Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
19. 11. 2019,
9.10

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

3

Natisni članek

Belorusija Gruzija Severna Makedonija slovenska nogometna reprezentanca Euro 2020 Kosovo

Torek, 19. 11. 2019, 9.10

4 leta, 5 mesecev

Kdo bo nastopil v dodatnih kvalifikacijah za EP 2020?

Jugoslovansko obarvan play-off za Euro 2020. Kdo si je zagotovil popravni izpit?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

3

Srbija Navijači | Srbija je ena izmed 16 udeležencev dodatnih kvalifikacij za Euro 2020. V polfinalu se bo 26. marca 2020 pomerila z Norveško. | Foto Reuters

Srbija je ena izmed 16 udeležencev dodatnih kvalifikacij za Euro 2020. V polfinalu se bo 26. marca 2020 pomerila z Norveško.

Foto: Reuters

Seznam nastopajočih na Euru 2020, prvem v zgodovini, ki ga bo gostilo kar 12 držav, je vse širši. V kvalifikacijah si je nastop zagotovilo že 19 od skupno 20 potnikov, zadnje štiri pa bo dal play-off. Obrisi, kdo bo nastopil v dodatnih kvalifikacijah, so čedalje bolj jasni. Med udeleženci ne bo manjkalo nekdanjih slovenskih bratov, že zdaj pa je jasno, da Finska prihodnje leto ne bo edina novinka na velikem tekmovanju.

Josip Iličić
Sportal Za slovo nov poraz in padec na četrto mesto

Kdo si je že zagotovil nastop na Euru 2020 (19 reprezentanc): Anglija, Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Francija, Hrvaška, Italija, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Rusija, Španija, Švedska, Švica, Turčija in Ukrajina.

Danes se bo odločalo o tem, kdo bo osvojil končno drugo mesto v skupini E, za katero se potegujejo Madžarska, Wales in Slovaška. Tisti, ki bo osvojil največ točk, bo postal 20. udeleženec EP 2020, še zadnji, ki ga bodo podale kvalifikacije za EP 2020.

Slovenija žal brez popravnega izpita

Slovenija je pod vodstvom Tomaža Kavčiča v ligi narodov zaman čakala na prvo zmago. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenija je pod vodstvom Tomaža Kavčiča v ligi narodov zaman čakala na prvo zmago. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Reprezentance, ki v kvalifikacijah za EP 2020 niso uresničile ciljev in ostale brez velikega tekmovanja, bodo lahko računale na možnost popravnega izpita. To pa ne velja za vse, ampak zgolj za tiste, ki so se lani (najbolj) izkazale v krstni izvedbi lige narodov. Slovenije, ki je takrat pod vodstvom Tomaža Kavčiča in Igorja Benedejčiča ostala brez zmage ter v druščini Norveške, Bolgarije in Cipra zasedla neslavno zadnje mesto, žal ne bo med njimi. Kekova četa je tako tudi teoretično že ostala brez vseh možnosti za nastop na Euru 2020.

Ker pa se kvalifikacije končujejo in nas od sklepnega dejanja ločita le zadnji igralni dan, sta vedno bolj jasna razpored play-offa in seznam udeležencev dodatnih kvalifikacij. Odigrane bodo 26. in 31. marca 2020, v njih pa se bo predstavilo 16 ekip, po štiri v vsaki kakovostni skupini lige narodov (od A do D).

Če sestava treh najmočnejših skupin še ni dokončna, določil jo bo šele petkov žreb, pa je že znano, kdo se bo udaril za vstopnico na EP 2020 v ligi D. Tam bodo nastopili Belorusija, Gruzija, Kosovo in Severna Makedonija. Najboljši izmed njih bo napredoval na Euro 2020, to pa pomeni, da Finska prihodnje leto ne bo edina novinka med elitno druščino. To bo postala tudi ena izmed štirih kandidatk (Belorusija, Gruzija, Kosovo in Severna Makedonija), ki se ni še nikoli pojavila na velikem odru.

Finska prihodnje leto ne bo edina novinka na Euro 2020. Nastopila bo tudi najboljša država izmed četverice Belorusija, Gruzija, Kosovo in Severna Makedonija, v dodatnih kvalifikacijah pa bo srečo iskala tudi Bosna in Hercegovina. | Foto: Reuters Finska prihodnje leto ne bo edina novinka na Euro 2020. Nastopila bo tudi najboljša država izmed četverice Belorusija, Gruzija, Kosovo in Severna Makedonija, v dodatnih kvalifikacijah pa bo srečo iskala tudi Bosna in Hercegovina. Foto: Reuters
Slovenija, Rusija, 2009
Sportal Večer v Mariboru, ko je Zlatko postal zlatko

