Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
22. 11. 2019,
13.16

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

Natisni članek

Euro 2020 slovenska nogometna reprezentanca Nyon kvalifikacije za evropsko prvenstvo

Petek, 22. 11. 2019, 13.16

4 leta, 4 mesece

Žreb dodatnih kvalifikacij za EP 2020

Žreb: Hotiću se je nasmehnila sreča, BiH korak bližje do Eura 2020

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23
Aleksander Čeferin Euro EP 2020 | Prihodnje leto bo pokal najboljšemu na Euru 2020 predal predsednik Uefe Aleksander Čeferin. | Foto Guliver/Getty Images

Prihodnje leto bo pokal najboljšemu na Euru 2020 predal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Foto: Guliver/Getty Images

Žreb dodatnih kvalifikacij za Euro 2020 v nogometu je odpravil še zadnje neznanke. V boj za zadnje štiri vozovnice se bo podalo 16 reprezentanc, ki so si po zaslugi dobrih rezultatov v lanski ligi narodov kljub slabšim uvrstitvam v skupinskem delu kvalifikacij zagotovile možnost popravnega izpita. Komu je ples kroglic namenil srečo in ga v play-offu obdaril z vlogo gostitelja?

Jan Oblak
Sportal Slovenija najboljša v Evropi, a …

Kdo ima že zagotovljen nastop na Euru 2020 (20 reprezentanc): Anglija, Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Francija, Hrvaška, Italija, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Rusija, Španija, Švedska, Švica, Turčija, Ukrajina in Wales.

Evropsko prvenstvo leta 2020 se bo vpisalo v zgodovino po številnih novostih. Prvič bo potekalo v kar 12 različnih državah (polfinale in finale bosta na Wembleyju v Londonu), prvič pa se je tudi zgodilo, da o udeležencih play-offa (dodatnih kvalifikacij) odloča drugo tekmovanje. To je liga narodov, ki je lani doživela krstno izvedbo in ni osrečila navijačev slovenske reprezentance. Izbranci Tomaža Kavčiča in Igorja Benedejčiča so v svoji skupini zasedli zadnje mesto, s tem pa izpustili iz rok priložnost, da bi se kljub neuspehu v kvalifikacijah za EP 2020 dokopali vsaj do play-offa.

Sportal Kek enkrat povsem na vrhu in trikrat pri dnu

Slovenija ena izmed 19 držav, ki so ostale brez vseh možnosti

Kekova četa je v skupini G osvojila četrto mesto in zbrala 14 točk. | Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida Kekova četa je v skupini G osvojila četrto mesto in zbrala 14 točk. Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida V kvalifikacijah si je nastop na Euro 2020 zagotovilo 20 reprezentanc, v play-offu jih bo nastopilo 16 (po štiri v vsaki kakovostni skupini, iz katere bo napredoval le zmagovalec), brez vsakršnih možnosti pa je ostalo 19 izbranih vrst. Med njimi se je žal znašla tudi Kekova četa.

V dodatnih kvalifikacijah bo tako nastopilo 16 ekip. Današnji žreb v Nyonu je dokončno potrdil sestavo vseh štirih kakovostnih skupin, v katerih so po štiri reprezentance, prek polfinalnih in finalnih dvobojev pa si bo najboljši zagotovil druženje z elito na Euru 2020.

Ples kroglic na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) je tudi določil gostitelje na finalnih dvobojih v vsaki kakovostni skupini play-offa. Dodatne kvalifikacije bodo namreč potekale po sistemu izločanja, tako v polfinalu kot finalu pa bo odigrana le ena tekma.

Sportal Črno na belem, koga ima Kek (naj)raje

Razpored dodatnih kvalifikacij za EP 2020:

Skupina A:
Polfinale: 
Islandija – Romunija
Bolgarija – Madžarska

Finale:
Bolgarija/Madžarska – Islandija/Romunija

Skupina B: 
Polfinale:

BiH - Severna Irska
Slovaška – Irska

Finale:
BiH/Severna Irska – Slovaška/Irska

Skupina C:
Polfinale:

Norveška – Srbija
Škotska – Izrael

Finale:
Norveška/Srbija – Škotska/Izrael

Skupina D:
Polfinale: 

Gruzija – Belorusija
Severna Makedonija – Kosovo

Finale:
Gruzija/Belorusija – Severna Makedonija/Kosovo

Polfinalne tekme bodo 26., finalne pa 31. marca 2020.

