev

Evropsko prvenstvo v odbojki, finale in tekma za tretje mesto

Italijani po preobratu končali "zlate slovenske sanje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

14

evropsko prvenstvo, finale, Slovenija Italija | Slovenski odbojkarji so v finalu proti Italijanom vodili z 2:1 v nizih, nato pa po preobratu izgubili z 2:3. | Foto CEV

Slovenski odbojkarji so v finalu proti Italijanom vodili z 2:1 v nizih, nato pa po preobratu izgubili z 2:3.

Foto: CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v finalu evropskega prvenstva po vodstvu z 2:1 v nizih z 2:3 izgubila z Italijo in še tretjič v šestih letih osvojila srebrno odličje. Italijanska izbrana vrsta je do sedmega zlata, prvega po letu 2005, prišla brez poraza. V boju za bron so Poljaki s 3:0 premagali Srbe.

Poročilo s tekme:

evropsko prvenstvo, finale, Slovenija Italija
Sportal Slovenci še tretjič v šestih letih evropski podprvaki

Slovenski odbojkarji so še v tretjem finalu v zadnjih šestih letih osvojili srebrno odličje. Potem ko so leta 2015 izgubili s Francijo, leta 2019 pa s Srbijo, so tokrat v izjemnem finalu, vrednem tega imena, klonili pred Italijo. Azzurri, ki so po olimpijskih igrah povsem prevetrili in pomladili ekipo, zamenjali tudi selektorja, so evropsko prvenstvo končali brez praske – z devetimi zmagami.

Četa Alberta Giulianija, ki je Slovence drugič zapored vodil v finalu, se je z varovanci Ferdinanda De Giorgija, na katerih ni bilo velikega rezultatskega pritiska, srečala že v predtekmovanju. Takrat so Italijani zmagali s 3:0, tokrat pa zmagali po zaostanku z 1:2 in preobratu, ki ga je v četrtem nizu začel drugi korektor Juri Romano.

Sportal "Še bomo prišli po to zlato, ki si ga zaslužimo" #video

Dvakrat povedli, nato pa italijanski preobrat

Italijani so do zlata prišli brez poraza. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Italijani so do zlata prišli brez poraza. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Prvi niz so bolje začeli Slovenci, ušli na 10:6 in prednost zvišali tudi na sedem točk (21:14). Mlada italijanska zasedba je pokazala izjemno mirnost in se po nekaj odličnih začetnih udarcih najstnika Alessandra Michieletta vrnila zgolj na točko (23:22), a zaključek je pripadel Slovencem (25:22). V drugem nizu se je zgodba obrnila, zdaj so bili Italijani tisti, ki jih je bilo treba loviti. Ko so povedli s 15:13, je Giuliani prvič v finalu v igro poslal Dejana Vinčića, ki po prvem polfinalnem nizu zaradi poškodbe ni več igral in mesto prepustil Gregorju Ropretu. Vinčić je za kratek čas stisnil zobe, Italijani so povedli z 18:14, Slovencem pa se ni uspelo več priključiti. Italijani so niz dobili s 25:20 in izenačili.

Slovenci so na izgubljeni niz odgovorili odlično, sredi niza so vodili s 17:12, a so se zahodni sosedi znova vrnili in izenačili na 20:20. Nato pa izjemni začetni udarci Tončka Šterna in vodstvo Slovencev z 2:1 v nizih (25:20). Nadaljevanje je bilo sprva povsem slovensko, Slovenci so povedli s 6:3, italijanski selektor pa je opravil menjavo in v igro poslal Jurija Romana, ki je povsem preporodil Italijo. Ta je letela na 24-letnikovih krilih in s 25:20 izsilila peti niz, v katerem je spet blestel Michieletto. Italija ni popuščala, niz je dobila s 15:11 in se razveselila sedmega evropskega naslova, prvega po letu 2005.

Slovenci so osvojili še tretje srebrno odličje. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenci so osvojili še tretje srebrno odličje. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Dali smo vse od sebe, upamo, da bodo navijači to spoštovali"

"Težko je po takem porazu kaj povedati. Tretje srebro ... Prihodnje leto se bo treba ponovno zbrati in iti spet na finale. Res smo dali vse od sebe na igrišču, upamo, da bodo navijači to spoštovali in nas še naprej bodrili," je v kratki izjavi takoj po finalu v pogovoru za Kanal A dejal Alen Pajenk.

Poklapani domačini do brona Poljaki so v tekmi za 3. mesto zanesljivo odpravili branilce naslova Srbe. | Foto: CEV Poljaki so v tekmi za 3. mesto zanesljivo odpravili branilce naslova Srbe. Foto: CEV

Tri ure pred finalom sta na igrišče stopili poklapana gostiteljica Poljska in zadnja prvakinja Srbija. Uvodni niz tekme za bron je bil precej izenačen, domačini so bili sicer vseskozi v rahlem vodstvu in povedli z 1:0 (25:22). Če so Srbi v uvodnem nizu ohranjali stik s Poljaki, jim to v drugem ni uspelo. Poljaki so narekovali ritem, povedli tudi za deset točk, na koncu pa drugi niz dobili s 25:16.

V tretjem je bilo spet bolj tesno, a so gostitelji poskrbeli, da se obračun ni zavlekel, dobili so ga s 25:22 in osvojili bronasto odličje. S 14 točkami je bil najučinkovitejši Wilfredo Leon. Pri Srbih jih je Marko Ivović dosegel deset.

Fotogalerija tekme za 3. mesto (foto: CEV):

Fotogalerija
1 / 10

EP v odbojki, Katovice, tekmi za odličja:

Nedelja, 19. september

Finale
Italija : Slovenija 3:2 (-22, 20, -20, 20, 11) 
Slovenija: T. Štern 14, Pajenk 16, Kozamernik 8, Šket 1, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret 3, Urnaut 10, Čebulj 14, Možič.
Italija: Giannelli 3, Balaso, Galassi 6, Sbertoli, Romano 11, Anzani 9, Michieletto 17, Lavia 21, Piccinelli, Ricci 2, Pinali 12, Cortesia, Recine, Bottolo.
Poročilo s tekme

Izjave po tekmi

Tekma za 3. mesto
Poljska : Srbija  3:0 (22, 16, 22) 
Leon 14, Kurek 11, Kochanowski 9; Ivović 10, Atanasijević 9

Ne spreglejte