Severna Makedonija in Kosovo le dva koraka do podviga

Makedonski navijači nestrpno čakajo polfinale dodatnih kvalifikacij, ko se bosta 26. marca v Skopju v sosedskem obračunu udarila Severna Makedonija in Kosovo.  | Foto: Matic Ritonja/Sportida Makedonski navijači nestrpno čakajo polfinale dodatnih kvalifikacij, ko se bosta 26. marca v Skopju v sosedskem obračunu udarila Severna Makedonija in Kosovo. Foto: Matic Ritonja/Sportida Za zdaj je znano, da se bosta v finalu dodatnih kvalifikacij, kar zadeva skupino D, udarili reprezentanci, zrasli na območju nekdanje Sovjetske zveze oziroma Jugoslavije. V prvem polfinalu se bosta namreč pomerili Gruzija in Belorusija, v drugem, ki bo deležen ogromne pozornosti v tem delu Evrope, pa Severna Makedonija in Kosovo. Makedonci, ki bodo proti sosedom računali na prednost domačega igrišča, so v skupini G prekrižali načrte Kekovi četi.

V Stožicah so ostali neporaženi (1:1), v Skopju pa v začetku oktobra nakazali nagel padec vrednosti delnic slovenske reprezentance v boju za EP 2020, saj so zmagali z 2:1. Kosovo nastopa v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo sploh prvič, za obe reprezentanci pa bi bil to ogromen športni podvig, kakršnega omenjeni državi ne pomnita. Bogato bi ga nagradila tudi Evropska nogometna zveza, ki bo napolnila žepe vsem udeležencem EP 2020.

Hrvaška bo prihodnje leto nastopila že na 11. velikem tekmovanju, odkar nastopa kot samostojna članica mednarodne nogometne družine. | Foto: Reuters Hrvaška bo prihodnje leto nastopila že na 11. velikem tekmovanju, odkar nastopa kot samostojna članica mednarodne nogometne družine. Foto: Reuters

Med njimi bo tudi Hrvaška, ki se lahko na območju nekdanje Jugoslavije pohvali z največjimi uspehi in najbolj redno udeležbo na največjih tekmovanjih. Euro 2020 bo že 11. veliko tekmovanje za "ognjene" (šestkrat na EP in petkrat na SP) v kratki zgodovini državne samostojnosti. Srbija je zbrala pet, Slovenija tri, BiH pa en nastop.

Reprezentance z območja nekdanje Jugoslavije na velikih tekmovanjih:

Reprezentanca Nastopi EP SP
Hrvaška 11 6: 1996, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020 5: 1998, 2002, 2006, 2014, 2018
Srbija (v preteklosti Srbija in Črna gora, ZR Jugoslavija) 5 1: 2000 4: 1998, 2006, 2010, 2018
Slovenija 3 1: 2000 2: 2002, 2010
Bosna in Hercegovina 1 - 1: 2014

Srbi in Bosanci pa lahko že prihodnje leto izboljšajo statistiko. V play-offu za EP 2020 bodo barve "nekdanje Jugoslavije" namreč branile kar štiri izbrane vrste. Bosna in Hercegovina bo iskala srečo v dodatnih kvalifikacijah v skupini B, Srbija v skupini C (znano je že, da bo njen tekmec v polfinalu Norveška, ki bo imela tudi prednost domačega igrišča), Kosovo in Severna Makedonija pa v skupini D.

Začasni razpored dodatnih kvalifikacij:

Skupina A: Islandija, Bolgarija/Izrael/Romunija*, Wales/Slovaška/Irska/Severna Irska**
Skupina B: BiH, Wales/Slovaška/Irska/Severna Irska**
Skupina C: Norveška, Srbija, Škotska, Bolgarija/Izrael/Romunija*
Skupina D: Belorusija, Gruzija, Kosovo, Severna Makedonija

* žreb bi odločil, kateri dve reprezentanci od treh bi nastopile v play-offu skupine A, katera pa v skupini C
** žreb bi odločil, katera reprezentanca od štirih bi nastopila v play-offu skupine A, katere tri pa v skupini B

Žreb dodatnih kvalifikacij bo v petek v Nyonu.

Matjaž Kek
Sportal Kek je zadovoljen, Stojanović pa je od Slovenije pričakoval veliko več
Bojan Jokić
Sportal Prvi mu je čestital Cesar in mu zabičal, kaj mora narediti
Matjaž kek
Sportal Slovenija po sili razmer na Poljsko v spremenjeni obliki
Bojan Jokić
Sportal Fant od fare
Slovenija 1999
Sportal Premraženi Slovenci kljub "svinjskemu" sojenju šokirali svet
Slovenija - Latvija kv za Euro 2020
Sportal Zmaga nad Latvijo ni bila dovolj, Avstrijci Sloveniji dokončno zaprli pot na Euro
Ne spreglejte