Bolgari po sramotnem obnašanju navijačev do nove priložnosti

Skupina bolgarskih huliganov je skazila zlasti kvalifikacijsko tekmo med Bolgarijo in Anglijo. | Foto: Reuters Skupina bolgarskih huliganov je skazila zlasti kvalifikacijsko tekmo med Bolgarijo in Anglijo. Foto: Reuters V skupini A imata tako prednost domačega igrišča v polfinalu Islandija, največje presenečenje zadnjega Eura 2016, kjer se je uvrstila med najboljših osem, tokrat pa se bo pomerila z Romunijo, ki išče novega selektorja, ter Bolgarija, znanka Slovenije iz lanske lige narodov. Ta v kvalifikacijah za EP 2020 ni blestela, poleg igralcev pa so razočarali tudi njeni navijači, saj so na številnih tekmah z nešportnim obnašanjem in rasističnimi zbadljivkami metali slabo luč na bolgarski nogomet.

Bolgari imajo vseeno še vedno priložnost za srečen konec kvalifikacij, za začetek bodo poskušali izločiti Madžarsko. Če jim bo uspelo, na EP 2020 v nasprotju z zadnjim Eurom ne bodo nastopile vse slovenske sosede. Za zdaj so med udeleženkami že svetovna podprvakinja Hrvaška, nekdanja evropska prvakinja Italija, ki je v skupini dobila vseh deset tekem, in severna slovenska soseda Avstrija, ki je Kekovi četi neposredno priprla vrata Eura z zmagama v Celovcu in Ljubljani. V finalu bo imel prednost domačega igrišča zmagovalec drugega polfinala.

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek ne ceni slovenskega nogometa

Hotić dvakrat zapored "doma"?

Dino Hotić je za člansko reprezentanco BiH debitiral v Liechtensteinu. | Foto: Reuters Dino Hotić je za člansko reprezentanco BiH debitiral v Liechtensteinu. Foto: Reuters V skupini B se bo za preboj na Euro potegoval tudi nekdanji mladi reprezentant Slovenije Dino Hotić. Z Bosno in Hercegovino, ki je v skupinskem delu kvalifikacijskega ciklusa jezila tako selektorja Roberta Prosinečkega kot tudi navijače z neprepričljivimi predstavami, bo 26. marca v Zenici gostil Severno Irsko, ki je v kvalifikacijah namučila Nemčijo in Nizozemsko, v drugem polfinalu pa se bosta udarili Slovaška in Irska.

Če bi nogometaš Maribora preskočil otoško oviro v polfinalu, bi tudi v finalu kvalifikacij računal na prednost domačega igrišča. Tako je odločil žreb v Nyonu. To je velika prednost za BiH, ki se ji tako ponuja lepa priložnost, da po svetovnem prvenstvu (2014) okusi še igranje na največjem evropskem nogometnem tekmovanju.

Jan Oblak
Sportal Jan Oblak je dolžnik Slovenije

Srbija v Oslu, Izrael v Glasgowu

Izrael je na dveh tekmah proti Sloveniji v skupini G osvojil točko. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Izrael je na dveh tekmah proti Sloveniji v skupini G osvojil točko. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V skupini C bo Norveška, ki je lani zmagala v slovenski skupini v ligi narodov, v polfinalu poskušala izkoristiti prednost domačega stadiona v Oslu proti nepredvidljivi Srbiji, ki je v kvalifikacijah zaostala za Ukrajino in evropsko prvakinjo Portugalsko. Lani je na svetovnem prvenstvu v Rusiji izpadla v skupinskem delu, prihodnje leto pa se želi družiti z evropsko elito in dokazati, da je zmožna še boljših rezultatov.

V drugem polfinalu se bodo Škoti, ki že dalj časa pogrešajo uvrstitev na veliko tekmovanje, v Glasgowu pomerili z Izraelom, starim znancem Kekove čete, ki je v kvalifikacijski skupini G prehitel le Stojanovićevo Latvijo. V finalu bo imel prednost domačega igrišča zmagovalec norveško-srbskega obračuna.

Sportal Josip Iličić: Treba bo videti, kako naprej #video

Sosedska poslastica v Skopju

Severna Makedonija je v kvalifikacijah proti Sloveniji osvojila kar štiri od mogočih šest točk. | Foto: Reuters Severna Makedonija je v kvalifikacijah proti Sloveniji osvojila kar štiri od mogočih šest točk. Foto: Reuters V skupini D bo pozornost plenil sosedski spopad v Skopju med Severno Makedonijo, ki so jo slovenski ljubitelji nogometa v zadnjih mesecih dodobra spoznali, in Kosovom, novincem v kvalifikacijah za EP 2020, ki je skoraj do zadnjega dihal za ovratnik favorizirani Češki. V drugem spopadu se bosta v Tbilisiju pomerili Gruzija in Belorusija.

Zmagovalec play-offa v tej skupini se bo na seznamu novincev na Euru pridružil Finski, v finalu pa bo imel prednost domačega igrišča zmagovalec gruzijsko-beloruskega spopada.

Žreb skupinskega dela EP 2020 bo na sporedu v soboto, 30. novembra.

Srbija Navijači
Sportal Jugoslovansko obarvan play-off za Euro 2020. Kdo si je zagotovil popravni izpit?
Ne spreglejte