Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
16. 11. 2019,
21.25

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Euro 2020 Slaviša Stojanović Matjaž Kek

Sobota, 16. 11. 2019, 21.25

4 leta, 5 mesecev

Selektorja Slovenije in Latvije po koncu tekme

Kek je zadovoljen, Stojanović pa je od Slovenije pričakoval veliko več

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

4

Matjaž Kek | Matjaž Kek po zmagi nad skromno Latvijo z 1:0 slovenskim nogometašem ne zameri ničesar. | Foto SPS/Sportida

Matjaž Kek po zmagi nad skromno Latvijo z 1:0 slovenskim nogometašem ne zameri ničesar.

Foto: SPS/Sportida

"Pomembno je predvsem to, da smo po dveh porazih osvojili tri točke," je bil po zmagi z 1:0 nad skromno Latvijo v zadnji domači tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 zadovoljen selektor Slovenije Matjaž Kek. Njegov rojak na klopi Latvije Slaviša Stojanović, ki je na deveti tekmi v teh kvalifikacijah še devetič izgubil, pa je dejal, da so Slovenci zmagali povsem zasluženo, a dodal, da je od njih pričakoval veliko več.

Slovenija - Latvija kv za Euro 2020
Sportal Latvijci kar sami preprečili nov spodrsljaj Matjaža Keka

Junija je Slovenija v Rigi prerešetala mrežo Latvije in ji že v prvem polčasu nasula štiri gole, tokrat se je z Latvijci v Stožicah mučila in minimalno zmago z 1:0 dosegla šele po avtogolu gostov na začetku drugega polčasa. "Zmaga je tisto, kar šteje. Če bi tokrat izkoristili priložnosti, ki smo jih imeli na začetku, bi bila tekma popolnoma drugačna. Tako pa se nam je zgodilo, da se je iz minute v minuto, ko nismo zabili gola, v naše vrste naseljevala negotovost. Potem se ti zgodi, kar se nam je skoraj zgodilo, ko bi na koncu kmalu zabili gol. Na srečo smo imeli Jana Oblaka, ki se je izkazal z obrambo," je po tekmi povedal Matjaž Kek, ki je bil kljub vsemu zadovoljen, da je Slovenija po oktobrskih porazih proti Severni Makedoniji in Avstriji le zmagala.

"To je najpomembnejše. O tem, ali smo si zmago zaslužili, verjetno ni treba razglabljati. To je bila tekma, v kateri je treba čim prej zabiti gol. Nam ga ni uspelo in nastopile so težave. Smo pa zmagali popolnoma zasluženo. Tudi kulisa na štadionu je bila dobra. Da se je zbralo več kot 11 tisoč gledalcev, je vsekakor pozitivno. Na tej tekmi sem videl veliko želje, a tudi napake," četrti zmagi v teh kvalifikacijah - dveh je dosegel nad skromno Latvijo - slovenski selektor ni gledal v zobe.

Selektor je po tekmi pohvalil Bojana Jokića in rekel, da bi si želel več takšnih, kot je on. | Foto: SPS/Sportida Selektor je po tekmi pohvalil Bojana Jokića in rekel, da bi si želel več takšnih, kot je on. Foto: SPS/Sportida

Želel bi si več takšnih, kot je Bojan Jokić

Nekaj besed je po tekmi pričakovano namenil tudi Bojanu Jokiću, ki je tokrat dočakal jubilejni 100. nastop. "O njem je brezpredmetno govoriti. Vsi vemo, kaj pomeni to, kar je uspelo njemu. Je super, korekten in pošten fant, ki je bil v zadnjem času precej na tapeti. Morda je bil kdo kdaj tudi nekorekten do njega, a svoje delo vedno opravlja pošteno. To je igralec, ki je lahko vzor vsem. Upam in želim si še več fantov s takšnim karakterjem. Seveda ga še nisem prečrtal in bo z nami tudi v prihodnosti, je pa dobro, da že imamo rešitve zanj, saj je Jure Balkovec pokazal, da lahko nanj na levi strani obrambe računamo v prihodnosti," je o 33-letniku, s katerim sta nastopila na svetovnem prvenstvu 2010, povedal Mariborčan na slovenski klopi.

Razgovoril se je tudi o Harisu Vučkiću, ki se je po več kot sedmih letih znašel v reprezentanci in takoj zaigral od prve minute. "Ni mu bilo lahko. Včeraj sem mu namignil, da bo morda igral, danes pa je izvedel, da se bo to tudi zgodilo. To ga je tudi malce zablokiralo. Tako bo z vsakim, ki bo prišel na novo," je o napadalcu, ki je na igrišču zdržal nekaj več kot uro in bil nekajkrat nevaren za nasprotnikov gol, govoril Kek in v nadaljevanju povedal, kaj načrtuje v prihodnosti.

