Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 9. 2019,
7.00

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

3

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley 2019 evropsko prvenstvo

Torek, 24. 9. 2019, 7.00

4 leta, 7 mesecev

Dejan Vinčić po napredovanju v polfinale EP

Po veličastni zmagi izpostavil dve stvari in napovedal: Ne bomo se ustavili tu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

3

Slovenija Rusija odbojka | Slovenska odbojkarska reprezentanca nadaljuje pravljico domačega evropskega prvenstva. "Zmagalo je srce," je po sploh prvi zmagi nad Rusijo v zgodovini in preboju v četrtkov polfinale (20.30) dejal Dejan Vinčić. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska odbojkarska reprezentanca nadaljuje pravljico domačega evropskega prvenstva. "Zmagalo je srce," je po sploh prvi zmagi nad Rusijo v zgodovini in preboju v četrtkov polfinale (20.30) dejal Dejan Vinčić.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Ne vem, kaj reči. Toliko emocij, zadovoljstva, sreče ... Zmagalo je srce, a ne bomo se zadovoljili s tem. Naš cilj je zlata kolajna. Šli bomo po njo," je po sploh prvi zmagi Slovenije nad Rusijo v zgodovini in preboju v polfinale domačega odbojkarskega evropskega prvenstva dejal Dejan Vinčić. Ob srcu je izpostavil še sedmega igralca. Navijače. 
 

Slovenija Rusija odbojka
Sportal Selektorjev odločen ne: Prepovedano, potrebujemo energijo za Poljake! #foto #video

Slovenska odbojkarska reprezentanca je pred 11.250 gledalci v Stožicah nadaljevala pravljico domačega evropskega prvenstva. Na nasprotni strani je stala branilka naslova Rusija, ki je Slovenci do 23. septembra 2019 še nikoli niso premagali. Čeprav je bila tehtnica favorita pred obračunom nagnjena na stran zbornaje komande, ji je četa italijanskega taktika na slovenski klopi Alberta Giulianija na krilih sedmega igralca, občinstva, s 3:1 v nizih spodrezala krila. To je bil sploh prvi poraz Rusov na evropskih prvenstvih po 12 zmagah.

Video: Vinčića po zmagi nad Rusi prevzela čustva:

Pustili srce na igrišču

"Sploh ne vem, kaj reči. Toliko emocij trenutno občutim, zadovoljstva, sreče ... Igrali smo s srcem, srce je danes zmagalo. Morda nismo odigrali najboljše tekme, a na igrišču smo pustili srce in premagali veliko Rusijo. To je neverjetno," je le nekaj minut po veličastni zmagi precej čustveno - oči so se mu večkrat orosile - razmišljal Dejan Vinčić. Pogled mu je med pogovorom s sedmo silo večkrat ušel k navijačem, ki so še dolgo po zmagi vztrajali na tribunah Stožic in se veselili velikega podviga.

Fotoutrinki s tekme (foto: Matic Klanšek Velej/Sportida):

Fotogalerija
1 / 52
Tuomas Sammelvuo
Sportal Razočarani selektor Rusije ni iskal alibijev: Nismo si zaslužili!

Brez njih ne bi šlo

"Vedeli smo, da so Rusi fenomenalni na vseh položajih, da nas čaka težko delo, a se nismo predajali. Verjeli smo vase, v naš sistem, v naše srce in v te navijače. Ne vem, kako naj se jim zahvalim. Vsakič so boljši. Iz srca hvala vsakemu posebej. Fenomenalno. Brez njih nam to ne bi uspelo. Dajejo nam prepotrebno energijo. Ko smo v tretjem setu že zelo grdo izgubljali, so nas oni dvignili, nam stali ob strani. Hvala," se je zahvalil več kot 11 tisoč navijačem, ki so navdušili tudi ruske novinarje.

Slovenija Rusija odbojka
Sportal Slovenci ustavili ruski stroj, Francozi razbili Italijo, Srbi hodili po robu

"Ne vem, kako naj se jim zahvalim. Vsakič so boljši. Iz srca hvala vsakemu posebej. Fenomenalno. Brez njih nam to ne bi uspelo." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Ne vem, kako naj se jim zahvalim. Vsakič so boljši. Iz srca hvala vsakemu posebej. Fenomenalno. Brez njih nam to ne bi uspelo." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slutil je že sredi maja

Že na uvodu obračuna se je zdelo, da Slovenci le nadaljujejo tam, kjer so končali v soboto, ko so na koncu leteli in odpravili Bolgare. Frustracije na obrazih nasprotnikov so bile iz minute v minuto vse bolj očitne. Nekaj upanja so si vrnili z znižanjem na 1:2 v nizih, a je to splahnelo hitro v nadaljevanju. Kdaj je Vinčić začutil, da tokrat Rusi lahko resnično padejo? 

"Na samem štartu, 14. maja, ko smo se zbrali," se je 32-letnik ozrl na začetek priprav na evropsko prvenstvo, med katerimi so se med drugim uvrstili v ligo narodov in se borili za olimpijsko vozovnico. "Že takrat smo vedeli, da lahko spišemo lepo zgodbico, in to zdaj delamo. Ne vem več, koliko poletij zapored žrtvujemo, da branimo barve naše države. Težko rečem še kaj o tej izjemni skupini fantov, ki vselej pusti srce na terenu. Fenomenalni rezultati, a ne bomo se ustavili tu. Ne bomo se zadovoljili s tem. Naš cilj je zlata kolajna. Šli bomo po njo." "Ne vem več, koliko poletij zapored žrtvujemo, da branimo barve naše države. Težko rečem še kaj o tej skupini fantov, ki vselej pusti srce na terenu," je pohvalil soigralce in kemijo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Ne vem več, koliko poletij zapored žrtvujemo, da branimo barve naše države. Težko rečem še kaj o tej skupini fantov, ki vselej pusti srce na terenu," je pohvalil soigralce in kemijo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sportal Junaški odbojkarji ogreli srce tudi Goranu Dragiću: Gremo po zlato!

Proti Poljakom so se že dokazali

Da bi ostali v igri za evropski prestol, bodo morali v četrtek ob 20.30 v Stožicah na kolena spraviti še svetovne prvake Poljake. Na zadnjih dveh evropskih prvenstvih so bili prav Slovenci tisti, ki so zaustavili poljsko armado. Ta je zdaj okrepljena s Kubancem Wilfredom Leonom.

Pred dvema letoma so Slovenci Poljakom življenje zagrenili na domačem prvenstvu, ko so jih v boju za četrtfinale v Krakovu izločili brez izgubljenega niza. Leta 2015 so jih po petih nizih zaustavili v četrtfinalu. 

"Ne bomo se ustavljali tu. Gremo po finale." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Ne bomo se ustavljali tu. Gremo po finale." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Zdaj si moramo malo ohladiti glave, spočiti, o Poljski bomo razmišljali pozneje. Na zadnjih dveh evropskih prvenstvih smo jih izločili. Vemo, da lahko igramo z njimi. V kvalifikacijah za olimpijske igre smo z njimi igrali fenomenalno. Če ne bi lovili tistega zaostanka, morali bi zmagati s 3:0 z veliko razliko točk, bi bila pesem drugačna. Šli bomo v boj, šli bomo po finale," je odločen Vinčić.

Ta bo, ne glede na razplet četrtkove tekme, nato s soigralci odpotoval v Pariz, kjer se bodo borili za eno od kolajn.

Preberite še:

Slovenija Rusija četrtfinale EP odbojka
Sportal Slovenci razorožili branilce naslova in napredovali v polfinale #foto
Ne spreglejte