Mariborčan na klopi Slovenije že razmišlja o prihodnosti in tem, kar njegovi ekipi prinaša leto 2020. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborčan na klopi Slovenije že razmišlja o prihodnosti in tem, kar njegovi ekipi prinaša leto 2020. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tekma v Varšavi bi morala biti najlažja

Najprej v Varšavi, kjer Slovenijo v torek čaka zadnja tekma teh kvalifikacij, ko se bodo pomerili s Poljaki. "To je tekma, ki bi morala biti najlažja za vse. Igrali bomo proti odličnemu nasprotniku, na sijajnem štadionu, pred velikim številom gledalcem, izgubiti pa ne bomo mogli ničesar," je nov obračun proti Poljakom, ki jih je septembra v Stožicah premagal z 2:0, napovedal Kek, ki je v Varšavi obljubil nekaj sprememb v slovenski enajsterici. Eno bo moral opraviti zagotovo, saj branilec Aljaž Struna zaradi kartona ne bo smel nastopiti.

Toda bolj kot o zadnji letošnji tekmi se je Kek razgovoril o tem, kar Slovenijo čaka v prihodnjem letu, ki bo tekmovalne tekme ponudilo šele septembra, ko se začne liga narodov.

Slovenija - Latvija kv za Euro 2020 | Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida

V letu 2020 si želi zahtevne nasprotnike

"Zdaj bomo imeli nekaj več časa za treninge in pripravo. To ni alibi, ampak jaz sem v te kvalifikacije štartal praktično skorajda brez treninga. Res je, cilja nisem dosegel, a uvrstitev na evropsko prvenstvo ni bila pogoj. Moje razmišljanje je, da moramo igrati tekme proti močnim nasprotnikom, saj nam nabijanje razlike v golih proti slabšim ekipam ne bo prineslo veliko. V podobnem položaju sem bil že pred desetimi leti, ko smo izgubljali prijateljske tekme proti močnim reprezentancam, kot sta Danska in Švedska, a smo bili potem takrat, ko je najpomembneje, pravi," je povedal Kek in si zaželel tudi čim boljšega sodelovanja s selektorjem mlade reprezentance, ki se pripravlja na domače evropsko prvenstvo, Primožem Gliho, od katerega očitno namerava črpati igralce za prihodnost.

Slovenija - Latvija kv za Euro 2020
Sportal Zmaga nad Latvijo ni bila dovolj, Avstrijci Sloveniji dokončno zaprli pot na Euro

Se Slaviša Stojanović poslavlja od Latvije?

novinarska konferenca pred Slovenija : Latvija | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida "Vsaka tekma v tej skupini je za nas težka. To vedno ponavljam. Na vsaki tekmi želimo biti boljši in danes smo tudi bili. Na žalost smo izgubili, potem ko smo si zabili avtogol. To je bila po tekmi proti Poljakom v Varšavi naša najboljša tekma v teh kvalifikacijah, morda pa še boljša od tiste, saj smo nekaj pokazali tudi v napadu," pa je po tekmi dejal selektor Latvije Slaviša Stojanović in nekaj besed namenil tudi Sloveniji.

"Zmaga Slovenije je zaslužena, o tem ni dvoma, a moram priznati, da sem od Slovenije, ki je odlično vodena in ima sijajne nogometaše, pričakoval veliko več. Predvsem v napadu sem od Slovencev pričakoval več. Veliko več tekanja in napadanja. Tempo igre Slovenije nam je omogočil, da smo se branili bolj organizirano in imeli tudi svoje priložnosti," je še povedal nekdanji selektor Slovenije in pohvalil Jana Oblaka, ki se je izkazal z obrambo ob koncu tekme.

novinarska konferenca pred Slovenija : Latvija | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida "Pokazal je, da je najboljši vratar na svetu, kar zame zagotovo je. Če bi bil na njegovem mestu kdo drug, bi verjetno zabili gol," je namenil pohvale zvezdniku slovenskega športa in na koncu namignil, da morda ne bo več dolgo selektor Latvije, s katero je izgubil vseh devet tekem v teh kvalifikacijah.

Po tekmi proti Avstriji bo namreč zasedal upravni odbor latvijske nogometne zveze, na čelu katere zdaj sedi novi predsednik in odločal o njegovi usodi. "Bomo videli, težko vam povem, a dejstvo je, da so zadeve na zvezi in tudi v latvijski reprezentanci precej neurejene, ampak … Saj je bilo tako pravzaprav skorajda povsod, kjer sem delal. Bomo videli," je še povedal trener, ki se je v tujini proslavil predvsem z uspešno epizodo na klopi velikana srbskega nogometa Crvene zvezde, s katero je postal državni prvak.
Ne spreglejte